Kuracie slíže na medovo-ananásovej omáčke s pistáciami

rufik7 - fotkarufik7, 20. novembra 2012
Kuracie slíže na medovo-ananásovej omáčke s pistáciami
Foto: rufik7

Predposledná kolaudácia za mnou, no tentoraz s významným hosťom. Kamarát a priateľ, ktorého gurmánsky jazyk je rovnako mlsný ako ten môj. Nemohol som sa Zobraziť celý popisPredposledná kolaudácia za mnou, no tentoraz s významným hosťom. Kamarát a priateľ, ktorého gurmánsky jazyk je rovnako mlsný ako ten môj. Nemohol som sa nechať zahanbiť. Tak som vymyslel úplne nový recept.

2
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks
200 g
1 ks (malá)
1 ks
1 kocka
1/2 ks (stredný alebo väčší)
200 g
250 g
 (sušený drvený)




Postup

  1. 1

    Omáčku si urobte ako prvú. Postup je podobný ako pri marhuľovo-chilli omáčke. Ako prvé hoďte na suchú panvicu pistácie (olúpané samozrejme :) a opražte ich na (stupeň asi 6/10). Počas toho očistite polovicu ananásu a rozmixujte ho (teoreticky by sa dal použiť aj konzervovaný ananás). Do hrnca nalejte 125 ml vody (alebo šťavu z kompótu), vložte jednu mini kocku bujónu a varením nechajte rozpustiť. Pistácie vyberte z panvice. Nasekajte cibuľu nadrobno a na olivovom oleji orestujte do hneda. Potom pridajte 1/2 smotany na varenie, šťavu z bujónu*, a za stáleho miešania varte asi 1 minútu. Potom pridajte rozmixovaný ananás a približne 1 - 2 lyžice medu (najprv radšej menej a postupne pridávajte, omáčka má byť sladká s mierne slanou chuťou na konci). Potom varte asi 3 - 4 minúty. Podľa potreby na konci zahustite hladkou múkou. *poznámka: Je na vás, či budete chcieť vo výslednej omáčke pistácie tvrdé alebo mäkké. Ak tvrdé, pridajte ich do omáčky asi minútu pred odstavením zo sporáku. Ak mäkké, vhoďte ich tam zároveň s bujónom.

  2. 2

    Mäso: Kuracie rezne umyjeme, očistíme, v prípade potreby rozrežeme na tenšie plátky. Následne ich nakrájame na tenké "rezance" - asi 5 - 7 cm. Posolíme, okoreníme a posypeme cesnakom z oboch strán. V panvici si zohrejeme olivový olej na slabšom ohni (4/9) a vložíme rezance. Opečieme z oboch strán, až kým nechytia oranžový chrumkavý odtieň.

  3. 3

    Ryžu urobíme tak, ako je napísané na obale. Ja osobne dám na 1 odmerku ryže 2 odmerky vody. Vložím do osolenej vody (v tomto recepte pridám značné množstvo kari korenia), prikryjem a nastavím časovač na 22 minút. Každé dve minúty premiešam, keď začne tuhnúť, premiešam poriadne odspodu.

  4. 4

    Šalát len umyjeme, vložíme do misy z tekvicovým olejom a poriadne premiešame. Pre krásu oka stačí poliať balzamiko olejom.

Diskusia k receptu

mirop
na fotke to vyzera priserne... a asi to tak bude i chutit. Ako hovori v Cechach Zdenek Pohlreich: zabijakom gastronomie je fantazia kuchara
elixir
Rufik, kombinácia medu a ananásu s kuracím mäsom neznie zle... Ďakujem za inšpiráciu. :)
levandula
paci sa mi ze experimentujes a snazis sa vymyslat nieco nove a neobvykle, ved gulas a svieckovu pozna kazdy, netreba sa bat novych chuti a neznamych potravin. vcera mi manzel priniesol 3kg ovocia -longane- videla som to prvy krat v zivote, tak idem vymyslat co s tym. a tvoj recept na fotke mozno vyzera divne, ale chutit moze dobre, treba vyskusat




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia