Kváskový chlieb

megdesign - fotkamegdesign, 18. augusta 2014
Kváskový chlieb
Foto: megdesign

Chlieb, ktorý dal môj kvások ;)

10 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

500 g
250 g
1 PL
1 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Kvások vylejeme do misy /predtým sme si odobrali 2pl do chladničky/, prisipeme 400g múky, rascu, soľ, podľa potreby vody /cesto by malo byť vláčne/ a hnetačom spojíme všetky suroviny dokopy.

  2. 2

    Pomúčime si plátenku, vložíme cesto, prikryjeme kuch. utierkou a necháme pri izbovej teplote bez prievanu vykysnúť cca 4-5 hod. Pozor, aby nám cesto neprekyslo - chlieb by bol kyslý.

  3. 3

    Cesto nám cca zdvojnásobí objem /mne skoro vykypelo z ošatky/. Prehodíme do misy, pridáme ostatných 100g múky spojíme múku s cestom. Ak sa nám cesto lepí, môžeme pridať múku - doslova obalíme cesto jemnou vrstvou, aby sa nelepilo. Dáme znova na cca 2-3 hod. podkysnúť do pomúčenej ošatky.

  4. 4

    Rúru vyhrejeme aj s plechom na max. teplotu /u mna je to 250°C/. Horúci plech vyberieme, rýchlo naň vyklopíme cesto, ostrým nožom narežeme /žiletkou/ a rýchlo späť do rúry.

  5. 5

    Po cca 15 minútach rúru stiahneme na 160°C, chlieb potrieme vodou. Vyšší počet potretí počas pečenia = hrubšia kôrka. Ja som potieral 2x.

  6. 6

    Dopečieme na 160°C cca 45 min. /testujeme poklopom - chlieb znie duto, keď je upečený/

    Kváskový chlieb - obrázok 6

Diskusia k receptu

obor123
@Meg.kr ásny a isto veľmi chutný chlebík si upiekol. Nepošleš mi jeden malinký krajček ? Máš 5* a poputoval do kk.
smejkad
mas ho pekny, ja robim s tymi istymi surovinami plus zemiak alebo kysle mlieko, hned zamiesim na nelepive cesto, polozim si ho na podlozku, dva krat po 20 minutach ho roztiahnem a zlozim ako obalku - ak sa lepi, podsypem mukou, potom dam na platno do osatky a tam necham dokysnut
no a zistila som, ze takto urobeny chlebik mozem pokojne zobrat do ruky, prelozit do studeneho pekaca, nakrojit a vlozit do vyhriatej rury a neprilepi sa :-)
terinka55
Veľmi pekný chlebík, určite aj chutný. KK, vyskúšam podľa Teba a 5*
uka424
Pekný chlebík takto zvonku, ale chcelo by to ukázať na reze - ako vyzerá vnútri.
leomax
Je to parádny chlieb @megdesign , niet pochýb, že aj v reze bude OK! Tie gramáže sú na 10 chlebov, bude treba pridať soľ aj rascu:))
megdesign
@all sorry za dezinformaciu - to je tak, ked ma clovek zapnute automaticke doplnanie weboveho formulara :/
Samozrejme to ma byt v gramoch.

Bol som sa so synatormi vyblaznit na trampoline /ja som neskakal :)/ tak preto opravujem az teraz ;)

@pusta nefabuluj. Podla teba by som v zivote nic nerobil...
megdesign
@pusta ty vole, ty co si si slahla? :DDD My mame hody, popijame ale teda sa na teba nechytam :DD

Upozornila ma @kukulienka pod jej ultranarodnym jedlom o 15:36. ty si to zbadala a utekala napisat sem pod rcp o 16:33 /asi ked si sa zobudila po poobednej sieste/
jozka2
@Meg ,chlebik je krasny,dufam,ze si tam dal aj bambino/neber to vazne to ta chcem podpichnut/ako si dosiahol,ze ta korka je taka svetla,prave tym,ze si to 2x potrel vodou?Ty nedavas nadobu s vodou pod plech?
havino
vieš, že viem piecť kváskové chlebíky, už som ti v tvojej diskusii moje fotky chlebov ukázala, nebudem sa opakovať, pečiem kváskové už rok pol 2 x do týždňa, viem o čom píšem, kvások nie je droždie, s kváskom to nie je také jednoduché, ako to ty zľahčuješ, chlebík máš pekný, o tom potom, ale časy kysnutia, nehrozia a už vôbec nie v týchto teplotách, prvá etapa, max dve hodiny v mise v ktorej sa zamiesilo, poprekladať, dať do ošatky, na plech, maximálne zas na dve hodiny v zime, dnes mi kysol hodinu, palcový test je podmienka, inak z chleba bude placka, ak prekysne a že v tomto teple prekysne, je otázka pol hodiny nepozornosti a už nenabehne v rúre. Každý kvások sa chová inak, záleží na krmení , na hustote, na múke. Na pecempecen je nás 16 000, nik nezjednošuje pečenie chleba z kvásku. Toto nie je recept na kváskový chlieb, to si sa chcel len pochváliť. Nikdy nikomu ešte presný čas kysnutia nevyšiel. Kváskový chlieb sa musí vychytať a nie je to za mesiac, ani za dva, ale stojí za tú námahu a čas.
jozka2
Havino,prepac,chcem sa ta opytat kolko kvasku davas na 500 g muky,mne sa zda 250 g vela,mohla by si to upresnit?vdaka
megdesign
@marienka44 kvasok som si zalozil sam a sam si ho aj pestujem ;)

@havino sama si to napisala "Každý kvások sa chová inak, záleží na krmení , na hustote, na múke" tak netrep, ze len ty vies spravne cas odhadnut. Palcovy test? Myslis palec na ruke alebo nohe? :D Mne s mojim kvaskom vysli casy tieto.

Chvalis a podla mna ty, ze tu spamujes moj recept tvojimi "skusenostami".

@jozka nie nieje to vela. Riadil som sa tymto postupom a trochu poupravil podla seba ;)

 delikatesy.etrend.sk/recepty-suroviny/ako-stihnut-upiect-kva...
pusta
@Meg , čo si to dovoľuješ na @havino ???? ona je seriózny skromný a milý človek, nepotrebuje sa chvastať ako ty v kuse...
ešte si nacapkaný z hodov???
až vytriezveš, chod si radšej opraviť svoj úúúúúžasný recept v gramážach aj v texte postupu, maličký :-)))))
megdesign
@pust á Skromy a mily clovek? Naco potom skromne a milo spamuje? Dovolim si to, co uznam za vhodne v danej situacii ;)

Nacapkana si asi ty. Hody su u nas stale v plnom prude ;) Akurat sa chystame stanky preluskat s detmi. To bude zas radosti. Same hracky, vata, cukrove dudle :)

Chapem, ze zavidis, bo ty nemas ist s kym ani von medzi cinziaky. Imaginarneho priatela zobrat nemozes... nikoho nemas... to musi byt krute... na stare kolena ostat @pust á... @opustena.

Preto radsej vloz do kosika nete nakup na mesiac august za cca 50€, ocakavaj auticko, ujo sofer sa mozno s tebou porozprava v duchu: "Dobry teta, je to 50€, paci sa. Dakujeme za nakup, dovidenia." Aspon trocha rozptylenia v tvojom nudnom, @pust om, zivote.... Uprimne ta lutujem :/
megdesign
@all pre tych co su menej inteligenty a nevedia logickym usudkom usudit, ze "pravdepodobne mali byt gramaze v gramoch" upresnujem. ANO, gramaze maju byt v gramoch. Mam v prehliadaci zapnute automaticke doplnanie textu.
pusta
@Meg , rozosmial si ma, chlapček DDDDD
ty, čo tak rád hodnotíš iných, sekíruješ za somariny, ale sám seba nikdy, spamuješ recepty druhým, kritizuješ za maličkosti....vieš, čo upratuj u seba doma, pozametaj poriadne na vlastnom prahu a sústred sa na seba.
mne ty nedokážeš ublížiť ničím, na to ty nemáš :-)))
len si mi smiešny :-)
megdesign
@smejkad s niektorymi ludmi sa proste neda normalne... Viem, ze dakedy pisem "od srdca", ale ked to nepomoze adresatovi, mam aspon pokoj v dusi, ze "co som mohol, povedal som" ;)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia