Kváskový chlieb

Ivan Kotzig
gazda z vidieckej reštaurácie U Juhása v Košariskách, 4. októbra 2012
Kváskový chlieb
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

500 g
500 g, zmes všetkých múk vo vašej špajzi
1 plochá PL
1 plochá PL
600 ml, teplá z vodovodu
 rôzne
800 g
alebo:
20 g




Postup

  1. 1

    Kvások: Ak práve robíte tento chlieb prvý raz, pridajte do receptu 500 g hladkej múky a 300 ml vody. Po vymiesení odoberte 800 g cesta a uschovajte v plastovej nádobe dvojnásobného objemu v chladničke. Pri každom ďalšom pečení kvások použite namiesto kvasníc. Nezabudnite si vždy 800 g znova odložiť.

  2. 2

    Všetky suroviny zmiešame a hnetieme 10 minút. Vytvoríme bochník a necháme odstáť aspoň 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem.

  3. 3

    Predhrejeme rúru na 100 °C a vypneme. Maslom pomastíme plech a vysypeme hrubou múkou. Bochník dáme na plech a šup do rúry. Necháme oddýchnuť aspoň 20 minút.

  4. 4

    Bochník pečieme 20 minút na 220 °C.

Diskusia k receptu

mmelinda
cože to? Myslím, že odebrat 800g těsta je kapku úlet, ne? Zřejmě se vloudila chybička........ a taky pak v hmotnosti kvásku, nebo se mýlím?
micca
ja si to myslim tiez ze nastala niekde chyba Dufam ze sa to coskoro dozvieme
slavka11
no nielen nula naviac ale aj to pecenie sa mi prilis nezda ak cely bochnik pecie v kuse tak za 20 min pri 220 stupnoch bude zhorety vrch a stred nedopeceny. Ja peciem 2kg chlebik 10 min na 220 a potom 1hodinu dopekam na 150. Je krasne chrumkavy, korka hruba a cesto prepecene.
tetuska
ten kvások to je ako predcesto, ale asi 80 g.... však?
milina
ako je to s tým kváskom? koľko gramov????




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia