Drobné pečivo
Drobné pečivo

Kvietky fotorecept

luwinka - fotkaluwinka, 29. mája 2021
Kvietky (fotorecept)
Foto: luwinka

Na dnes som upiekla tieto kvietky. Sú veľmi chutné, ľahučké a s cestom sa dobre pracuje.

8
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

200 ml
100 ml
1 ks
7 ČL
1 ČL
350 g
1 bal.
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
Ozdoba:




Postup

  1. 1

    Mlieko, olej a bielok vymiešame vareškou nahladko. Pridáme soľ, cukor a tiež vymiešame. Pridáme múku rozmiešanú s práškom do pečiva.

    Kvietky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme cesto, ktoré dáme na múkou vysypanú dosku.

    Kvietky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vytvoríme valec.

    Kvietky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokrájame ho na 8 rovnakých dielov.

    Kvietky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý diel vypracujeme rukami do tvaru guľky. Pripravíme si hrebeň (samozrejme, že som použila nový).

    Kvietky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Každú guľku roztlačíme prstami do tvaru kruhu. A ideme zdobiť vrch. Priložíme na povrch hrebeň a zatlačíme. Hrebeňom urobíme 8 zárezov.

    Kvietky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz nožom medzi tými zárezmi narežeme konce, tak ako je na obrázku.

    Kvietky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A spojíme konce cesta prstami.

    Kvietky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A máme hotový kvietok.

    Kvietky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto všetky spravíme.

    Kvietky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na plech dáme papier na pečenie a poukladáme naň kvietky, ktoré po vrchu potrieme žĺtkom. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov 25 minút.

    Kvietky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Upečené necháme vychladnúť.

    Kvietky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po vrchu môžeme zopár posypať práškovým cukrom. Na vrch do prostriedku kvietka dáme slivkový lekvár.

    Kvietky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Chutí s kávičkou:-)

    Kvietky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Kvietok v reze.

    Kvietky (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept, jednoduché suroviny. Vtipný postup, krásné fotečky! Povedené kvietky, efektní a jistě chutné. Vpašovala bych citronovou kůru. Díky za inspiraci, jsi šikulka!
mariamka
utešené aj štrukatúra vyzerá pekne :) nápad s hrebeňom je naozaj originálny a univerzálny, možno využiť aj pri slanom pečive, len ten názov či si budem pamätať 🤔
motyka
Chválim - ako varecháčky predo mnou. Naviac oceňujem nápad tvorby kvietkov a možnosť využitia aj pri iných druhoch cesta. Aj na slano. Díky ...
sracz
Nemal by som sa miešať do už "rozbehnutej" diskusie súboru žien_gazdiniek, ale nedá mi, aby som nezareagoval. Veľmi sa mi páči, milá @Luwinka Tvoj nápad, výsledné dielo i vysokogramotné popísanie receptu a jeho ilustrácia. Pretože, vzhľadom na zdravotnú indispozíciu mojej "prišahanaj", ale hlavne zo srdca rád, plním úlohu "gazdiniaka" v našej zohranej dvojici ja, uvítal som aj možnosť napečenia týchto "kvietkov", ako spôsob odčiňovania prípadných sporadických mužských "gančov", priestupkov a zakopnutí. Ale aj ako "flanc", či roztiahnutý "pávý vejár chvosta", hlavne pred dámskymi návštevami a lady session´s. Ďakujem Ti, obdivujem Ťa a želám veľa ďalších realizácií Tvojich dobrých nápadov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia