Pizza slimáky
Pizza slimáky

Kysnuté pizzové slimáky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 10. januára 2023

A zase sme po prázdninách a riešime desiatu do školy. Za tieto pizza slimáky vás budú nosiť deti na rukách.

10
porcií
30+ kysnutie minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

150 g
150 g
10 g čerstvé
200 ml vlažná
50 ml
2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
Plnka:
150 g jemne krájaná
150 g
100 g
1 strúčik
1 PL
1/4 ČL
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Pomer oboch múk môže byť rozličný, hlavne, aby spolu bolo 300 g. Preosejeme ju do väčšej misy, pridáme soľ a oregano. V polovici teplej vody rozmiešame cukor s droždím, dáme bokom.

    Kysnuté pizzové slimáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K múke prilejeme vzídený kvások, olej a zvyšok teplej vody, vypracujeme jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od stien nádoby. Prikryté necháme na teplom mieste nakysnúť asi 30 minút.

    Kysnuté pizzové slimáky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým cesto zapracuje na objeme, v miske zmiešame paradajkový pretlak s pretlačeným strúčikom cesnaku, olejom a ochutíme soľou. Môj domáci pretlak nie je hustý, rada používam tento. Šunku mám Berto, 90 % podielu mäsa, znížený obsah soli. Nám veľmi chutí. Plátky pokrájame na drobné štvorčeky, čím menšie tým lepšie.

    Kysnuté pizzové slimáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto pekne nakyslo, pripravíme pomúčenú dosku a pomocou valčeka vyformujeme plát s hrúbkou asi 1/2 cm.

    Kysnuté pizzové slimáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Natrieme ho paradajkovo-cesnakovou masou, porozhadzujeme podľa možnosti rovnomerne šunku a navrch nastrúhame syr. Použila som goudu. Syr je tiež na celom pláte, v tejto fáze ešte vidieť vrstvy ako som ich dávala. Tým, že je oregano v ceste, netreba ho už do plnky. Mne sa to takto osvedčilo viac.

    Kysnuté pizzové slimáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V tomto momente, ak máte podlhovastý útvar, rozhodnite sa, či chcete viac menších ( v tom prípade začnite rolovať zo širšej strany), alebo menej väčších slimákov (rolujte z užšej strany, roláda bude vyššia a kratšia) ja som rolovala z užšej strany. Čím tesnejšie zrolujete, tým bude viac vrstiev. Cesto je jemnučké, možno sa bude lepiť na dosku, postupujte opatrne. Po zrolovaní uložte spojom dolu a boky trocha rukami pritlačte, rolka bude rovnomernejšia. Teraz si vezmite veľmi ostrý nástroj a z rolky začnite krájať dieliky hrubé asi 4 cm. Tie uložte na pečiacim papierom vyložený dostatočne veľký plech. Ja ich zvyknem na plechu ešte uťapkať, trocha sploštiť. Nedávajte ich moc natesno, ešte porastú a mohli by počas pečenia “zrásť”. Potieranie vajíčkom možno aj vynechať, ale to by bol hriech. Vajíčko dodá krásnu farbu a trocha aj udrží plnku, kde má. O chuti ani nevraviac.

    Kysnuté pizzové slimáky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    To už sa rúra vyhrieva na 200 °C, pečenie s ventilátorom. Ešte pár minút podkysnú a môžu sa dať piecť. Mne to trvalo 25 minút. Najlepší identifikátor prepečenia je spodok každého pečiva. Z tejto dávky mi vyšlo 10 nie malých slimákov so šťavnatou plnkou.

    Kysnuté pizzové slimáky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Najlepšie sú teplé, čerstvo upečené, no musia počkať do rána, veď si ich objednalo moje školopovinné dieťa na desiatu :) Ak nepredpokladáte, že sa celý plech minie ráno, ešte večer postrkajte vychladnuté pečivo do mikroténových vreciek a do mrazničky. Nabudúce akoby ste našli :)

    Kysnuté pizzové slimáky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

kuko95
Ja by som predpokladal že ten jeden plech bol aj malo ...krásne chutné domáce dcérka má parádnu desiatu do školy ..a šak ani ja som nemal zlu keď som bol malý dostal som 4rozky domácu pasteku a čau 😁😁...
kukulienka71
Piekla som večer po práci, tak ten jeden plech bol akurát😃 ja som mala v detstve rada rožky s paštétou tiež. Tebe dali 4, u nás chalani toľko nedostali a potom nám kradli desiate, v lepšom prípade pýtali. Môj sused v lavici nosil pravidelne rybaciu nátierku, nemohla som ho vystáť kvôli tomu😁ďakujem za milý komentár
haji
Pěkný receptík, hodně vymazlená svačinka do školy! Malá se má jako na kraji v nebi... Velká dobrota!
kukulienka71
@olinecka , @haji , ďakujem vám. Ten čas za to stojí, aby sme im dali vlastnoručne a s láskou upečené dobroty. Odzrkadlí sa to aj na vzťahu a včera jej pribudli aj dve jednotky😃
1x haji
haji
@kukulienka71 (11.1.2023 07:48)
Blahopřání k jedničkám i krásnému vztahu dcerka/maminka a naopak! Ať se vám daří, děvčata!
motozuzika
Mne sa s cestom horšie pracovalo, lebo sa mi zdá riedke. Nabudúce skúsim dať menej vody. Vajíčko naozaj udržalo plnku v kope s cestom a chuť je výborná. Super nápad na menej tučnú verziu slimákov z lístkového cesta :-)
kukulienka71
@motozuzika (12.1.2023 10:48)

Ďakujem za odozvu, som rada, že slimáky chutia. Cesto je redšie a tým pádom po upečení aj jemnejšie. A to ešte každá múka inak saje tekutinu, takže sa to dá korigovať postupným prilievaním. Poradila si si, to je hlavné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia