Koláč s cuketou 2

irenaw - fotkairenaw, 29. júla 2012
Koláč s cuketou 2
Foto: irenaw

Vo štvrtok som spravila náplň z celej cukety. Tu je druhá polovica :-). Po odležaní ešte lepšia...

8-10
porcií
45 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 ks
100 g
0,5 dl
0,75 dl
125 g
0,5 čl
štipka
štipka
posýpka:
3 PL
3 PL
1 PL
1 PL
náplň:
1/2 ks
1 PL
1/2 čl
1/4 čl
1 dl
3 PL
3 PL
3 PL
1/2 PL




Postup

  1. 1

    Začneme náplňou: Cuketu ošúpeme. Ak je staršia, odstránime jadierka. Pri mladej cukete to nie je treba. Pokrájame na kocky asi 1x1 cm. Všetky suroviny na náplň dáme do širšieho hrnca. Na slabom ohni pod pokrievkou chvíľu varíme, kým cuketa nepustí šťavu. Premiestnime na silný plameň a varíme už bez pokrievky, aby sa čo najviac tekutiny odparilo. Pomaly miešame. Ak sa vám zdá náplň príliš vodnatá, použite trochu škrobu. Keď zostane cuketa sklovitá, tak je hotovo. Ochutnajte, mala by ešte trochu chrumkať. Skrátka cuketa "al dente" ;-). Odstavíme a necháme vychladnúť. Pomohla som si položením hrnca do studenej vody.

    Koláč s cuketou 2 - obrázok 1
  2. 2

    Keď náplň vychladne, už to ide rýchlo. Dáme rúru vyhriať na 180°C. Suroviny na posýpku dáme do mixéra a zmixujeme na hrubšie. Suroviny na cesto dáme všetky naraz do misky a dôkladne metličkou vymiešame.

  3. 3

    Okrúhlu koláčovú formu (priemer 28 cm) potrieme maslom a vysypeme strúhankou. Vylejeme cesto, bude ho len tenká vrstva. Povrch surového cesta rovnomerne posypeme posýpkou. Na posýpku dáme rovnomerne cuketu aj so šťavou. Pečieme cca 35 minút.

    Koláč s cuketou 2 - obrázok 3
  4. 4

    V sobotu som si dala dve lyžice na jogurt, parádna chuť. Celkom vážne uvažujem, že spravím krehké cesto na páj od @honestka s touto náplňou, aj tak ho chcem už dávno vyskúšať. A skúsim jeden pohár zasterilizovať, páčilo by sa mi v zime mať takú chuť poruke...Čo to je, posadnutosť cuketou?....;-D

    Koláč s cuketou 2 - obrázok 4

Diskusia k receptu

rimanka3
ale aká veľká ? mám aj maličké aj väčšie. Ináč vyzerá to dobre, skúsim.
irenaw
@rimanka3 bola taká väčšia, záleží aj od formy na koláč, aj či je cuketa mladá a necháš jadierka, potom jej bude viac. očistenej bolo asi ako 3-4 väčšie jablká. @izabella929 :-) ďakujem
tiginko
fíha, tak toto sa mi veľmi páči, super náplň, úplne si ma ňou dostala @irenaw. V rodine fičíme na domácom jogurte, takže okrem koláča to určite nájde uplatnenie aj tam. Ak to tak chutí ako vyzerá a znie, tak to bude môj "recept leta". Inak viem si to predstaviť aj z nejakej dobrej tekvice, napr.hokaido.... Ďakujem za recept!
irenaw
@tiginko tak dúfam, že vám bude chutiť :-) dochutenie je také pre mňa, menej sladké a dosť škoricové, ale akokoľvek si to dochutíš, cuketa sa prispôsobí. po včerajšku odporúčam spraviť vopred a nechať odležať. tiež fičíme na jogurtoch, preto ma aj láka zasterilizovať si pár pohárikov :-) hokaido stíham spotrebovať na slano ale maslovú skúsim, dobrý nápad.
danda3
Irenka, koláčik vyzerá fantasticky, o chuti nemám pochýb, cuketa je úžasná potravina, prispôsobí sa chutiam, aké práve potrebujeme, však?♥
cinkla
Aj mne sa recept paci. A prisiel mi prave vhod. Dakujem.
irenaw
Darinka a vieš, že aj tvoje džemy sa mi priplietli do úvah, ako som tak kráčala domov? A pomohli mi rozhodnúť sa, že to skúsim :-). @margaretka ani som nemyslela, že až tak sa bude pretvarovať :-))) @cinkla dúfam, že zachutí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia