Foto: eraserhead
Charakteristické pre tento recept je predĺžené marinovanie v červenom víne a ostatných prímesiach.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
800 g domáci |
|
0,75 l |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
2 ks |
|
4 PL |
|
4 ks |
|
3 vetvičky |
|
2 vetvičky |
|
1 vetvička |
|
5 ks |
|
4 listy |
|
1 stopka |
|
1 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
Ideálne by bolo použiť iba čerstvé suroviny. Minimálne králika som videl ešte nedávno poskakovať u otca v záhrade. Bol krásny a obrovský (plemeno belgický obor), použil som iba zadné nohy s váhou aká je uvedená v surovinách.
-
2
Králika dôkladne umyjeme a naporcujeme.
-
3
Naporcovaného a tuku zbaveného králika uložíme do dostatočne veľkej nádoby.
-
4
Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, roztlačený cesnak, semienok a žiliek zbavenú čili papričku, nakrájaný zeler stopkatý, 1 nahrubo nasekanú cibuľu a všetky ostatné suroviny okrem múky a oleja.
-
5
Zalejeme červeným vínom, ja som použil býčiu krv......
-
6
Víno by malo zakryť všetko. Pridáme soľ, dobre všetko premiešame prekryjeme fóliou a dáme do chladu. Doba marinovania by nemala byť kratšia ako 12 a dlhšia ako 24 hodín. Počas marinovania môžeme viackrát premiešať.
-
7
Ubehlo 23 hodín
-
8
Vyberieme králika, dôkladne ho osušíme a poprášime múkou.
-
9
1 cibuľu nakrájame a na olivovom oleji ju upravujeme 10 -15 minút
-
10
Králika opečime...
-
11
...dozlata z oboch strán.
-
12
Pridáme odkvapkanú zeleninu, bylinky a korenie ktoré 5 minút spolu s králikom tepelne upravujeme.
-
13
Teraz pridáme zvyšnú marinátu a na strednom ohni prikryté upravujeme 60 - 70 minút.
-
14
Keď ubehol potrebný čas (môže sa líšiť vzhľadom na kvalitu a kvantitu použitého mäsa) dochutíme soľou a korením. Králika odstavíme z ohňa, mäso vyberieme necháme odkvapkať a uložíme na teplé miesto.
-
15
Základ rozmixujeme na požadovanú hustotu.
-
16
Králika vložíme naspäť do rozmixovaného základu.
-
17
Necháme ešte 5 minút variť. Odstavíme a králika v salmì okamžite podávame.
Ešte k tej soli v kuchyni, používam jej naozaj minimum (keď to porovnávam s ľudmi ktorý jedlo ešte ani neskúsili a už tam sypú kvantá soli) niekedy vôbec.
Raz som na to prišiel až keď mi to povedali hostia ktorým som doma pripravoval pečené kuracie mäsko. Ja a ani moja pani sme to ani nepostrehli až keď sa hostia pýtali na "inú" chuť.........