Puding z čierneho sezamu fotorecept

lucylee - bez fotkylucylee, 23. marca 2011
Puding z čierneho sezamu (fotorecept)
Foto: lucylee

Recept zo stránky: http://thaifood.about.com. Tento VYNIKAJÚCI ázijský dezert je vhodný pre vegánov, aj pre ľudí s intoleranciou na lepok. Čierne sezamové semiačka sú veľmi zdravé, sú Zobraziť celý popisRecept zo stránky: http://thaifood.about.com. Tento VYNIKAJÚCI ázijský dezert je vhodný pre vegánov, aj pre ľudí s intoleranciou na lepok. Čierne sezamové semiačka sú veľmi zdravé, sú skvelým zdrojom kalcia, železa, magnézia, obsahujú bielkoviny a esenciálne mastné kyseliny, udržiavajú našu pokožku a vlasy jemné a zdravé. V tomto tradičnom čínskom recepte sa prejavuje aj vplyv thajskej kuchyne a to v použití kokosového krému a arašidov.

4
porcie
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 šálky
1/2 šálky nesolené pražené (mandle, kešu, iné oriešky)
3 šálky
1/4 ČL
1/2 šálky (trstinový, med, javorový sirup))
1 ČL (esencia, pasta, struk)
1/3 šálky (kokosové mlieko)
1 1/2 PL
 , oriešky, strúhaný kokos na ozdobu
3 PL




Postup

  1. 1

    Vodu nalejeme do hrnca, pridáme soľ a počkáme, kým nebude horúca.

    Puding z čierneho sezamu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa nám zohrieva voda, pomelieme si sezamové semienka. Melieme ich asi 1 minútu, kým nemajú trochu olejovitú konzistenciu a nevyzerajú takmer ako pasta.

    Puding z čierneho sezamu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme ich do horúcej vody a miešame.

    Puding z čierneho sezamu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pomelieme si oriešky. Ja som použila mandle a lieskovce. Pridáme do hrnca a miešame. Vodu so semienkami privedieme k varu, potom plameň stiahneme na nízky-stredný stupeň a necháme bublať 5-8 minút.

    Puding z čierneho sezamu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V tomto štádiu môže byť puding prepasírovaný, scedený, aby sme sa zbavili kúskov sezamu a orieškov (tak to robia v Ázii). Autorka tohto receptu, to ale neurobila, lebo chcela v jedle uchovať vlákninu a forma zrnitosti dodáva dezertu peknú konzistenciu. Ja som tak isto necedila. Ak sa rozhodnete prepasírovať zmes, nalejte naspäť do hrnca len čistú sezamovo-orieškovú vodu bez odpadu. Pridáme cukor, vanilku, kokosový krém a kukuričný škrob rozpustený vo vode. Spomína sa tam aj tzv. arrowroot powder, slovník mi to preložil ako prášok z maranty trstinovej, tak tí, čo žijú v zahraničí, môžu použiť aj tento produkt. Neustále miešame. Malo by to zhustnúť do 1-2 minút.

    Puding z čierneho sezamu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V Thajsku a ďalších častiach JV Ázie sa označujú pudingy ako tento náš ako dezertné polievky alebo kaše, keďže majú oveľa redšiu konzistenciu ako pudingy v našich končinách. Ak chcete mať puding hustejší, pridajte viac kukuričného škrobu rozmiešaného vo vode. Ochutnáme, či je dosť sladký, kto chce pridá si viac cukru, ale ten môj bol sladký akurát.

  7. 7

    Servírujeme v dezertných miskách alebo pohároch (ja také nemám :), tak som servírovala v miske na ázijské polievky. Ozdobíme kokosom alebo orieškami. Môžeme priliať aj kokosový krém/mlieko. Dezert sa podáva teplý! Ale v horúcich letných mesiacoch je veľmi dobrý aj studený. Uskladníme v chladničke v uzavretej nádobe. Vydrží až týždeň. Pred servírovaním si ho ohrejte, tak ako ja dnes ráno :) Dobrú chuť a dúfam, že budete mať taký úžasný zážitok, ako ja, keď som dala do úst prvé sústo.

  8. 8

    Kokosový krém

    Puding z čierneho sezamu (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

tornadolue
To musí byť super, v živote by mi niečo také nenapadlo. Čierny sezam som minule obzerala v obchode, ale nevedela som, čo by som s ním robila. Už viem :-)
evanaaa
Ćierny sezam som nevidela, alebo možno aj a nevšimla som si ho. A kde je ho dostať, v ktorom markete? Mohla by som to skúsiť. Z bieleho sezamu to nejde ?
foska
Velmi zaujimavy recept, asi niekedy odskusam... Ale rozhodne nie je nizkokaloricky, ako pises hore. ;) Mrkni kaloricke tabulky, sezam, oriesky, kokos - to vsetko su kaloricke bomby. A este mam otazocku - ten kokosovy krem je kokosove maslo, alebo mlieko? Asi mlieko, ze?
lucylee
@evanaaa ja som ho kúpila v BA v predajni www.popy.sk. Tú mi myslím odporučila @foska :) V normálnych predajniach ho nezoženieš, iba v špecializovaných
@foska ďakujem :) ja nie som autorka receptu, tlmočila som to, čo autorka pri tomto recepte uviedla.
Kokosový krém je veľmi hustý, obsahuje vyšší podiel kokosu ako mlieko, to je zase redšie. Pripojím aj fotku krému, ktorý som použila. V podstate sa líšia iba hustotou a podielom kokosu. Keď si pozrieš množstvo kokosového krému, cukru a orieškov, tak ich tam zase nejde až tak veľa. Ja si myslím, že sú to aspoň zdravé kalorické bomby, v porovnaní s inými dezertami tu na vareche
foska
Ano, presne tak, rozhodne je to lepsie, nez maslove kremy, presladene kolaciky a podobne... Pytala som sa na ten kokosovy krem, lebo kokosove mlieko si robim sama doma, a mam kupene aj kokosove maslo, ze ci je to nieco podobne. Fotka by bola skvela, vopred dakujem.
Este som si nieco spomenula :D Myslim, ze s Tebou som debatovala o druhoch kminu, ze? Tak predsa je este jeden - černucha / černuška / cierny kmin - hod si to do gugla. Pouzivam ju casto a rada, ma podobne zrniecka ako cierny sezam, jemne stipe, hodi sa na posypanie peciva, aj sladkeho. Prvu som si doniesla davno z Turecka, no uz sa da v pohode kupit aj tu.
lucylee
už som ju pridala, viď bod 8. Ja si myslím, že môžeš použiť aj mlieko, aj maslo a uvidíš, aké je to husté, keď budeš chcieť hustejšie,pridáš viac škrobu, keď nie, necháš tak. Áno, áno, debatovali sme, vďaka, pozriem sa na to
janger
Iste vyborna maskrtka! Nevedela som, ze je aj cierny sezam, bezne v obchode je len bledy...Chuti ten cierny inac?
lucylee
@janger áno, chutia inak ako biele, mne to chuťou veľmi pripomína mak a majú aj inú vôňu a ďakujem :)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia