Pálivé zemiačiky fotorecept

janaalizibolenova - bez fotkyjanaalizibolenova, 18. marca 2010
Pálivé zemiačiky (fotorecept)
Foto: janaalizibolenova

Tento recept vznikol, asi pred hodinou, keď som nevedela, čo také ukuchtiť. A tak som dostala nápad urobiť zemiačiky s rôznymi koreniami. Koreniny a Zobraziť celý popisTento recept vznikol, asi pred hodinou, keď som nevedela, čo také ukuchtiť. A tak som dostala nápad urobiť zemiačiky s rôznymi koreniami. Koreniny a ich kvalitu som trošičku podcenila a výsledkom sú náramne pálivé zemiačiky :-D Takže detičkám určite neodporúčam konzumovať.

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

6-8 ks
1 stredne veľká
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 stredne veľká
2 PL
2 PL
3 poháre




Postup

  1. 1

    Cibuľu si nakrájame na jemno a dáme restovať na olej. Medzitým si nakrájame zemiačiky na malé kocky a pridáme k cibuli.

  2. 2

    K zemiačikom a cibuli pridáme soľ a všetky koreniny - čierne korenie, červenú papriku, sušený cesnak, kari korenie, kurkumu, koriander, kardamón. Poriadne premiešame.

  3. 3

    Pridáme 2 poháre vody a necháme zemiačiky variť zakryté pokrievkou. Keď sa nám značná časť vody odparí, pridáme ďalší pohár vody a na pásiky nakrájanú zelenú papriku.

  4. 4

    Zemiačiky ďalej dusíme, až kým nám nevznikne polokašovitá hmota, do ktorej na záver pridáme 2 PL horčice a 2 PL majonézy. Dobre premiešame a podávame k čomukoľvek, na čo máme chuť. Výborné sú aj samé o sebe.

Diskusia k receptu

michsamant
nemas v nich aj cicer? ci to sa mi zda? to je taky vytvarovany zemiacik? :) dobre to vyzera
michsamant
ten tanier s korenim je dobra fotka..hodili by sa aj ako priloha k takemu dusenemu masku
vini55
V tkakáči to máš za päť minút. Ešte raz ďakujem tomu, kto sem hodil tento tip pre tlakový hrniec- paráda. A k receptu, jedlé aj keď veľmi korenené nemusím. Ono nie je korenie ako korenie.
frezia68
My to voláme falošný guláš( falošný,lebo bez mäsa),len trocha menej korenia a s uhorkovým šalátom........:-))
janaalizibolenova
vini55 povodne som to chcela robit v tlakovom hrnci, ale robila som tento recept dnes prvykrat a tak som si tych 20minut na vysledok pockala.....15minutovy rozdiel nie je taky strasny....korenia si kazdy moze dat, kolko chce, a ake chce, ja som dala to, co som uznala za vhodne... a co mi chuti :-D
michsamant
Toto by som asi v tlakovom hrnci nerobila. V tlakovom varim vacsinou len strukoviny, ktore sa pod tlakom rychlejsie uvaria.
michsamant
sosovicu nie, skor take tuhsie ako cicer, ten sa vari inak dlhsie..raz som robila spenat v tlakovom, to bola minutka a maso som este neskusala v tlakovom, vacsinou dusim alebo peciem.ak mas dobry recept na masko v tlakovom hrnci, prihod,vyskusam
janaalizibolenova
Miska, ja vsetko masko, okrem kuracinky robim v tlakovom, je to rychlo a lahodne, prihodim recept na uuuuzasny madarsky gulas, ktory mam z Varechy, ale uz tu nie je, tak to bol asi od nyje, ale je fakt bozsky, neviem sa ho dojest a robila by som ho kazdy den....
bozulka
Určite to dobre chutí,ja mám pikantné veci rada nieje to príliš voňavé keď sa dá aj kardamom aj koriander?
Volakedy som používala tlakové hrnce,mala som dokonca 3,rôzne veľkosti,ale prestalo mi chutnať mäso ,pripadalo mi ako keby bolo z konzervy a strukoviny radšej večer namočím a potom to netrvá dlho.A ešte jeden dôvod mám -ja sa rada pozerám ako sa jedlo varí,ako to bublá a nakoniec aj rozvoniava a toto mi v "tlakáči" chýbalo.Takže teraz ho využívam iba na varenie zemiakov v šupke s pol deci vody,lyžicou soli a stačí keď začne "fučať" 2-3 min.vypnem a nechám dôjsť.Veď mne už na čase až tak nezáleží.
janaalizibolenova
@bozulka nie je to prilis vonave, a ani sa tam "nebili" tie chute vsetkych korenin, z kazdeho bolo cosi citit, bolo to aj chutne, ale aj ozaj palive,takze pre fajnsmekerov a vyznavacov palivych jedal , ako stvorene :-D
abend
Noo, ja robím zemiačiky vždy v tlakovom hrnci aj keď ich podávam ako prílohu, sú oveľa chutnejšie ako keď sa varia vo vode, Očistené zemiačiky nakrájam na krížalky, do tlakového hrnca dám asi 1/2dcl vody, kúsok masla, alebo masti zavriem a od doby varu varím 8-10min.
tinca
Tak u nás sa takéto zemiačiky volajú "slepý guláš" s tým, že tam ide veľa cibule, aj cesnačik, v lete parika, rajčinky, tiež ho robíme pikantný,rozbredlý /teda zemiaky viac rozvariť/, ale bez horčice, majonézy,kardamónu,koriandra a kurkumy. Príliš silné koreniny. No a zemiaky ak chcem prílohu ako varené sú vynikajúce na paráku, ako keď paríme knedľu! Vo vode nechám variť vegetu.
tinca
A ešte som zabudla dávam nakoniec petržlenovú a zelerovú vňaťku, výlučne čerstvú!
janaalizibolenova
a strasne palive, teda aspon z tych korenin v Egypte, tie na Slovensku asi nebudu az tak palive, ako tieto tu, huba nas stipala pol dna :-DDDD
lucylee
pokiaľ to nie je tak ostré, že sa to nedá jesť, tak ja som OK, nemám problém



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia