Pečený homár

ethanel - fotkaethanel, 5. marca 2012
Pečený homár
Foto: ethanel

Recept je veľmi jednoduchý a chutný, každý kto bol na dovolenke pri mori už určite ochutnal tohto morského raka, ja a moja maželka ho Zobraziť celý popisRecept je veľmi jednoduchý a chutný, každý kto bol na dovolenke pri mori už určite ochutnal tohto morského raka, ja a moja maželka ho milujeme len tak na bylinkách a masle nakoľko si môžeme vychutnať jeho lahodnú chuť.

2
porcie
30 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

2 500g ks
1 ks veľká
5 ks
 čerstvý vetvičky
 čerstvý
 čerstvá
100 g
20 ml




Postup

  1. 1

    Najlepšie je použiť dvoch čerstvých homárov o celkovej váhe 1kg, ja preferujem dva malé každý o váhe 450g - 500g. Teraz prídeme k tej drastickej časti, homára uchytíme do utierky, položíme na dosku a veľkým ostrím nožom ho prerežeme na dve polovice, treba začať ostrím koncom noža a to od hlavy aby sme ho ihneď usmrtili ,, druhý spôsob je hodit homára do vriacej osolenej vody hlavou v pred na cca 1min a potom ho rozkrojiť ,, po zabití homára opláchneme pod studenou tečúcou vodou a očistíme od miechy a vnútornosti. Oddelíme klepetá ktoré rukoveťou noža naklepeme tak aby praskli ,, bude sa nám lepšie konzumovať ak nemámate klieštie na trieštenie klepiet ,, .

    Pečený homár - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si veľký pekáč môže byť aj zo skla, vytrieme ho maslom polejeme polovicou oleja a poukladáme časti homára, nahrubo nakrájanu cibuľu, strúčiky cesnaku ani nemusíte šúpat len ich dlaňou roztlačte, hrsť byliniek ako sú čerstvý rozmarín, tymián, taragon, petržlenová vňať všetko pekne poprekladáme s homárom a nakoniec pridáme stipku soli a mletého korenia, polejeme rozpustenym maslom a zvyškom olivového oleja.

    Pečený homár - obrázok 2
  3. 3

    Rúru dáme vyhriať tak na 180 - 200 C a homára pečieme alebo grilujeme okolo 25 minút. Po upečení ho podávame na taniery a preliateho výpekom z masla a byliniek. Podávame s citrónom, zapekanou alebo čerstvou bagetou a čerstvým miešaným šalátom. Ako víno sa k nemu hodí akékoľvek aromatické víno ako je napr. Sauvignon Blanc ,, Saint Clair ,, Riesling z Alsaska ,, Reserve AOC, F.E.Trimbach Alsace alebo dobré slovenské víno od predstížnych slovenských vinárov alebo si doprajte kvalitné Champagne ako je Louis Roederer, Jacquart, Joseph Perrier, Krug či naše dobré šumivé víno HUBERT.

Diskusia k receptu

celero
Homára som zatiaľ ešte nerobila, ale chystám sa na to. Keď zoženiem nejakého sympatického, vyskúšam Tvoj recept. Páči sa mi výber vín :)
evusik
milujem morské ryby a všakovaké potvory, ale tie sú samozrejme, pre nás suchozemcov, najlepšie čerstvé na dovolenke pri mori :-)
tvoj recept je krásny, profesionálny... teším sa na ďaľšie
marianne69
...naposledy som ho jedla na Menorke r.2008,bola to neskutocna dobrota..vyborny recept
afataga
tak toto ja nikdy robit nebudem, nemam svedomie ho zaziva uvarit, pripada mi to strasne sadisticke a nozom si netrufam
bejgi
homáre som jedla raz na lodi boli miešané s kari ryžou a zvláštnym aromatickým korením, chutilo nám to :)
nonna
Aj toto ukladám do svojej KK, viac som Vám napísala k receptu z hrebenatiek. Prezradíte mi, čo je taragon? Stretávam sa s tým po prvýkrát. Vopred dík! A ešte k tomu vínku....dobrý výber a ja navrhujem ešte našu Slovenskú Páľavu 2007 a Tramíny z VínoNitra a Vinanzy.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia