Pečený pstruh so zemiakovo-artičokovým gratinom

alacarte - fotkaalacarte, 24. februára 2012
Pečený pstruh so zemiakovo-artičokovým gratinom
Foto: alacarte

Keďže obdobie pôstu sa nám už pomaly rozbehlo, dovolím si pridať nejakú tú inšpiráciu na nasledujúcich (už necelých) 40 dní.

3
porcie
15 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
 narezaná na tenké prúžky
100 g
 na pomúčenie
3 ks
60 g nastrúhaný
100 g
250 ml
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Na začiatok si pripravíme gratin a to tak, že si očistíme zemiaky nastrúhame si ich na tenšie plátky. Rúru si zohrejeme na 180°C. Zapekaciu (gratinovaciu) misku si vymastíme olivovým olejom a doň pretlačíme očistený cesnak. Uložíme si prvú vrstvu zemiakov, osolíme, okoreníme, nastrúhame si muškátový oriešok, po prípade môžme pridať trošku mletej rasce. Na zemiaky si poukladáme artičoky, zasypeme oboma druhmi syra a zalejeme smotanou. Na to ukladáme druhú vrstvu zemiakov a celý postup opakujeme.

    Pečený pstruh so zemiakovo-artičokovým gratinom - obrázok 1
  2. 2

    Gratin si zakryjeme alobalom a pečieme 15 minút pri teplote 180°C

    Pečený pstruh so zemiakovo-artičokovým gratinom - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si pod tečúcou vodou omyjeme pstruhy a kuchynskou utierkou ich osušíme.

    Pečený pstruh so zemiakovo-artičokovým gratinom - obrázok 3
  4. 4

    Slaninku si nakrájame na rezance (ale môžte si ju aj kľudne odmyslieť :)

    Pečený pstruh so zemiakovo-artičokovým gratinom - obrázok 4
  5. 5

    Pstruhy si osolíme, okoreníme, dochutíme nasekanou bazalkou a naplníme slaninkou. Špáradlami im spojíme brušká.

    Pečený pstruh so zemiakovo-artičokovým gratinom - obrázok 5
  6. 6

    Z rúry vyberieme alobal a dopekáme gratin ešte asi pol hodiny (pokiaľ zemiaky nezmäknú).

    Pečený pstruh so zemiakovo-artičokovým gratinom - obrázok 6
  7. 7

    Na panvici si roztopíme kúsok masla spolu s troškou olivového oleja. Pstruhy si jemne pomúčime a z oboch strán ich opečieme na panvici.

    Pečený pstruh so zemiakovo-artičokovým gratinom - obrázok 7
  8. 8

    Opečené pstruhy si uložíme na pekáč, preložíme ich kúskom masla a dopekáme pri teplote 180°C ešte asi 20 minút.

    Pečený pstruh so zemiakovo-artičokovým gratinom - obrázok 8

Diskusia k receptu

tatranka
Krásne zrozumiteľné foto.Príma recept.Uložení v kk.Mám vnukov rybárov,sem tam sa mi ujde čerstvý a chutný pstruh.
bejgi
mňam mi pstruhy lúbime veľmi a tie zapečené zemiačky vyzerajú chutne .)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia