Pečený pstruh so zemiakovo-artičokovým gratinom
Foto: alacarte
Keďže obdobie pôstu sa nám už pomaly rozbehlo, dovolím si pridať nejakú tú inšpiráciu na nasledujúcich (už necelých) 40 dní.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
2 ks |
|
narezaná na tenké prúžky |
|
100 g |
|
|
|
|
|
|
|
na pomúčenie |
|
|
|
3 ks |
|
|
|
60 g nastrúhaný |
|
100 g |
|
250 ml |
|
1 strúčik |
|
|
Postup
-
1
Na začiatok si pripravíme gratin a to tak, že si očistíme zemiaky nastrúhame si ich na tenšie plátky. Rúru si zohrejeme na 180°C. Zapekaciu (gratinovaciu) misku si vymastíme olivovým olejom a doň pretlačíme očistený cesnak. Uložíme si prvú vrstvu zemiakov, osolíme, okoreníme, nastrúhame si muškátový oriešok, po prípade môžme pridať trošku mletej rasce. Na zemiaky si poukladáme artičoky, zasypeme oboma druhmi syra a zalejeme smotanou. Na to ukladáme druhú vrstvu zemiakov a celý postup opakujeme.
-
2
Gratin si zakryjeme alobalom a pečieme 15 minút pri teplote 180°C
-
3
Medzitým si pod tečúcou vodou omyjeme pstruhy a kuchynskou utierkou ich osušíme.
-
4
Slaninku si nakrájame na rezance (ale môžte si ju aj kľudne odmyslieť :)
-
5
Pstruhy si osolíme, okoreníme, dochutíme nasekanou bazalkou a naplníme slaninkou. Špáradlami im spojíme brušká.
-
6
Z rúry vyberieme alobal a dopekáme gratin ešte asi pol hodiny (pokiaľ zemiaky nezmäknú).
-
7
Na panvici si roztopíme kúsok masla spolu s troškou olivového oleja. Pstruhy si jemne pomúčime a z oboch strán ich opečieme na panvici.
-
8
Opečené pstruhy si uložíme na pekáč, preložíme ich kúskom masla a dopekáme pri teplote 180°C ešte asi 20 minút.
Diskusia k receptu