Postup na výrobu domáceho masla fotorecept

zdenula - fotkazdenula, 15. decembra 2012
Postup na výrobu domáceho masla (fotorecept)
Foto: zdenula

Môj obľúbený postup. Páči sa mi najmä preto lebo domáce maslo je vždy zdravšie ako to kupované, máte prehľad o tom čo všetko ste Zobraziť celý popisMôj obľúbený postup. Páči sa mi najmä preto lebo domáce maslo je vždy zdravšie ako to kupované, máte prehľad o tom čo všetko ste do neho dali (ochucovadlá, korenie a pod. ale to je vždy na vás, či tam vôbec niečo také dáte). Postup používam vždy keď mám "mince" do mliekomatu. :-)

15 minút
príprava

Suroviny

1 l (môže byť aj menej)




Postup

  1. 1

    Najskôr si kúpime surové mlieko v automate na mlieko, poprípade rovno od farmára. Dáme do izbovej teploty odstáť na 20 až 24hodín - vo fľaši do ktorej sme mlieko "čapovali" z mliekomatu.

    Postup na výrobu domáceho masla (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po 20 až 24hodinách na mlieku máme smotanu. Smotana tam bude už aj skôr, no nebude jej tak veľa ako po tejto dobe - čo znamená, že je nutné aby mlieko odstálo 20-24hodín. :-) (na mlieku vidno smotanu - je farbou oddelená od mlieka)

    Postup na výrobu domáceho masla (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ja mlieko nechávam 5-10 minút stáť pri krbe, aby malo 20-30°C, potom sa lepšie "múti" (sú rôzne výrazy). Nie je povinné, ak teda nič také ako krb alebo kozub nemáte. :-)

    Postup na výrobu domáceho masla (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Fľašu s mliekom zoberieme do rúk, a začneme ním triasť. Ideálne je triasť s ním 5-10 minút. Tak okolo 50-100 zatrasení (hore-dolu). Ja to počítam. :-) Nie je to také ťažké a zdĺhavé ako to znie. :-) - na fotke je už mlieko po "dotrasení" (s hrudkami masla) :-)

    Postup na výrobu domáceho masla (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Obsah fľašky vylejeme do misky. Musíme si odsledovať, aby miska bola tak hlboká, aby sa do nej vošiel všetok objem fľašky. Ak hrudky zostanú vo vnútri fľašky, jednoducho ich vytrasieme, prinajhoršom rozrežeme fľašku a hrudky vyberieme. :-)

    Postup na výrobu domáceho masla (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hrudky masla z mlieka odoberieme pomocou lyžičiek a prenesieme do druhého taniera (najlepšie hlbokého). Ak s maslom pôjde aj mlieko z misky, nevadí to. :-)

    Postup na výrobu domáceho masla (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zoberieme si 2 lyžičky (najlepšie 2, no niekomu postačí aj jedna) a hrudky masla pospájame do seba - do guličky.

    Postup na výrobu domáceho masla (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zoberieme si ďalší hlboký tanier, a napustíme do neho čistú studenú vodu. Maslo prenesieme do tohoto taniera s čistou vodou, a pár krát ho vo vode pogúľame - tým z neho vymyjeme zvyšné mlieko. Môžeme zopakovať aj viac ráz - dokým voda nezostane číra.

    Postup na výrobu domáceho masla (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Maslo vyberieme z vody, dáme na nejaký tanierik, zakryjeme a dáme do chladničky. Za pol hodinku - hodinku ho už môžeme ochutnať. :-)

    Postup na výrobu domáceho masla (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

klaura
vyzerá to jednoducho ... vyskúšam ... nie je nič lepšie, ako domáce maslo ...
honestka
veru z domaceho mlieka je takato lahodka vynikajuca.
my sme to robievali pri preimigracii, ked sme kupovali mlieko vo velkom na farme, dnes platime za drahe "sladke maslo" /bez soli, ktore sa tu predava bezne/ z obchodu a sme vdacni, ze ho vobec mame k dispozicii.
mam dojem ze aj @babidka davno sem pridala recept na maslo.
yana
@honestka , suseda a ty tam nemas zdroj na surove mlieko? Mna tu zrusili hned pri otazke, ci niekto nema mliecnu kravu.
zdenula
@klaura - Aj to jednoduché je. :-) A hlavne zdravé. ;-)

@honestka - Áno, babidku poznám, ale tento postup je od mojej babky, ale podľa mňa sú všetky postupy dobré, ak ide o domáce masielko. :-)
silvia68
Myslím že domáci chov kráv na mlieko sa pomaly začal zase rozširovať. Aspoň u nás je viac ľudí v okolí čo chovajú a surové nepasterizované mlieko dovezú až ku nám domov.A tej smotany je tam statočne, z 3,5litrovej fľaše odoberiem min 0,5 až 0,7l smotany. A také maslo to je potom o niečom inom ako z obchodu.
petra5
Jednoduché a chutné....a oveľa chutnejšie ako kupované to neni o čom..
peta5
úplne jednoduchý postup, veruže ho vyskúšam, pochváliť sa svojim vlastným maslom na doma upečenom chlebíku, to už hej :)
zdenula
@silvia68 - No tak to vám len tíško závidím, že tam máte dokonca vlastný zdravý dobytok. :-) Ja kupujem 3x za pol roka mlieko od farmára, minimálne 4l, a že je tam tej smotany hojne. :-) Maslo doma robené, je na 90% lepšie, a odlišné od kupovaného. :-)

@petra5 - Presne tak. :-) Len niektorým vyberavým detičkám sa zdá chuť domáceho masielka divná. :-)) Veru že je, keď sú zvyknuté na to kupované. :-))

@peta5 - No tak to som rada, že "receptík" sa páčil a aj pomohol. :-)) Nespomínaj doma pečený chlebík, hneď som na neho dostala chuť. :-)) Asi dnes nejaký upečiem. :-)
1x elad7
gordonko
.. aj ja kupujem mlieko v automatoch - denne ho vypijem 2 litre ,ale ked som si bral aj do zásoby a mlieko sa mi usadilo ,nikdy som tam nemal také množstvo smotanky čo spomínate
.... ale dobrý nápad vyzkúšam
gubics
Dobrý nápad,ďakujem. Ja som poznala doteraz výrobu masla len keď kedysi moja nebohá babka maslo mútila, ale na to mala takú nádobu, v ktorej to robievala, a ostalo po tej príprave fantastické podmaslie, ktoré sme hneď za čerstva pili s čerstvo pripraveným maslom na chlebíku. Mne sa už maslo urobilo aj keď som chcela našľahať šľahačkovú smotanu ktorá bola mierne nakysnutá. Takže nemusíte mať domáce mliečko, keď sa k tomu neviete dostať,len nechať skysnúť šľahačkovú smotanu a skúsiť ju našľahať.Použiť nižšie obrátky , alebo šľahať ručným šľahačom.
zdenula
@gordonko - Aby bolo toľko smotany, treba nechať odstáť 20-24hodín. :-)

@gubics - Áno, aj tak sa dá. :-) Ale smotana je už ten kupovaný výrobok z obchodu, chutí to inak ako kupované maslo, to je pravda, ale tiež to chutí inak ako maslo zo smotánky na mlieku. :-) Dá sa použiť ktorýkoľvek postup, ktorý je komu bližší. :-)
pachola
ja nechám mlieko postáť v nádobe so širším dnom, napr. večer donesieme od farmára/môj brat/ ráno pozberám smotanu, keď jej je tak akurát tak dám do nádoby úzkej s vyššími stenami a ponorným mixerom to mám raz dva nakoniec vlejem trochu vody,aby sa maslo dobre vyzrážalo , ostatnú tekutinu zlejem a masielko je hotové
zdenula
@pachola - Áno, tiež je to spôsob. :-) Tak to robí moja mama, ale ja radšej to hrkanie fľašou - robia sa z toho svaly. :-)))
valeri
Je to už druhý recept v krátkom čase, musím ho vyskúšať aj ja. Pojazdný mliekomat chdí každý týždeň.
hubata
A u nás ani automat nie je ..... ako vám závidím to mliečko!
zdenula
@valeri - Binec nenarobíš, je to jednoduché, vcelku krátke... Treba poskúšať. :-)

@hubata - a v susednom mestečku/dedinke? Treba popozerať, alebo objednať od farmára. :-)
evanaaa
U nás bol mliekomat, ale tuším ho premalý záujem(?) zrušili, ale masielko sa mi páči. Kozub nemám, ale mám radiátor, aj ten dúfam stačí. A tie hrudky sa len lyžicou dajú vyzbierať, nedalo by sa precediť? Ináč, veľmi sa mi to páči, len zohnať mlieko, neviem, či aj to 5-dňové by sa nedalo použiť, to by malo byť ako čerstvé, nie?
marcy
robievam, to naše je žltučké,ako keby prifarbené nechtíkom,ale je to druhom kravičky :-))) .....na domáci chlebík,spražené na pirohy,či na fučku je ako z reklamy a my vieme ,že je to natur kvalita ( sestrina rodina pri dvojtýždňovej návšteve si pýtala TO z obchodu ,he he nedôvera,hoci nemá inú príchuť,ani vôňu,len tá farba bola ako umelo dofarbená.....je to krásny pocit dorobiť si produkt,za ktorý dám ruku do ohňa :o)))
zdenula
@evanaaa - Radiátor by stačiť mal. :-) A neviem, hlavné je aby bolo mlieko surové - nepasterizované. :-)

@marcy - Je to vždy od "plemena" kravy sfarbené. :-) A tiež sa mi to stalo, okrem mňa a mojej rodinky to nikto nechce. :-D
zdenula
@medovnicek - Áno, ale zase chutí inak. ;)

@babidka - pravdupovediac, robila som to podľa teba - ten nápad s fľašou ma nadchol, taký jednoduchý, tak som to vyskúšala, ale ten nápad urobiť konečne domáce masielko mi ponúkla moja starká, nech som tiež užitočná :-))
používateľ nemá avatar
dss
dss
Podla mna ta plastova flasa nie je az taky dory napad.Mlieko treba dat do kameninoveho hrnca so sirokym otvorom a po skysnuti odobrat vrch smotany a tak tzv.zmutit bud pomocou rucneho mixera alebo nadoby na to urcenej tzv.zbanky.
babidka
@dss , v zasade mas pravdu , ale....Kto dnes ma v panelaku klasicku drevenu maselnicu ? S rucnym mixerom to nie je velmi dobre, to maslo sa robi dlho a treba davat pozor aby doslova nelietalo po celej kuchyni :-) Ja som maselnicu/ zbusok, mutalku/ / mala po svojej svokre a jej udrzba je dost narocna . v nasich teplych bytoch sa rozsusuje a este je aj zbytocne velka . Je vhodna na takych 5 litrov smotany -a komuze dnes treba naraz 2 kg masla?
tatranka
Minule na príme tento tvoj receptík predvádzali a celkom sa mi to páčilo.Asi vyskúšam.Tiež z automatového mliečka,robievam domáci,chutný syr.

mám ho aj tu na Vareche.
zdenula
@dss , @babidka - Áno, počula som už o tom že tá plastová fľaša nie je najlepší nápad, ale predsa len to nerobím každý deň a na občasné použitie je tento spôsob celkom normálny. :-) Popravde, ani neviem kde zohnať maselnicu. :-)

@tatranka - tak ten tvoj receptík určite pozriem! :-) Vždy ma fascinovala predstava urobiť si svoj syrček. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia