Pražma na grile fotorecept

eraserhead - fotkaeraserhead, 30. júna 2011

Taliani tejto rybe hovoria Orata, podľa zlatého pásu ktorý majú na úrovni očí.

4
porcie

Suroviny

4 ks
  -čerstvé lístky




Postup

  1. 1

    Ryby som zbavil vnútorností, šupiny som ponechal.

    Pražma na grile (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do brucha dáme vetvičku čerstvého rozmarínu a list čerstvej šalvie. Jemne osolíme (ja soliť rybu nemusím vôbec, ale kedže som to robil pre spoločnosť hodil som ta zopár zrniek)

    Pražma na grile (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z bieleho vína, olivového oleja, šalvie a rozmarínu si spravíme marinádu. Zaobstaráme si aj jednu pevnejšiu vetvičku rozmarínu v celku. Touto zmesou dôkladne ponatierame ryby, na tento účel použijeme vetvičku rozmarínu.

    Pražma na grile (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ryby dáme na rošt. Drobná rada: Krabicu od pizze rozložíme a počas grilovania používame na odkladanie roštu, to aby sme neza....... celú terasu.

    Pražma na grile (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ryby pečieme nad pahrebou bez plameňov.

    Pražma na grile (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Počas grilovania ryby častokrát potierame vetvičkou rozmarínu namočenou v marináde. Keď má ryba biele oko, je čas obrátiť ju na druhú stranu. K pečenej rybe si doprajte kvalitné víno a dobrú spoločnosť.

    Pražma na grile (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokiaľ ide o techniku jedenia takto upravenej ryby, uprednostňujem nasledovný postup. Ak nemám k dispozícii dostatočne veľký tanier, použijem úhľadne odtrhnutý pás alobalu. Smerom od brucha k chrbtici opatrne odhrniem kožu (ako keď prevrátite list knihy) ukáže sa mi akási pomyselná pozdĺžna čiara ktorá bok ryby rozdeľuje na dve časti. Nožom alebo iným nástrojom si oddelím tú časť bližšie k chrbtici a potom sa venujem tej spodnej časti keď jemným oddeľovaním mäsa odhaľujem rebrové kosti a použité bylinky. Takto sa postupne obnaží polovica kostry ktorú od hlavy smerom k chvostu pomalým pohybom oddelím. Teraz pokračujem od chrbtice k bruchu. Príprava a jedenie ryby v kruhu dobrej spoločnosti je oslava života samého

Diskusia k receptu

enerrgizer
takto jednoducho pripravená je najlepšia... žiadne korenia a suroviny ktoré potlačia chuť čerstvej ryby...
bozulka
Pražma je častým hosťom v našej domácnosti.Ja len očistím -u tejto ryby mi koža nevadí...Marinády robím rôzne - keď náhodou nemám rozmarín a šalviu / aj to sa mi stane/ tak robím oliv.olej,citron,kúsok chilli, vetvička tymianu,aj takto mi chutí..Keď som sama tak mám najradšej - servítku,moje prstíky a dobré suché biele vinko...nič viac nepotrebujem !!!
janinabgd
Jednoduché a naozaj veľmi chutné. Ďakujem. Ja som si k tomu pripravila aj "maglajz", ktorú používam k morským rybám: pre 4 osoby: strúčky z jednej hlávky cesnaku nasekané na drobno, nasekanú petržlenovú vňať, zaliať olivovým olejom Extra Virgin. Niekedy tam pridám trochu šťavy z citróna. Najlepšie je to pripraviť deň vopred a dať do chladničky. Pred jedlom tým polejem odkostenú pražmu.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia