Foto: eraserhead
porcií
príprava
Postup
-
1
Niektorý ľudia ale aj zákony v niektorých štátoch hovoria že treba tieto ryby (Atherina boyeri), nakoľko sa v tomto recepte neupravujú tepelne, je potrebné pred konzumáciou zmraziť. A to nasledovne 96h-15° C, 60h-20° C, 12h–30° C, 9h-40° C. Dôvodom je možný výskyt parazita . Anisakis simplex
-
2
Oddelíme hlavu, vyberieme vnútornosti a chrbtovú kosť. Dôkladne umyjeme.
-
3
Poukladáme do vhodnej nádoby, sklo, keramika, nerez (nepoužívajte hliníkové a železné) a kompletne zalejeme vínnym octom (bielym alebo červeným) s trochou soli a šťavou z polovice citróna. V octe necháme maximálne 6 hodín.
-
4
Vyberieme z octu a osušíme papierovou - ľanovou utierkou.
-
5
Poukladáme do nádoby pridáme nasekaný petržlen, trocha soli, nakrájaný cesnak, a malé vetvičky feniklu. Zalejeme olejom.
-
6
Rovnako spravíme daľšie vrstvy.
-
7
A zalejeme olejom, necháme v chlade aspoň 6 hodín. Zakaždým keď odoberieme z rybyčiek dbajte nato aby boli stále zaliate olejom. Keď vám ostane iba olej, nevyhadzujte ho, zíde sa pri príprave cestovín.
-
8
Ak máte napriek tomu obavu, pripravte si napríklad takto takto
escabeche :-)
Nadherna ukazka pripravy, dakujem za povzbudenie..:-))))
až 10 000 ton týchto a iných drobných živočíchov (okolo 300 druhov) uviazne ročne v sieťach rybárskej flotily z oblasti Mazara del Vallo, drvivá väčšina skončí naspäť v mori ako "odpad" @renulienka fotku k receptu som tu už prezentoval, ale recept ako celok som teraz zverejnil prvý krát (mal som to uložené už dlhšie ako skrytý recept, však je to nejaké krepô už sa to nedalo ani zverejniť ani editovať tak som to nahral znova).