Ríbezľový koláč
Ríbezľový koláč

Ríbezľový koláč pod bielkovou perinou

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 19. septembra 2023

Koláč z orechovo-kávového cesta s čerstvými ríbezľami pod bielkovou penou. Môžeme ho upiecť v tortovej forme alebo aj na plechu. Množstvo surovín v Zobraziť celý popisKoláč z orechovo-kávového cesta s čerstvými ríbezľami pod bielkovou penou. Môžeme ho upiecť v tortovej forme alebo aj na plechu. Množstvo surovín v tomto recepte je pre pečenie v tortovej forme. Ak sa rozhodnete pre klasický obdĺžnikový plech, dávkovanie všetkých surovín je potrebné navýšiť o 1/3 (t.j. 4 vajcia, 300 g práškového cukru (rovnako do cesta, ako aj do bielkovej peny), 7 PL kávy, 200 g múky, 100 g orechov a 1 kypriaci prášok + ríbezle).

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
3 ks
225 g
75 g
150 g
3/4 bal.
5-6 PL zrnková uvarená (studená)
štipka
Bielková pena:
3 ks
štipka
225 g
Ešte potrebujeme:
250 g čerstvé
Na vymastenie formy (plechu):
trochu
Na vysypanie formy (plechu):
trochu




Postup

  1. 1

    Vajcia rozklepneme a rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky odložíme bokom do chladu, neskôr ich vyšľaháme so štipkou soli a použijeme do cesta.

  2. 2

    Uvaríme silnejšiu zrnkovú kávu (cca 1 dl) , ktorú necháme vychladnúť a potom precedíme.

  3. 3

    Múku preosejeme, pridáme kypriaci prášok, zomleté orechy a spolu premiešame.

  4. 4

    Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do spenenia za postupného pridávania studenej kávy po lyžiciach.

  5. 5

    Do žĺtkovej zmesi ručne zamiešame múčnu zmes s orechami a nakoniec bielky vyšľahané so štipkou soli.

  6. 6

    Cesto vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (priemer 28 cm).

  7. 7

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 40 minút alebo podľa svojej rúry. Kontrolujeme špajdľou.

  8. 8

    Kým sa pečie cesto, vyšľaháme bielky s cukrom a štipkou soli na hustú penu na pokrytie koláča. Najprv predšľaháme bielky, potom po dávkach prišľaháme cukor.

  9. 9

    Asi 10 minút pred dopečením cesta formu z rúry vyberieme, navrstvíme odstopkované umyté a osušené ríbezle, zakryjeme bielkovou penou, ktorú upravíme pomocou zúbkovanej cukrárskej karty (stierky), vrátime do rúry, necháme piecť ešte ďalších cca 10 minút a dopečieme do zlatohneda.

  10. 10

    Upečený koláč vo forme preložíme na mriežku. Potom rám uvoľníme a necháme vychladnúť. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

pivonka
Výborný koláč! Akurát rozmýšľam, že mi treba odľahčiť mraziak, tak mi padol vhod. Len nechápem, prečo tu už nemáš aspoň desať pochvalných reakcií. Bývali časy...