Perníkový závin, závin
Perníkový závin, závin

Štedrý perníkový závin

bavimapiect - fotkabavimapiect, 24. mája 2021

Tento štedrý perníkový závin sa nevolá nadarmo ,,štedrý”. Pre jeho úžasnú perníkovú chuť mi pripomína Štedrý deň, kedy sme ako celá rodina pri stole Zobraziť celý popisTento štedrý perníkový závin sa nevolá nadarmo ,,štedrý”. Pre jeho úžasnú perníkovú chuť mi pripomína Štedrý deň, kedy sme ako celá rodina pri stole pokope čakali na štedrovečernú večeru a Ježiška, ktorý príde a donesie nám všetkým poslušným deťom darčeky (no nebolo nám všetko jedno?). Recept mám od maminy a ja sama ho dodnes robievam na Vianoce. Všetci si vždy na ňom pochutnajú, no je taký dobrý, že ho párkrát do roka spravím aj doma. Je naozaj chutný na raňajky a ku k.

2 záviny
porcie
20 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Na cesto:
300 g
100 g pomletý
50 g (82 %)
2 PL
2 ks
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL
Na plnku:
100 g
100 g mäkké (alebo figy, hrozienka)
50 g
podľa chuti
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie na cesto vymiešame na kompaktné a elastické cesto-najlepšie robotom (maslo a vajcia izbovej teploty). Ak sa trošku lepí, prisypeme ešte trocha múky. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme odpočívať do chladničky na 4-24 hodín.

  2. 2

    Keď cesto vyberieme z chladničky, tak ho necháme chvíľu otepliť. Rúru predhrejeme na 170 stupňov na ohrev zhora a zdola.

  3. 3

    Medzitým si pripravíme plnku: Orechy, mandle, ďatle a figy dáme do mixéra a zmixujeme dokopy na mierne lepivú zmes.

  4. 4

    Cesto rozdelíme na dve polovice. Dosku na vaľkanie poriadne pomúčime a dáme na ňu polovicu cesta, na cesto potravinovú fóliu a rozvaľkáme na tenučko. Počas vaľkania, sa aj dva-trikrát presvedčte, že sa cesto neprilepilo, nadvihnite ho a ešte vhoďte pod múku. Ak sa vám prilepí, nezrolujete ho:/.

  5. 5

    Na cesto poriadne rozotrieme nahrubo džem (nešetrite, aby bola roláda šťavnatá). Ja som použila 3/4 pohára džemu. Stranu, ktorú budete rolovať prvú potrite ešte o kúsok viac, bude to pekne vyzerať v reze. Nahusto posypte orechovou plnkou. Opatrne zviňte, trochu zľahka pošúľajte, aby mala pekný tvar a konce zahnite nadol. Takto urobte aj druhú roládu. Obe rolády potrite rozšľahaným vajíčkom, špajľou alebo ihlicou zvrchu poprepichujte na 4 miestach a dajte piecť na 15-20 min, podľa znalosti svojej rúry.

Diskusia k receptu

zojenka
Mám presne tento istý recept aj s postupom, robievam ho príležitostne aj počas roku. Už som použila pre zmenu aj brusnice. Je to veľmi dobrý a šťavnatý závin.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia