Strihané pečivo fotorecept

havino - fotkahavino, 19. októbra 2013
Strihané pečivo (fotorecept)
Foto: havino

Videla som, zapáčilo sa mi a vyskúšala som.

60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
1,5 čl
30 g
1 čl
50 g
2,5 dl
3-4 strúčiky
 čl




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka odoberieme pol deci na kvások, zmiešame s droždím, kávovou lyžičkou cukru a odložíme na teplé miesto vykysnúť. Z múky, soli, vlažného masla, mlieka a kvásku vypracujeme nelepivé cesto, dáme kysnúť na 30 min. Po vykysnutí, cesto prepracujeme na doske, rozdelíme na dve časti a z každej časti vyformujeme dva tenšie valce.

    Strihané pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vyformované valce preložíme na plech vystlaný papierom, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť 15 min. Vykysnuté cesto - valce, začneme nastrihávať, pravou rukou zastrihneme do cesta, nedostrihnúť, ľavou rukou špic uchytíme a prehneme do strany, zatlačíme.

    Strihané pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Strihajte viac od seba, ja na prvý krát chaosím pri všetkom a až potom ma napadne to pravé orechové. Špic dobre pritlačte do medzierky. Mala som ich omnoho viac pristrihávať, nebáť sa, ide to ako do masla.

    Strihané pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto nastrihnuté a pozatláčané do strán, som ich ešte raz z bokov nastrihla, aby boli čo najmenej zlepené.

    Strihané pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pred pečením som ich potrela rozšľahaným vajíčkom s roztlačeným cesnakom, soľou a lyžičkou oleja. Posypala som ich sezamom a vločkami.

    Strihané pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Oddeľujú sa, ako buchty.

    Strihané pečivo (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

babkamt
Vydarené pečivo. Niečo podobné som videla v mojej knihe Chlieb. Som rada , že si ho vyskúšala. Môžem využiť tvoje skúsenosti s nastrihávaním.U mňa máš 5*
eviana
@havino , Táni... to je tak krásne pečivko... si neskutočná, máš môj obdiv obrovský... ja nemám slov, bo slintám tu jak mäsiarov pes po týždennej diete :) Krása... 5*
tatranka
Tatianka,veľmi zaujímavé pečivko.Ešte som sa so spracovaním a takouto úpravou cesta nikde nestretla.Dobre to vyzerá a zrejme aj výborne chutí.
luss44
krásne už na pohľad, a chutné určite tiež, šikulka. ukladám
paeva
ani ja om ešte takéto pečivo a postup nevidela, ukladám a môže sa to určite aj bez prímesí, a skúsiť nasladko
zdenka1009
Odomňa dostaneš 1 ako v škole...krásne pečivko,neodolala by som...a z varechy dostaneš 5*
jerica
@havino to ma dostalo, nielen krásne , ale perfektne zdokumentované, neodolám, vyskúšam :-) kk :-) spravím ozdobu s ***** kami :-)
havino
ďakujem dievčence veľmi pekne za komentáre, rada som sa podelila inšpiráciou na ozdobu pečiva, mňa ten spôsob strihania tiež veľmi zaujal a chcela som ho vyskúšať, už aj ja mám iné predstavy čo takým spôsobom sa dá, nožnice som použila prvý krát pri pečení, ale viem, že nie naposledy
havino
@jerica , Jaruška vdaka, nie som spokojná s fotkami, nie je dobrá fotka ťahaním toho špica do strany, fotil mi ruky syn a ked už bolo dostrihané tak už nebolo čo fotiť a fotky nič moc, prvý zástrih som si sama fotila, mala som aj ostatné, snád ale viete si predstaviť
jerica
@havino , Tani, ja si spravím aj na sladko aj na slano, inšpirovala si s tvojim receptom , dokonca viem si predstaviť aj s plnkou, plnku vložiť a prekryť s cestom , také batôžky. :-) :-) Ja veru nemám problém si to predstaviť, nerob si starosti, dobre je to nafotené, nič tomu nechýba, kreativita na jedničku :-)
iva63
Tánička, nádherný recept si nám predviedla...pečivo vyzerá úžasne a nepochybujem o jeho vynikajúcej chuti...ukladám do kk a vyskúšam podľa teba... hodnotím plným počtom hviezdičiek!
afataga
vyzera to nadherne, len mi akosi unika zmysel toho strihania, asi je to len esteticka zalezitost, tak sa priznam, ze na toto by som nervy nemala :-), ved sa to zje v akomkolvek tvare :-), ale tebe sa asi chcelo bavkat :-)
aroooo
krása, to cesto - vnútrajšok je tiež dostatočne slané? asi hej, ešte to aj posypať hrubou soľou a je to vynikajúce ako slané rožky, strihanie sa mi páči, odpadá prácne tvarovanie "buchiet", hotové odtrhnem a je, no musím vyskúšať, dávam 5*
havino
@margaretka , @ivka63 , diky moc
@afataga , dá sa na tebe nezasmiať, nedá, ja to neviem, ale v dobrom myslím, jasné, že len efekt, ked sa oddelili, tak buchtičky s cípikom, ale žiadna babračka, práve že jednoduchšie, ako by si mala gulkať rovnaké gulky, žemle, fakt, zastrihneš do valca, ohneš a ideš dalej, ked sa to dá na tanier v takomto tvare k misám, pečenému niečomu, tak je to pekné na oko, odtrhneš, zješ :-) :-) ja som s nožnicami ešte len začala, tak sa mi to páčilo
nooooo, presne, presne @aroooo , som skôr @afatage písala, ako tvoj komenár prečítala, fakt je to aj o tom, ako píšeš, jednoduchšie, soli ja dávam aj viac, ako dosť a myslíš, že hrubá morská soľ mi nezostala na linke?? až ked boli v rúre som ju zbadala, ale vytiahla som ju na to predtým, dakujem vám za hviezdičky, za pochvalu
zuzkabluzka
Tak toto je jednoducho parada, pekny vrkoc, ulozim, vyskusam a zatial davam 5 hviezd :)
monda
veľmi zaujímavá a krásna práca,, chválim,,,: -)
arasidka
je to dobrý recept, čo dobrý - vynikajúci, musím vyskúšať !!!
havino
teší ma varešky, že sa vám strihanie páči, mne veľmi tiež, dakujem vám za komentáre a len skúšajte, strihajte :-)
sovka62
Teeeeda.... Najprv som klikla päť hviezdičiek, uložila do KK a až potom komentár. Nádherné, hotové vyzerajú, ako keby si sa tvarovaním hrala hodinu. Podľa mňa to nastrihávanie nemá len estetický účel, keby sa piekol jednoduchý okrúhly tvar, pečivo by na vrchu nebolo také chrumkavé. Až ma ruky svrbia, vyskúšať to ihneď, ešte dnes, lenže od včera mám napečené makové a orechové záviny, tak neviem, či by sa pojedlo. Ale láka ma to, veľmi.........
evusik
vyzerá to celkom zložito a pritom je to krásne jednoduché, jednoducho krásne... milujem takéto recepty, už je na programe dňa :-)
havino
viete aká som ozaj úprimne rada, že sa vám páči stihanie, tak nech vám to varí a strihá, dakujem
@sovka , nechápem, že ked by sa piekol okrúhly tvar, prečo nebude chrumkavé? asi mi niekto na kábli stojí. Lebo inak presne to mám v pláne, z vianočkového cesta postrihať do bábovkovej formy a teraz neviem ako si to myslela.
anina43
nenachádzam ani vhodné slová na tvoju tvorivosť, krása na podnose a chuť určite vynikajúca-pokúsim sa vytvoriť niečo podobné aj keď som cesto strihala len pri vytváraní rôznych zvieratiek pre deti. stále sa človek učí, ďakujem za krásne spracovaný a nafotený recept
betka11
@havino je to paráda a ten okrúhli tvar som pochopila keď by si piekla ako žemličky - buchtičky :-)
akeber
Tani paráda....kukám, kukám ako si to robila a to nožnice :-) pekné, elegantné no krásne pečivo. Určite vyskúšam.
pusta
wow, nápadité, kreatívne, chutné. super recept perfektne spracovaný s úžasnými fotkami, milá @tanicka - za 5 hviezdiček pre teba :-)
sonulienka
@havino nádherné pečivo samozrejme ukladám do KK a ani mne nedá nevyskúšať. Jarka to Tvoje nemá chybu je krásne aj vypracované aj upečené.
piskotka
havino moc se mi líbí tento recept ale jak-si jsem úplně nepochopila postup při střihání těsta,rozumím,že střižený dílek trochu vytáhnu a zatlačím do předešlého zástřihu, tak pokračuji do konce?
havino
ja vám dakujem za každé pekné slovo, fakt táto varecha je niečo úžasné, osobne sa rada podelím a rada vaše rady príjímam
@jerica ty si neskutočná rýchlosť, ale veľmi si ma potešila, však robota rýchla a efekt zaručený, strih, strih a je to, pekné kúsky máš

@pi škotka, tohto som sa bála, aj som synovi zahundrala, spoliehala som,že bude fotiť cesto a nie moje ruky, ešte pridám tu do diskusie fotku, ale rozumieš tomu, áno, zastrihneš, cíp potiahneš, ohneš a zatlačíš do medzery z predošlého zástrihu
jujoska
neuveritelne, co vsetko sa da vytvorit v kuchyni! Vdaka za sprostredkovanie @havino , si sikovna
mariamka
presne ako @zdenke aj mne to pripomina daky chvost, mozno krokodili :) smyk-smyk a sympaticky chvostik je na svete, krasna praca @havino a musi to byt aj chutne - smrncnute tym cesnakom,,
cesminaz
Jeeej krasne a vonave....mnamiiii :-)) milujem cesnakove pecivo!!! Vyzera naozaj fantasticky a lakavo ;-) ukladam KK a mas mojich 5*
havino
dievčatá dakujem, človeka poteší, ked sa podelí s tým čo aj mne radosť urobilo a páči sa aj iným, dakujem
salinka
Už len zahryznúť!!! Veľmi efektné pečivko. Tak, som ťa pochválila a teraz idem študovať, ako si to vykúzlila:-)
kika1212
no teda, ako v módnom salóne. Jedno krajšie ako druhé, ako tretie... Od soboty tu obdivuje tieto copy. Určite to musím vyskúšať. Perfektné. Naostriť nožnice a ani nôž netreba:)
jerica
@havino , Tánička, gratulujem k výhre, ja som si myslela , že zaboduješ s receptom, vyšlo to, len na budúce by to chcelo o dve uloženia viac .
havino
@jerica , dakujem, som ostala v nemom úžase ja veru, ani som nečakala výhru, ani som nesúťažila, no ale radosť mám, samozrejme, teší ma, ak sa takto vzájomne inšpirujeme a radíme si navzájom, dakujem Ti
zolik
Gratulujem k zasluzenej vyhre! Velmi nezvycajny sposob strihania, myslim strihania cesta. ;-)
ywett
krásne sa všetkým vydarili, palec hore!...veľmi pekný a inšpiratívny recept
frezia
Prekrasne pecivo, hned zajtra ho vyskusam upiect. Skoda, ze som ho az dnes objavila.
nelisa
Vyskusane!! Velka pochvala za recept. Miesala som rozne muky, tak som musela menit aj mnozstvo tekutiny a uz viem, ze cesto musi byt hutnejsie, aby pekne vynikli zastrihnutia. Ale pecivko je chutne, pekne sa oddeluju sa jednotlive "buchticky". Urcite este zopakujem.
havino
@enge , @ywet , @masiar , @frezia vdaka vám za komentár
@nelisa , si ma potešila, dakujem ti za odozvu, mám radosť a presne tak, hutnejšie a riadne zastrihnúť, nebáť sa, ja som ich už aj do kruhu piekla zastrihnuté, ako veniec na grilovačku
1x azriel
monty469
Vyskúšala som ho aj ja, ale do cesta som pridala slnečnicové semienka a použila som chlebovú hladkú múku (T 650). Myslím, že sa vydarili. Už len čakáme, kým to vychladne. Dnes som varila guľáš z diviaka aj šošovicový prívarok, toto pečivko sa k tomu bude hodiť :) Vďaka za dobrý recept !


1x havino
havino
@monty469 , veľku radosť mám, samozrejme, že sa Ti podarili, sa mi veľmi páči, že si si pridala semiačka, zmenila múku, nie je potrebné sa toho báť, treba skúšať a piecť , šikulka a dakujem za peknú fotku