Studený boršč / Šaltibarščiai fotorecept

rusaliena - fotkarusaliena, 4. mája 2012
Studený boršč / Šaltibarščiai (fotorecept)
Foto: rusaliena

Tradičná litovská studená polievka. Nepoznám nič lepšie do sparných letných dní.

6
porcií
20 minút
príprava

Suroviny

300 g
1
3
3
0,5 l
250 g




Postup

  1. 1

    Nakrájame si repu (zaváranú, alebo varenú) na tenké pásiky, uhorku na malé kocky, cibuľku na kolieska. Poriadne zasypeme kôprom (naozaj ním netreba šetriť).

    Studený boršč / Šaltibarščiai (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvaríme tri vajíčka, nakrájame na malé kocky a pridáme k zelenine.

    Studený boršč / Šaltibarščiai (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme kefírom (vznike úžasná ružová farba) a pridáme približne 3 dcl vody. Ak je polievka veľmi hustá, pridávame vodu, naopak, ak je riedka, dáme viac kefíru. Pridáme pol kelímka smotany, poriadne osolíme a necháme v chladničke pár hodín odležať.

    Studený boršč / Šaltibarščiai (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávame so smotanou a pečenými zemiakmi (hladoš si, samozrejme, musel upiecť aj klobásku:D).

    Studený boršč / Šaltibarščiai (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

hubata
ííha, zeleninový boršč? Ech, uložím do KK aj keď nemám záhradu, určite raz bude a potom si takúto krásu navarím. Vďaka za recept
zdezda
supeeer, urobím si :-), včera som si tiež robila cviklovú dobrotu, uvarenú, postrúhanú cviklu som zmiešala s postrúhaným, naloženým chrenom a kyslou smotanou pomiešanou s tatrskou(vlastnou) v pomere 1:1. Budem to aj o chvíľu raňajkovať, mňaaam :-)
rusaliena
@zdezda to znie dobre (aj keď ja by som asi nahradila tatarku, moc ju neľúbim). Dávaš si to na chlebík?
julica
No to je teda super recept. Obsahuje všetko, čo mám rada, kôpor, uhorky, vajce, no najmä cviklu! Nedávno som pikla aj brownies, do ktorého šlo pol kila cvikly, naozaj vydarené.
laali
Tak toto som jedavala na stáži v Lotyšsku, je to fakt mňamka, teším sa keď si ju aj sama spravím :)
rusaliena
@laali áno, polievka sa jedáva aj v Lotyšsku (tam pod názvom aukstā zupa). Lotyši do nej ale často pridávajú varené zemiaky. Mne viac chutí takto s varenými ako prílohou:).
marianne69
toto bude vynikajuce,cvikle mam,ze ju mozem rozdavat,bude na buduci tyzden,dakujem
frauakbari
keby som mala v chladničke kefír,uhorku a kôpor tak si ju urobím aj hneď...škoda takto musím čakať na pondelkový nákup...ale už teraz sa teším ako ochutnám :P
babav
Vsetko chutne a zdrave ...bez varenia .Vdaka za tento krasny recept!
zdezda
@rusaliena , ja ten môj šalátik jem len tak, alebo k mäsku :-) som všežravec, tak som to zdedila :-))))) tatarku si robím sama doma, mám ju aj tu uverejnenú, pá
marianne69
tak som si spomenula,stale som rozmyslala,kde som to uz videla,,toto si nosila koleginka-Litovka v krabicke na break,recept som nevypytala a som rada,ze si ho tu dala,tlacim a v tyzdni bude...
rybarkuchar
Waw - si ma dostala. Neskromne som si myslel, že o borščoch viem dosť. A ajhľa. Vďaka, určite vyskúšam
milad
Konečne som ju našla!!!!! Túto polievku hľadám už asi 13 rokov, vtedy sme boli s dcérou a deckami zo súboru na festivale Ežeru sietuva v Litve. Toto sme tam jedli a veľmi nám chutilo. Ďakujem za receptík!
enelyen
O tejto polievke som sa dozvedela až toto leto a je super :) ... Len by som chcela dodať, že niektorí Litovci ju robia aj na trošilinku iný spôsob (aspoň tí, s ktorými sme ju robili). A to s postrúhanou repou a varenými zemiakmi. Od tej viac nastrúhanej repy (aj so šťavou/kompótovým nálevom) chytí polievka ešte krajšiu farbu. Smotana sa priamo do polievky nedávala vôbec, len na vrch do taniera ako dekorácia. A môže sa riediť aj mliekom miesto vody.. Ale to sú naozaj len detaily a záleží od toho ako komu chutí :) ...
A takto vyzerala tá "naša":