Su böreği - vodový börek fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 1. marca 2012

Tento úžasný borek je pre mňa ten naj, aj keď je trocha mastnejší. Originál sa pripravuje zložito, podobne ako lasagne, pláty cesta sa varia Zobraziť celý popisTento úžasný borek je pre mňa ten naj, aj keď je trocha mastnejší. Originál sa pripravuje zložito, podobne ako lasagne, pláty cesta sa varia v slanej vode potom vrstvia do pekáča s plnkou..

8
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 175 °C

Suroviny

6 plátov
2
1 pohár
1 pohár vlažná
1/4 šálky
Náplň:
1 ks
1 ks
2-3 ks malá
2-3 PL
1/3 ČL




Postup

  1. 1

    Začneme tým, že uvaríme kuracie prsia v osolenej vode. Vyberieme a necháme vychladnúť. Šalotky nasekáme nadrobno, mrkvu nastrúhame nahrubo. Orestujeme na slnečnicovom oleji a na slabom plameni dusíme domäkka.

    Su böreği - vodový börek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým nakrájame kuracie prsia na malé kúsky.

    Su böreği - vodový börek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je zelenina mäkká, pridáme k nej kuracie mäso, osolíme, okorením riadnou dávkou mletého čierneho korenia.

    Su böreği - vodový börek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmes dobre premiešame, prehrejeme a odstavíme z plameňa.

    Su böreği - vodový börek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vo väčšej hlbokej miske ručne rozšľaháme dve vajíčka, mlieko, vodu a olej (uvádzam polovičnú dávku oleja ako v pôvodnom recepte, nakoľko sa mi konečný výsledok zdal dosť mastný).

    Su böreği - vodový börek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zapekaciu nádobu dobre vymažeme olejom.

    Su böreği - vodový börek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do misky uložíme prvý plát cesta (použila som yufku, ktorú som si pripravila vopred ale môžete použiť aj hotové fillo cesto, prípadne štrúdľové pláty). Podľa veľkosti nádoby cesto odrežeme tak, aby presne pokrývalo dno.

    Su böreği - vodový börek (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Druhý a tretí plát cesta zrolujeme a nakrájame na asi 5 cm kúsky. Vzniknú nám dlhé pláty cesta (ako maxi tagliatelle) :)

    Su böreği - vodový börek (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rozvinieme ich, budeme ich potrebovať v nasledujúco kroku.

    Su böreği - vodový börek (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Každý plát rýchlo namočíme do zmesi vajíčka, mlieka, oleja a vody. Je to citlivé cesto a treba pracovať rýchlo a opatrne. (zvyšné pláty udržiavame zabalené v papieri na pečenie pod vlhkou utierkou).

    Su böreği - vodový börek (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takto upravené "rezance" ukladáme vedľa seba až kým nie je pokryté celé dno misky.

    Su böreği - vodový börek (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Môžete dať aj dve vrstvy, ak máte cesta viac, tak ako ja.

    Su böreği - vodový börek (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Navrstvíme zeleninovo-kuraciu plnku a opäť postupujeme so štvrtým a piatym plátom cesta ako s druhým a tretím plátom (nakrájať, namočiť, navrstviť).

    Su böreği - vodový börek (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Zakryjeme zvyšným šiestym plátom cesta. Na niektorých miestach narežeme a zalejeme trochou mlieka. Nemusíte spotrebovať všetko, stačí len poliať povrch. Môžete posypať sezamom alebo černuchou.

    Su böreği - vodový börek (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 175 °C 45 - 50 minút do zlatohneda. Hotový borek (vôbec ho nemusíte vyklápať ako ja, môj bol maličký robila som ho z polovičnej dávky v maličkej zapekacej nádobe.) Necháme ho na plechu vychladnúť a potom nakrájame na štvorce.

    Su böreği - vodový börek (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

afataga
asi to je vyborne, ale aj tak sa mi to zda moc pracne
cistinka
Obdivujem tvoju pedantnosť...dokonalá práca šikovnej mladej gazdinky :-)
bejgi
to vyzerá veľmi dobre a mňakavo, ukladám, až budem mať viac času vyskúšam, pre tých mojich chlapov :)
evusik
vyzerá to výborne, určite to stojí za vyskúšanie :-)
jerica
ani nedýcham,krásna práca a ešte krajší výsledok , veľmi sa mi páči recept, preto si ho ukladám, ale aj vyskúšam:-)
marcy
na túto dobrotu by som sa dala pozvať,alebo by som odrobila :o)
julica
Milujem burek, na Balkáne jem vlastne len burek :) Takúto náplň som ešte nevidela, ale verím jej :)
maartina
vyzerá to výborne! ...ak sa mi podarí zohnať fillo cesto, tak to skúsim spraviť
hanelore
Niečo podobné som jedla u kamošov v Egypte, tam sa to volá gulaš. Ale plnka bola z mletej hovädziny a paradajok :o). Ja si doma robím jeho zeleninovo-syrovú verziu z lístkového cesta, keďže fillo som zatiaľ nikde v BA neobjavila, ale vyskúšam to tvoje :o)
hanelore
A občas robím taký, ako suseda, ktorá má muža srba, že celé cesto rozgúľam na véééééľký kruh (niečo ako robia tety na videu v recepte na cesto) a plní sa to tak, že plnka ide v tenkej vrstve z kraja celého kruhu a potom sa ten kruh postupne stáča do stredu až vznikne taká mega "hadica". tá sa na záver niekde oddelí a celé sa to stočí do plechu a upečie. Upečené sa to poleje acidkom a prikryje druhým plechom - zaparí
nazarboncuk
caute baby, hej mate pravdu, je to piplacka, ale tá chuť potom! ja som pre dobré jedlo schopná stvárať strašné veci :D
@julica , @hanelore tá plnka sa dá obmieňať podľa toho na čo máte chuť. Tu "hadicu" poznám, priateľova mamka nám robí to isté plnené špenátom, po raňajkách chodíme do rúry na tajnáša vyjedať :D
rajnica
okorením riadnou dávkou mletého čierneho korenia ...
To je ono! Pre ranný žalúdok je to to najlepšie, čo mu môžeme ponúknúť. Len smelo vpred za žalúdočnými vredmi!
nazarboncuk
@rajnica Turci sú blazni, keby si videl/a čo pojedia! Ozaj, netreba sa držať striktne receptu, kto má citlivý žalúdok, tak si to korenie odpustí.
Rýpanie do tohto receptu Ti nevyjde ;) teším sa na Tvoje ďalšie komentáre :-*



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia