Foto: nazarboncuk
Tento úžasný borek je pre mňa ten naj, aj keď je trocha mastnejší. Originál sa pripravuje zložito, podobne ako lasagne, pláty cesta sa varia Zobraziť celý popisTento úžasný borek je pre mňa ten naj, aj keď je trocha mastnejší. Originál sa pripravuje zložito, podobne ako lasagne, pláty cesta sa varia v slanej vode potom vrstvia do pekáča s plnkou..
porcií
príprava
na 175 °C
Postup
-
1
Začneme tým, že uvaríme kuracie prsia v osolenej vode. Vyberieme a necháme vychladnúť. Šalotky nasekáme nadrobno, mrkvu nastrúhame nahrubo. Orestujeme na slnečnicovom oleji a na slabom plameni dusíme domäkka.
-
2
Medzitým nakrájame kuracie prsia na malé kúsky.
-
3
Keď je zelenina mäkká, pridáme k nej kuracie mäso, osolíme, okorením riadnou dávkou mletého čierneho korenia.
-
4
Zmes dobre premiešame, prehrejeme a odstavíme z plameňa.
-
5
Vo väčšej hlbokej miske ručne rozšľaháme dve vajíčka, mlieko, vodu a olej (uvádzam polovičnú dávku oleja ako v pôvodnom recepte, nakoľko sa mi konečný výsledok zdal dosť mastný).
-
6
Zapekaciu nádobu dobre vymažeme olejom.
-
7
Do misky uložíme prvý plát cesta (použila som yufku, ktorú som si pripravila vopred ale môžete použiť aj hotové fillo cesto, prípadne štrúdľové pláty). Podľa veľkosti nádoby cesto odrežeme tak, aby presne pokrývalo dno.
-
8
Druhý a tretí plát cesta zrolujeme a nakrájame na asi 5 cm kúsky. Vzniknú nám dlhé pláty cesta (ako maxi tagliatelle) :)
-
9
Rozvinieme ich, budeme ich potrebovať v nasledujúco kroku.
-
10
Každý plát rýchlo namočíme do zmesi vajíčka, mlieka, oleja a vody. Je to citlivé cesto a treba pracovať rýchlo a opatrne. (zvyšné pláty udržiavame zabalené v papieri na pečenie pod vlhkou utierkou).
-
11
Takto upravené "rezance" ukladáme vedľa seba až kým nie je pokryté celé dno misky.
-
12
Môžete dať aj dve vrstvy, ak máte cesta viac, tak ako ja.
-
13
Navrstvíme zeleninovo-kuraciu plnku a opäť postupujeme so štvrtým a piatym plátom cesta ako s druhým a tretím plátom (nakrájať, namočiť, navrstviť).
-
14
Zakryjeme zvyšným šiestym plátom cesta. Na niektorých miestach narežeme a zalejeme trochou mlieka. Nemusíte spotrebovať všetko, stačí len poliať povrch. Môžete posypať sezamom alebo černuchou.
-
15
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 175 °C 45 - 50 minút do zlatohneda. Hotový borek (vôbec ho nemusíte vyklápať ako ja, môj bol maličký robila som ho z polovičnej dávky v maličkej zapekacej nádobe.) Necháme ho na plechu vychladnúť a potom nakrájame na štvorce.
@julica , @hanelore tá plnka sa dá obmieňať podľa toho na čo máte chuť. Tu "hadicu" poznám, priateľova mamka nám robí to isté plnené špenátom, po raňajkách chodíme do rúry na tajnáša vyjedať :D
To je ono! Pre ranný žalúdok je to to najlepšie, čo mu môžeme ponúknúť. Len smelo vpred za žalúdočnými vredmi!
Rýpanie do tohto receptu Ti nevyjde ;) teším sa na Tvoje ďalšie komentáre :-*