Dobre, veď ti vravím že nepíšem ..........
Postup
-
1
Na rýchlu spotrebu ako napr. už k tej spomínanej Veľkej noci som varievala šunku v octovej fľaši, neviem či je ešte dostať kúpiť v takej ocot: bola z toho tvrdšieho materiálu, nie ako býva teraz ocot predávaný v mäkkej žltej fľaši. Recept je len "od oka", koľko mäsa som mala, toľko som nakrájala na dlhé cca 2 cm slíže, osolila, pridala za pol kávovej lyžičky rýchlosoli (alebo aj maizeny) a nechála postáť aspoň 1 deň v chladničke. Dôležité bolo však dobre nakrájané mäso premasírovať, aby soľ prešla aj dovnútra. Potom sa mäso cez hrdlo nastrkalo do octovej fľaše, dobre vždy utlačilo rúčkou hrubej varešky (cca vo veľkosti otvoru fľaše), potom sa chlapcom dovolilo s fľašou pohrať futbal, aby mäso naozaj dobre sadlo vo fľaši. Znova sa doplnilo mäso, to čo sa utriaslo až po hrdlo. Potom sa fľaša prepichla ihlou cca na 5-6 miestach a varilo sa opatrne za občasného otočenia fľaše len na miernom ohni tak cca 2-3 hodiny. Šunka sa nechala vychladiť vo vode, potom sa ešte dala stuhnúť do chladničky. Octová fľaša sa rozrezala a vykotúľala sa krásna guľatá šunka.
Diskusia k receptu