Salsa - rajčinovo-cesnaková omáčka fotorecept

marianna76 - fotkamarianna76, 27. septembra 2011

... robila som z piatich dávok ako je tu uvedené, dala som do mrazáku ... môže sa použiť na pizzu, na cestoviny, do mletého Zobraziť celý popis... robila som z piatich dávok ako je tu uvedené, dala som do mrazáku ... môže sa použiť na pizzu, na cestoviny, do mletého mäsa, ktoré sa opráža ...

20 minút
príprava
180 minút
na 100 °C

Suroviny

2 ks
2 ks
600 g
3 PL
10 PL /nemusí,ak sa dá o pár rajčín viac/
1 čl
1 PL čerstvá nasekaná
1 ks
2 čl
1 čl




Postup

  1. 1

    pripravíme si suroviny, dávala som obyč.olej, rajčiny ošúpeme, nakrájame, cibuľu nadrobno aj cesnak

    Salsa - rajčinovo-cesnaková omáčka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozohrejeme olej, opražíme cibuľu za stáleho miešania dosklovita , pridáme cesnak a opekáme ďalšie 2 minuty. Pridáme rajčiny pokrátané na kocky, pretlak - ja som nedávala, dala som všetko z rajčín, aj šťavu, ktorá vzniká pri krájaní. Ostatné suroviny a koreniny tiež pridáme.Dala som aj tymián.

    Salsa - rajčinovo-cesnaková omáčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko spolu zamiešame, omáčku necháme zovrieť a za častého miešania varíme v otvorenom hrnci, uvádza sa 1 hodinu, ale asi podľa rajčín, varila som na miernom ohníku aj tri hodiny, aby sa voda odparila

    Salsa - rajčinovo-cesnaková omáčka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    omáčku, takú hustú ako chceme nakoniec ochutíme, bobkový list vyberieme, po vychladnutí plníme do plastových nádobiek od jogurtov, zamraziť a na druhý deň som ešte zabalila do sáčikov, mala by vydržať v mrazničke 4 mesiace, môže sa i sterilizovať, ale mala som akosi toho málo a toto bolo rýchlejšie

    Salsa - rajčinovo-cesnaková omáčka (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

alena45
super Marianka, aspoň si ho môžem uložiť do KK.
A odkiaľ máš ten krásny cesnak ?
julica
Takéto niečo som si robila aj ja, len som omáčku zavárala. Vtip cesnaku a bazalky je v tom, že keď ich dlho varíš, stratia vôňu, arómu, preto som ich pridala na koniec, bazalku až po odstavení zo zdroja.
evusik
ja keď robím pizzu vždy si robím takýto základ, veľa bazalky, veľa cesnaku.... tu sa ale prikláňam k @julica ja keby som si robila do zásoby urobila by som bez cesnaku a bez bazalky ako polotovar a cesnak a bazalku by som pridala až po rozmrazení....
@marianna76 recept je výborný a na uvedené použitie sto krát lepší ako kupovaný kečup :-)
marianna76
jéj Alenka, ale mi to trvalo, že? s týmto receptom, cesnak je myslím, že z Tesca, oba, raz bol taký - potom iný, dá sa vybrať pekný u nás.
Ja ani kečup na pizzu nedávam, ak nemám takéto omáčky, dávam len pretlak a cesnak s bylinkami.
marianna76
jéj Alenka, ale mi to trvalo, že? s týmto receptom, cesnak je myslím, že z Tesca, oba, raz bol taký - potom iný, dá sa vybrať pekný u nás.
Ja ani kečup na pizzu nedávam, ak nemám takéto omáčky, dávam len pretlak a cesnak s bylinkami.
sneica
ja by som si k tvojej salse sadla s balickom tortillovych cipsov....marianna76 ani nevies ake si mi chutky narobila .milujem chutovku Chips and Salsa takze ukladaaaam a dkujem...
babi
Výborný recept, už je v KK, určite spravím,
tatranka
Marianka,určite vyskúšam.Recept sa mi páči.Recept v mojej kuchyni bude mať ozaj bohaté využitie.Ukladám do kk.
nbert
Sice velmi nerad ale musim sa vyjadrit v zaujme zachovania autenticity :)
Salsa je klasicky juhoamericky recept, je to omacka, dip a salat zaroven a VOBEC sa nevari. Robi a konzumuje sa nacerstvo. Robi sa z cerstvych rajcin, cervenej cibule, koriandru, limetkovej stavy a chili papriciek. To je zakladna zmes. Samozrejme existuje vela variacii ked sa prida olivovy olej, drveny kmin, cesnak, ocot a pod. Takze by bolo vhodne pouvazovat nad zmenou nazvu.
marianna76
toto bude citácia: Salsa - omáčka:
Salsa je špan., tal. a ar. slovo označujúce omáčku vo všeobecnosti. V mexickej kuchyni označuje špecifickú pikantnú omáčku, vyrobenú z rôznych druhov zeleniny a ovocia (najčastejšie z rajčín alebo kukurice), ktorá je určená na namáčanie tortilla chipsov a/alebo na plnenie mnohých druhov jedál. Jej konzistencia sa pohybuje od hutnej až po úplne hladkú.

Recept na salsu je známy už zo spisov z obdobia aztéckej kultúry. Recept sa v nespočetných obmenách používa dodnes. Čo sa týka pikantnosti, mexická salsa sa pripravuje a predáva v prevedení od "mild" cez "medium" až po "hot"
marianna76
Milý nbert, názov som ja nevymyslela, takýto recept som získala a nebudem na ňom nič meniť. To je akoby si ma presviedčal, že zemiakový šalát musí mať len určité suroviny a ak ich nemá, už sa tak nemôže volať. Mne sa tento recept páči už viac rokov, pokojne si do neho pridaj čo potrebuješ, alebo si var svoj, ja sa len delím o to, čo ma v kuchyni teší ...
nbert
V poriadku, kludne mozes moje prispevky odstranit, pisal som, ako som hovoril, zaujme autenticity a z dobrym umyslom.
marianna76
v pohode ... nechcem nič mazať, nevadí mi, čo si písal, ja len, že názov som ja k tomuto receptu nevymyslela, mne sa páči a preto som ho tu dala ....
2010
@nbert ,chcel len povedat ze ked daaka mlada kucharka pojde hladat pod menom salsa , najde tvoj recept ktory je vyborny, ale nema s medzinarodnym menom salsa nic spolocne, lebo salsa je surova nevarena.
alena45
som rada, že ste sa dohodli v mieri. Pôvodne som ja prosila o recept na rajčinovú salsu, poslali ste aj originálnu a Marianna túto svoju. U nás sa predáva niečo ako hot salsa v skle, je to samozrejme sterilizované, a hľadala som recept na niečo podobné, čo sa dá uložiť na zimu a zlikvidovať účelne nadúrodu (prepáčte, paradajky) paradajok. U Vás sa nič podobné nepredáva ? Hotová omáčka salsa, ktorá je sterilizovaná ? Samozrejme, aj úprava je potom iná.
Chili budem určite pridávať a limetku kľudne, ale možno až pri podávaní.
marianna76
Fajn, a ak mladá kuchárka nájde môj recept a pomôže jej budem len rada. A tento recept mám z kuchárky kde sú medzinárodné jedlá, nezostavovali ju slováci... a som rada, že bežným kuchárkam pomôže.
xxlka
marianna76, neomlúvaj sa ,nevysvetluj! Recept je fajn, kto ho chce , tak si ho urobí a pomenuje si ho ako chce. Hlavne, že vie na čo to chce použiť.
helca103
mne sa ten recept páči a to som už nejaký ten rok strávila v kuchyni a až do nedávna som varila denne a veľa. Je jedno ako sa recept volá aj čo do neho ide hlavne že je chutný a má mnoho využití v kuchyni. Takže milá @marianna76 teším sa na ďalšie recepty :-)
tatranka
Príma receptík.A páči sa mi,že ho môžem zamraziť.Určite pár sáčkov urobím.Ja totiž mrazím v sáčkoch.Viac sa mi pomestí.
marijanka712
Marianka -Dobrý receptik , dobrá kombinácie ingrediencii ukladám do kk a isto si spravím aj ja




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia