Šišky s jahodovou penou

alique - fotkaalique, 12. mája 2013
Šišky s jahodovou penou
Foto: alique

Suroviny

500 g
5 g
40 g
1 ks
2 dl
Pena:
2 ks
100 g
3 PL




Postup

  1. 1

    Do múky zamiešame droždie, cukor, soľ. Pridáme žĺtok a prilejeme letné mlieko, podľa potreby aby bolo cesto dostatočne husté. Veľa záleží od múky niektorá pohltí viac mlieka čiže môže byť 2 alebo 2,5 dl. Vypracujeme cesto a dáme kysnúť na teplé miesto. Zatiaľ až nám cesto vykysne urobíme si jahodovú penu. Bielka vyšľaháme s cukrom. Pridáme džem. Dobre vyšľahané dáme nad paru a tam ešte aspoň 15 min šľaháme šľahačom, pena nám začne hustnúť a lepiť sa na okraj hrnca, tak vtedy je už pena urobená.

  2. 2

    Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme šišky. Necháme ich ešte takú 3/4 hodinu kysnúť zakryté utierkou. Pred tým ako ich budeme vkladať do rozpáleného oleja urobíme v strede dierku prstom. A môžeme vyprážať. Po vybratí necháme na servítke aby sa odstránil prebytočný olej. Ozdobíme jahodovou penou.

Diskusia k receptu