Škoricový bulgur s brusnicami a mäsom

martinis - fotkamartinis, 29. októbra 2013
Škoricový bulgur s brusnicami a mäsom
Foto: martinis

Bulguru okrem slanej chuti pristane aj sladká. Varený s paličkou škorice, sušenými brusnicami a bravčovým mäsom skvele prevonia kuchyňu a najlepšie chutí posypaný mandľami Zobraziť celý popisBulguru okrem slanej chuti pristane aj sladká. Varený s paličkou škorice, sušenými brusnicami a bravčovým mäsom skvele prevonia kuchyňu a najlepšie chutí posypaný mandľami a čerstvou bazalkou.

1
porcia
35 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 plátok
1 pohárik (100 ml)
1 PL
1 PL
1 ks menšia
3 poháriky
1 palička
3 PL
 pár lístkov




Postup

  1. 1

    Najprv zo všetkého si pripravíme suroviny. Mandle jemne podrvíme a opečieme na veľkej panvici, pokým nezačnú krásne voňať a nemajú ľahko hnedú farbu. Presypeme ich do misky a na panvicu nalejeme lyžicu oleja. Mäso nakrájame na kocky, cibuľu taktiež a spolu opekáme, pokým sa mäso nezatiahne a necháme opekať ešte pár minút. Prisypeme bulgur, tri lyžice brusníc, okoreníme a osolíme.

    Škoricový bulgur s brusnicami a mäsom - obrázok 1
  2. 2

    Panvicu zalejeme trojnásobným množstvom zeleninového vývaru oproti bulguru, pridáme paličku škorice, premiešame a prikryté varíme na nižšom strednom plameni zakryté 12 minút. Potom necháme ešte 5 minút na sporáku absorbovať všetku tekutinu.

  3. 3

    Hotové jedlo premiešame vidličkou, vyberieme škoricu, naservírujeme do misky (alebo podávame rovno z horúcej panvice), posypeme mandľami a čerstvo nakrájanou bazalkou :)

    Škoricový bulgur s brusnicami a mäsom - obrázok 3
  4. 4

    Vegetariánska (vegánska) alternatíva : Namiesto mäsa možno použiť biele tofu, prípadne cícer či bielu fazuľu.

  5. 5

    Ako ste si iste všimli, jedlo som servíroval v miske, ktorú som si priniesol z Jamieho reštaurácie v Londýne, spolu so zapichnutou vlajočkou a textilným obrúskom pod miskou :) Milujem toto jedlo, lebo na ňom prakticky niet čo pokaziť a má očarujúcu vôňu - zeleninový vývar, škorica a sušené brusnice a opekané mandle spolu nemajú chybu.

Diskusia k receptu

martamm
Martinis, bulgur je moja obľúbená príloha, ukladám si Tvoj recept do KK a vyskúšam, zamením však bravčové mäsko za kuracie :)
alex37
mám rada aj škoricu, aj bazalku, ale spolu sa mi akosi "bijú", ale neskúšala som, je to len môj subjektíny pocit...
martinis
@martamm : aj ja mám veľmi rád bulgur, dúfam, že TI bude chutiť, s kuracím to tiež iste bude výborné :))
@alex37 : uznávam, že to nemusí chutiť každému, pre mňa to bolo fajn, ale tou bazalkou som to len posypal, viac-menej je to iba ozdoba, pokojne možno použiť aj inú zelenú bylinku, možno mätu ? :))
mirkamt
@Martinis , už som pre teba vytvorila osobitnú rubriku v mojej kuchárskej knihy. Mám rada tvoje rýchle a chutné receptíky a často ich nemôžem nájsť medzi ostatnými, takže už stačí len vybrať niektorý z nich, ked budú všetky pokope :-) Tento sa mi tiež páči a niekedy určite vyskúšam, ale skôr s kuskusom, bulgur som u nás ešte neobjavila.
martinis
@Mirkamt tak vidíš, veľmi dobre si sa vynašla :)
To, že rada skúša moje recepty ma veľmi teší a pokiaľ Ti môžem poradiť, skús sa popozerať po tom bulgure - dostať ho napríklad v Jednote za dobrú cenu alebo v BIO kvalite v Kauflande, taktiež vo všetkých obchodoch s alternatívnymi potravinami. Istotne nebudeš ľutovať, je to vlastne nalámaná pšenica (čosi ako krúpy, len tie sú jačmenné) a je veľmi chutný a raz dva hotový. Samozrejme, kuskus ako náhrada môže byť, len to mäso si budeš musieť udusiť osobitne. Vzhľadom aj chuťou sa bulgur však viac podobá - aspoň podľa mňa - ryži :))
pulsatilka
Bulgur mám veľmi rada, kupujem tmavý aj svetlý, varím na sladko i slano a tento receptík si odložím.
bozulka
Mne chuťovo bulgur pripomína kuskus len má väčšie guľky...tvoj recept je zaujímavý,ale takto som ešte nerobila.
janger
Kedze spominas v popise sladku chut, tak som myslela, ze to bude nejake prisladene... Ale zrejme to budu tie susene brusnice a skorica, co dodava tomu ten sladky smrnc. Mne to bude iste chutit. Pekny recept. A Jamieho miska tiez :-).
martinis
@pulsatilka , tak teraz si ma dostala, pretože som netušil že existuje tmavý aj svetlý bulgur. Aký je medzi nimi rozdiel a ako ich pripravuješ na sladko ? :)) Dúfam, že zachutí ;)
@bozulka : áno, bulgur je nalámaná pšenica a kuskus je zo pšeničnej krupice, takže v princípe majú rovnaký základ. Oba mám veľmi rád a určite odporúčam vyskúšať aj takto :-))
@janger : nie nie, správne dedukuješ že tá sladkosť je len z brusníc, ktorá je zvýraznená škoricou :)) Určite napíš, ak vyskúšaš. Vďaka za pochvalu receptu, aj misky ;)
mirkajan
Vyskúšala som a musím povedať, že tá sladko slaná chuť bola celkom zaujímavá. Určite v budúcnosti zopakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia