Foto: violeta
od Andrejky ;)
porcií
na 175 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
200 g |
|
štipka |
|
štipka |
|
20 g |
|
3-4 PL |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
50 ml |
|
150-200 ml |
|
50 ml |
|
Plnka: | |
120 g |
|
60 g |
|
50 g |
|
5 ČL |
|
Ešte budeme potrebovať: | |
na potieranie |
|
Poleva: | |
200 g |
|
2-4 PL |
|
4 PL |
|
3-6 PL |
|
Postup
-
1
Pripravím si kysnuté cesto. Do misky odvážim múky, pridám soľ a sódu bikarbónu, premiešam. Pridám vajce, droždie a zasypem cukrom. Prilejem olej, jogurt a vlažné mlieko. Poriadne vymiesim cesto. Misku prikryjem potravinovou fóliou a cesto nechám nakysnúť na teplom mieste. Ak zdvojnásobí objem, je hotové. Vyklopím ho na pomúčenú dosku a rozdelím na štyri časti.
-
2
Vyformujem štyri bochníky, ktoré rozvaľkám na placky. Pri formovaní cesta pracujem na etapy, vtedy je poddajnejšie. Takže si postupne placky rozvaľkám na veľkosť plechu.
-
3
Plech pokvapkám vodou, dám naň papier na pečenie. Uložím prvú placku, natriem ju tretinou plnky. Prikryjem druhou plackou, natriem druhou tretinou plnky. Na ňu položím tretiu placku. Tú potriem zvyšnou plnkou a prikryjem poslednou plackou.
-
4
Pohárom si jemne naznačím stred koláča. Nakrájam ho na 12 alebo 16 pásikov, len po naznačený stred. Ja som si kruh rozrezala najprv na štyri časti a potom ešte každú na tri alebo štyri časti. Na fotke je kruh rozdelený na 16 dielikov.
-
5
Do každej ruky vezmem jeden pásik cesta a jeden alebo dva krát pretočím smerom von. Konce spojím a tak vytvorím lupene. Dajú sa vytvoriť rôzne vzory, kvet alebo hviezda, je to zábavné :)
-
6
Prikryjem potravinovou fóliou, utierkou a nechám podkysnúť. Potriem vaječným bielkom, rozšľahaným s troškou vody a upečiem.
-
7
Piekla som v teplovzdušnej rúre, vyhriatej na 175*C. Koláč sa pečie približne 15 minút.
-
8
Koláč je pekne nadýchaný a chutný, napríklad ku rannej káve :)
-
9
Plnku si pripravím veľmi jednoducho. Zmäknuté maslo vymiešam s cukrami a škoricou do hladkej zmesi.
-
10
Tu je Andrejkin :)
-
11
A tu je môj pokus zo 16-tich pásikov.
-
12
My máme tento koláč radi s polevou. Tú si pripravím veľmi jednoducho. Všetky suroviny poriadne vymiešam a polevu natriem na horúci koláč. Mlieko treba pridávať postupne, podľa potreby, aby poleva nezostala príliš riedka!!!
Diskusia k receptu