Škoricový kvet z kysnutého cesta

violeta - fotkavioleta, 26. januára 2020
Škoricový kvet z kysnutého cesta
Foto: violeta

od Andrejky ;)

6-8
porcií
15 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
200 g
štipka
štipka
20 g
3-4 PL
1 ks
1 ks
50 ml
150-200 ml
50 ml
Plnka:
120 g
60 g
50 g
5 ČL
Ešte budeme potrebovať:
na potieranie
Poleva:
200 g
2-4 PL
4 PL
3-6 PL




Postup

  1. 1

    Pripravím si kysnuté cesto. Do misky odvážim múky, pridám soľ a sódu bikarbónu, premiešam. Pridám vajce, droždie a zasypem cukrom. Prilejem olej, jogurt a vlažné mlieko. Poriadne vymiesim cesto. Misku prikryjem potravinovou fóliou a cesto nechám nakysnúť na teplom mieste. Ak zdvojnásobí objem, je hotové. Vyklopím ho na pomúčenú dosku a rozdelím na štyri časti.

    Škoricový kvet z kysnutého cesta - obrázok 1
  2. 2

    Vyformujem štyri bochníky, ktoré rozvaľkám na placky. Pri formovaní cesta pracujem na etapy, vtedy je poddajnejšie. Takže si postupne placky rozvaľkám na veľkosť plechu.

    Škoricový kvet z kysnutého cesta - obrázok 2
  3. 3

    Plech pokvapkám vodou, dám naň papier na pečenie. Uložím prvú placku, natriem ju tretinou plnky. Prikryjem druhou plackou, natriem druhou tretinou plnky. Na ňu položím tretiu placku. Tú potriem zvyšnou plnkou a prikryjem poslednou plackou.

    Škoricový kvet z kysnutého cesta - obrázok 3
  4. 4

    Pohárom si jemne naznačím stred koláča. Nakrájam ho na 12 alebo 16 pásikov, len po naznačený stred. Ja som si kruh rozrezala najprv na štyri časti a potom ešte každú na tri alebo štyri časti. Na fotke je kruh rozdelený na 16 dielikov.

    Škoricový kvet z kysnutého cesta - obrázok 4
  5. 5

    Do každej ruky vezmem jeden pásik cesta a jeden alebo dva krát pretočím smerom von. Konce spojím a tak vytvorím lupene. Dajú sa vytvoriť rôzne vzory, kvet alebo hviezda, je to zábavné :)

    Škoricový kvet z kysnutého cesta - obrázok 5
  6. 6

    Prikryjem potravinovou fóliou, utierkou a nechám podkysnúť. Potriem vaječným bielkom, rozšľahaným s troškou vody a upečiem.

    Škoricový kvet z kysnutého cesta - obrázok 6
  7. 7

    Piekla som v teplovzdušnej rúre, vyhriatej na 175*C. Koláč sa pečie približne 15 minút.

    Škoricový kvet z kysnutého cesta - obrázok 7
  8. 8

    Koláč je pekne nadýchaný a chutný, napríklad ku rannej káve :)

    Škoricový kvet z kysnutého cesta - obrázok 8
  9. 9

    Plnku si pripravím veľmi jednoducho. Zmäknuté maslo vymiešam s cukrami a škoricou do hladkej zmesi.

    Škoricový kvet z kysnutého cesta - obrázok 9
  10. 10

    Tu je Andrejkin :)

    Škoricový kvet z kysnutého cesta - obrázok 10
  11. 11

    A tu je môj pokus zo 16-tich pásikov.

    Škoricový kvet z kysnutého cesta - obrázok 11
  12. 12

    My máme tento koláč radi s polevou. Tú si pripravím veľmi jednoducho. Všetky suroviny poriadne vymiešam a polevu natriem na horúci koláč. Mlieko treba pridávať postupne, podľa potreby, aby poleva nezostala príliš riedka!!!

    Škoricový kvet z kysnutého cesta - obrázok 12

Diskusia k receptu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia