Slané oblátky

mirkajan - fotkamirkajan, 9. októbra 2011

Tento recept som tiež vymámila od pacientky na ambulancii a nozaj je bezkonkurenčný- oblátky sami odskakujú po upečení od formy, nelepia sa a pri Zobraziť celý popisTento recept som tiež vymámila od pacientky na ambulancii a nozaj je bezkonkurenčný- oblátky sami odskakujú po upečení od formy, nelepia sa a pri akejkoľvek príležitosti sú zjedené prvé...

200-300 ks
porcií
20 minút
príprava
180-240 minút
tepelná úprava

Suroviny

120 g nastrúhaný (Eidam)
1 KL
1 ks
400 ml
400 ml
200 g
400 g
50 ml
2 KL




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny dáme do mixéra a rozmixujeme na hladké cesto. Necháme aspoň 2-3 hodiny odstáť a pečieme na oblátkovej forme.

Diskusia k receptu

medovnicek
Vďaka za super receptík, takéto sú na nezaplatenie, už je v kk a inak zdravím krajanku spoza Bielej hory
aroooo
hneď by som si dala, ale nemám formu,bolo by to veľmi od veci skúsiť cesto piecť ako tenké palacinky?
mirkajan
Myslím si, že piecť to ako palacinky by asi nešlo, bolo by to príliš hrubé a okrem toho oblátková forma pečie naraz zhora i zdola, takže asi nie.
malusa
este tak mat oblatkovu formu,musim to byt mnnam!
nadia56
@Mirkajan , formu na pecenie oblatok mam novucicku, nepouzitu, uz skoro rok spokojne oddychyje, ked citam tvoje rcepty vidim, ze nastal ten spravny cas ju vyskusat, no, mam trosku obavy ci sa mi pecenie bude darit, dakujem za recept,zelam ti pekny den:-)
mirkajan
Ale to je chyba nechať novú formu oddychovať, zásedne treba čo najskôr vyskúšať a aj keď sa spočiatku nebude dariť, neboj nič, ono sa to poddá, až taká veda to zase nie je. Takže hor sa do toho a veľa úspechov!
serpico
mirkajan...suprový recept !...doslovne ako píšeš, samé odskakujú od platne....ja robím sladké oblátky aj trúbeľky už dlho
 www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=139250&am...

...slané pomenej, ale tento receptík na slané syrové je veľmi veľmi dobrý (škoda, že mi ešte "nedorazili" mašiny, musím používať tie s vianočným motívom )...cesto sa mi zdá trošku husté, vychádzajú mi oblátky o priemere cca 12 cm...ja som ho trošku zriedil mliekom a pridal som i štipku soli naviac...a takto vyzerá finál :



...a ešte raz vďaka !!!
mirkajan
Máš ich krásne, hneď by som si dala. Som rada, že recept sa ujal.
serpico
Mirkajan ďakujem ! aj Tebe sa stávalo, že sa Ti cesto "zbortilo" čas od času ? ...naleješ...jemne pritláčaš, a odrazu akoby sa rozplesklo po celej platni a roztrhalo...aj keď tlačím veľmi opatrne...preto sa pýtam, lebo to teplo vyšľahne zrazu von a haksne mám červené, lebo robím samo bez rukavíc...ale rozmýšľam, že aspoň hánky si niečim pri tvorbe týchto "opatrím"......a Tebe sa nestalo cesto veľmi husté ?...aký cca priemer oblátky Tebe vychádzal
serpico
...takto malo byť :
"a Tebe sa nezdalo cesto veľmi husté ? "
mirkajan
Oproti cestu na sladké oblátky je určite omnoho hustejšie, ale to je zrejme zodpovedné za to, že tie slané oblátky nie sú až také krehké ako sladké a keďže som s výsledkom bola spokojná, hustotu cesta som nemenila. A čo sa týka toho "rozplesknutia sa" oblátky na platni, občas sa stane, mám pocit, že väčšinou tesne po tom, ako platne potriem včelím voskom. Čo sa týka veľkosti oblátok, záleží od toho, či sa mi s nimi chce hrať sa, alebo to chcem mať čo najrýchlejšie zasebou- mám oválnu formu, kde buď vyjdú 2 okrúhle oblátky o priemere cca 6-7 cm, alebo jedna oválna s rozmermi asi 15x10 cm (nikdy som to nemerala, je to môj "ženský odhad").
serpico
Mirkajan...ja nenatieram slané včelím voskom...v handričke mám mám zabalenú kožku zo slaniny, ale sem tam prebehnem platne...skôr servítkou okraje pretriem po cca 20- 30 kúskoch...trošku oleja sa tam ukazuje, ale len máličko (asi ho dám slzu menej do cesta)....a včera večer som vyskúšal dať namiesto syra bryndzu...sú jemnejšie...a kúpil som i Rokfort...práve robím cesto...a manželka má dnes oslavu v práci, pár balíčkou vzala pre hostí...som zvedavý na reakcie...
...keď som robil "slané bryndzové podľa Magrokom-u receptov, píšu len hladkú múku špeciál, a boli veľmi krehké, lámali sa...vyskúšam dať aj polohrubú v pomere ako je Tvoj recept...
...Mirkajan, prosím Ťa, aké sú rozmery Tvojej oválnej oblatkárne ?
sovka62
Utešené, už sa teším, kedy mi zase niekto také podaruje, formy na oplátky som sa po pár rokoch úspešne zbavila.
mirkajan
Tak som tú formu odmerala- je to ovál s rozmermi 19x13 cm, na spodnej platni sú 2 menšie kruhy s vianočnými motívmi ( ak budem ešte niekedy meniť formu, určite si objednám bez vzorov, najmä v vo vzore ihličia sa mi často cesto priliepa). Serpico, keď tak obzerám fotky Tvojich výtvorov, konštatujem, že Ty si v pečení oblátok už o pár levelov vyššie- ja pečiem oblátky väčšinou len pred Vianocami (sladké) a pred Silvestrom (slané), inokedy na to žiaľ nemám čas. Aj keď deti i manžel by určite uvítali, keby som ich piekla častejšie. Keď sme sa pred 2 rokmi sťahovali, našla som doma jednu zabudnutú krabicu s oblátkami od Vianoc, to si mal vidieť tú "prvú kozmickú" akou zmizli...
arasidka
Zaujal ma recept na slané oplátky. Už som spomínala, že niekoľko generácii predo mnou sa u nás oplátky piekli a tajomstvo receptu sme dedili vždy od jednej mamy k druhej. Pečieme sladké, sú vanilkové orechové, makové a skúšala som aj sladké arašídové. Tento recept veru vyskúšam, lebo už na to myslím veľmi dlho.
Čo sa týka priliepania , platí jedna zásada: dôležité je čistenie formy, nezabudnite - keď pečiete asi 2OO oplátok bez toho, aby ste si formu vyčistili, stane sa vám, že do rýh vteká cukor, zapeká sa tam na uhlie, a takisto aj na forme vznikne povlak, o ktorom ani netušíte, ako zle pôsobí na pečenie oplátok, ak máte dobre vyčistenú formu, včelí vosk nemusíte tak často používať, skúste to a dáte mi za pravdu. Ak formu jemne prečistíte kockou, ktorá je na to určená / kúpila som si ju od výrobcu foriem, ale je dostať aj niekde v obchode, ale neviem kde/, a potom kovovou kefkou jemne vyčistíte ryhy na forme, utrite obe strany formy jarovou vodou, pretrite do čista a nakoniec zoberte mäkkú látku - flanel, alebo plátno, namočte do vody, a položte na dolnú časť formy. Forma nesmie byť rozhorúčená, ale jemne teplá, formu opatrne zatvorte, pritlačte, a všetka nečistota sa ocitne na plátne, Opakujte to asi dvakrát. Potom stčí včelím voskom urobiť šup - šup krížik po forme, , také IX, a naliať trošinku cesta a pečieme. Prvé dva-tri kúsky oplátok vsiaknu do seba ešte tú nečistotu, zahoďte ich. Až bude vytlačený obrázok na oplátke úplne čistý, pečieme "načisto".
Existuje ešte okrem včelieho vosku spray, ktorý je vynikajúci / ten som tiež kúpila od výrobcu foriem/, stačí trošku prsknúť na formy a môžete to potom pretrieť handričkou a pečie sa znovu dobre, ale prvé dve oplátky tiež dám "pre pipky". Serpico, chcem sa ťa spýtať, či tie ostrapkané okraje oplátok nie sú mimoriadne tvrdé pri kúsaní. Ja to jemne obstrihujem a potom to dám susedovým sliepočkám na prilepšenie.
A ešte jedna vec - potieraj slaninkou - je možné, že tá ti spôsobuje to "kučeravenie" oplátok, stačí, keď cez formu urobíš iba jedným ťahom krížom čiaru slaninkou, to stačí.
Ak tvoj recept vyskúšam, napíšem sem, ako to dopadlo. My pečieme oplátky takmer celý rok, vždy, keď o ne prejaví niekto záujem. Aj zajtra pečiem 2OO trubičiek.
A ešte jedna rada - ak chcete dosiahnuť chutnejšie trubičky vzhľadom, pečte ich na tenších drievkach, cesto sa potom omotá viackrát, pri jedení sa tak netrúsia.
arasidka
Arooo, ak by si oplátkové cesto piekla ako tenké palacinky, stále to budú palacinky a menej chutné ako tie pravé. Prečo? Všimni si recept a to, ako sa cesto zarába - Súčasť dobrého oplátkového cesta je sčasti aj voda, ktorá v oplátkach nevadí, ale ako palacinka nie je také chutné. Zohnať si formu nie je problém, je to síce trošku väčšia investícia, ale užitočná. U nás sa traduje to, že nech je akýkoľvek sviatok - trubičky nesmú chýbať. Niekedy sa stáva, že si v reštaurácii dám ich palacinky a smutne konštatujem, že sú častokrát riedené vodou, gazdinu, ktorá napiekla už nejednu palacinku nikto v tomto neoklame.a môžu na ňu "nakydať" čokoládu, šľahačku a ovocie, "bančované palacinkové cesto" poznám vždy.
serpico
Mirkajan...ďakujem !
...arašidka...áno, údržba stroja je veľmi dležitá....ja čistím stroj po cca 500-700 kusoch...ale stane sa, že aj po cca 1 000 -ke...to vtedy, keď pred Vianocami makám na plné pecky a tú 1 000 -ku zvládam za cca 14-16 hodín, samo, že s pauzami....keď sa darí, sedím za strojom 3 hodiny a 300 je na svete.....na čistenie mám odskúšaných viac metód...raz za čas vyčistím formu jemným šmirgeľ papierom (tuším 400-ka je to )...a na vyčistenie reliéfu mám špecíalne vyrobený hrot ...kopíruje ryhu gravírovania (áno, ak je v ryhách nakaramelizovaný cukor...čierny...vytrháva ho hotová trúbeľka (oblátka) a to čierne psobí neesteticky.
Po očistení špecíalnym postupom (podľa Magropomu) nanášam na platne jemný film s včelieho vosku. A po takomto očistení šmirgeľ papierom je mašina ako nová !
Slaninku...kožku zo slaninky...mám v obrúsku...ale nemusím natieraj...občas len pretriem...skr raz za čas pretriem obrúskom suchým.
Ostrapkané kraje...nie sú tvrdé...robia mi to len oblátky, kde som použil Rokfort...s ostatným syrom sú v pohode...a s bryndzou sú super...aj jemnejšie, mäkšie...
A palička na trúbeľky...ja ju mám cca 50 ročnú, zdenenú, kónusovú, vyrezávanú na hrubšej strane, a vonkajší priemer trúbeľok je 20 mm...opatrujem si ju ako oko v hlave...aj minulý rok na prezentácii, keď som sa išiel vyčurať, bral som ju zo sebou...a kamarát mi na ňu robí krásne drevené puzdro...
Ja som si dal robiť mašiny s vymeniteľnými platňami, i s vlastným logom, som zvedavý...ale reĺiéf bude jednoduchší, aj kvôli čisteniu.
Do sladkých oblátok a trúbeľok vodu nikdy nedávam...do slaných áno, podľa receptu...
A ešte recept. Základ som zdedil, postupne ho dolaďuje...robím i kakaové, a zisťujem, že je o ne veľký interes, aj o badiánové, majú takú svojskú chuť...
a takto chutia trúbeľky najviac :
 www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=272728&am...

vďaka za komenty a nech sa ám všetkým darí !
a ak sa zadarí...alebo i nie, dajte vedieť, možno bude niekto z nás vedieť, "kde je pes zakopaný" ...
arasidka
Nuž, nemáš za čo, Irenaw, mám odfotené "tie moje" oplátky, len ich ešte nemám nachystané v počítači.
feroslav
prosim vas to cesto nechavate odstať min. 3 hodiny v chladničke? alebo stači napr v špajzi. Idem vaš recept vyskúšať
mirkajan
Stačí ak postojí v špajzi, nemusí byť v chladničke.
ewitka
@mirkajan včera som skúšala tvoje syrové oblátky a boli výborné a dobre sa piekli, ale tiež som pridala ešte trošku viac vody aj soli. Nakoniec som do posledných pridala trochu granulovaného cesnaku na skúšku a tie nám chutili ešte viac.Množstvo neviem odhadnúť, lebo už som mala len zostatok cesta. Treba vyskúšať podľa chuti. Ďakujem pekne za recept a prajem veľa zdravia a chuti do pečenia.
janulak
tieto slané oblátky by som aj vyskúšala, len mi chýba forma na upečenie. Nevie mi niekto poradiť, ako sa k takej forme dostať? Mám na mysli takú s mriežkami... ďakujem :-)
mirkajan
@ewitka , teším sa, že sa podarili, ja tohto roku uvažujem, že skúsim údený syr zameniť za nivu, eventuálne bryndzu, uvidím či s tým nebude problém.
mirkajan
@janulak , formu som kupovala od firmy Magropom, myslím že majú informácie aj na nete, problém je že formu treba objednávať s časovým predstihom, o tomto čase je minimálna šanca dostať sa k forme do Vianoc. My sme ju svojho času objednávali tiež tuším v októbri, prišla až vo februári.
janulak
Ďakujem mirkajan... na Magropom som už na nete natrafila, ale formu s mriežkovanou platňou som na obrázkoch nenašla... asi tam treba napísať a získať tak podrobnejšie info... skúsim...
hahaias
Pridám sa ku duskusii - ja robím slané oblátky bez mlieka, len s vodou. Ale pozor - voda môže ísť len na rovné, trúbelky len s mliekom, lepšie sa stáčajú. A cesto mám riedke - pridávam viac vody - sú síce krehkejšie ale takto nám chutia. Tenúčke ako papier alebo ešte viac. A tie strapaté okraje sa mi urobia keď hornú platňu prudko pricapnem.
mariaklara
Škoda, že som receptík našla až teraz, nemala som totiž dôvod hľadať nový, lebo moja svokra robila roky - rokúce veľmi dobré oblátky. A teraz som po 4 - 5 rokoch sme si s manž. chceli urobiť slané, no a nedarili sa, lepili sa a bolo to na nervy. To bolo vo štvrtok, včera moja polovička skúšala to isté cesto zo štvrtka, ale na inej oblatkárni ( na tej, čo robíme sladké ) a čuduj sa svete, radosť prišla hneď po prvých kúskoch. Darili sa. Totiž, vo štvrtok sme ich skúšali na tej , kde ich svokra robievala a to boli najchutnejšie, aké som jedla. Neviem si predstaviť v čom je problém. Pred tými 4 - 5 rokmi to tiež stroskotalo vlastne na tom istom, že sa lepili. Tvoj recept si uložím a vyskúšam, lebo píšeš, že samé oblátky odskakovali a to je veľmi dôležité.
feroslav
chcem sa opýtať, má z vás niekto skúsenosti z voskom v spreji alebo take niečo, kde sa to dá kúpiť? ako často čistite platne? ja som vyčistil tak pred 2 dnami a už bude treba asi zase, ale už mam skoro 6. kilo oblatok napečené
Receptík je fajnový
feroslav
mam formu od magropomu Depo so vzorom ako mam na profilovej fotke, je to viac naročne na údržbu. mam v pláne zakúpiť další stroj. ma z vás niekto skúsenosti z profi strojom? chcel by som ten profi štvorcoví na ktorý sa vojdu 4 oblátky. Ale vzor by som volil niečo jednoduché aby to bolo good na údržbu. Trošku si privyrábam ku výplate pečením a tato moja mašinka už my nepostačuje nakolko je to dosť zdlhavé a na tom profi stroji so 4 oblatkami by to bolo časovo o polovicu rýchlejšie. čo vy na to? trochu váham či obiednať len to obyčajne depo alebo zainvestovať do profi ale je pravda že tam ta cena už je niekde inde
mariaklara
Cestíčko mám nachystané a poobede môžem začať. Potom sa ozvem, ako som dopadla.
mariaklara
@mirkajan , Si zlatá, že si sa podelila o výýýbornýýý receptík, nestihla som ti napísať hneď, lebo som mala kopec roboty, tak teraz ti to chcem vynahradiť. Celá moja rodina si pochutnáva na tvojich oblátkoch, ĎAKUJEM!
mariaklara
Zabudla som dodať, že iné robiť už nebudem. Robila som 5 receptov a tvoje sú JEDNOTKA.
violeta
@mirkajan , ďakujem veľmi pekne za tento recept, robila som podľa neho bryndzové oblátky, niekedy skúsim aj takéto syrové.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia