Spaghetti Marinara (špagety s paradajkovou omáčkou)

crenai - fotkacrenai, 9. januára 2022
Spaghetti Marinara (špagety s paradajkovou omáčkou)
Foto: crenai

Špagety s jednoduchou paradajkovou omáčkou.

2
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
2 strúčiky
1 PL
2 KL
1 KL
1 KL
1 KL
1 PL
200 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Paradajky si ošúpeme, nakrájame na drobno, dáme do hrnca a posolíme. Premiešame a necháme 10 minút postáť, kým pustia šťavu.

  2. 2

    Pridáme prelisovaný cesnak, bazalku, oregano, korenie, cukor a soľ. Varíme na miernom ohni 25 minút. Ak máme sladké paradajky, cukor nie je potreba.

  3. 3

    Po 25 minútach pridáme lahôdkové droždie, pretlak a ešte 5 minút povaríme.

  4. 4

    Nakoniec pridáme špagety, ktoré sme si separátne ovarili v osolenej vode podľa návodu a dobre premiešame.

Diskusia k receptu

chorvatka
Ale "marinara" neznamena ze je to priloha so slavkami, krevetami a inymi morskymi potvorami ??? Ak ano, tak kde su ??? Prosim vyvedte ma z omylu.
crenai
@chorvatka (10.1.2022 18:17)

Marinara nemá s morom nič spoločné. Je to jedna z klasických talianskych paradajkových omáčok.
eruska25
Ja som vygúglila toto:
Najznámejšie talianske omáčky na špagety sú:

Arrabbiata (nahnevaná) – je to paradajková pikantná omáčka
Aglio olio e peperoncino (cesnak, olej a štipľavá paprička)
Marinara (námornícke) – paradajková omáčka s petržlenom
Ragù Bolognese (Bolonské ragú) – paradajková omáčka a mleté mäso
Amatriciana – paradajková omáčka a slanina
Carbonara – s vajcovou omáčkou
Al pesto – s bylinkovou omáčkou pripravenou z čerstvej bazalky, píniových orieškov a olivového oleja
Con basilico – s paradajkovou omáčkou a bazalkou
dormella
@chorvatka (10.1.2022 18:17)

Marinara vznikla v Neapoli (17. stoleti) jako omacka na pizzu. Pojmenovana byla po namornicich - marinai, kteri po pripluti do pristavu byli "chtivi" normalniho pozemskeho jidla.
Puvodne byla pizza potirana jen omackou z povarenych rajcat s olivovym olejem.
Problem byl v tom, ze namornici na lodich konzumovali jen nasolene a hodne korenene potraviny (zpozeva konzervace) a ta omacka se jim zdala bez chuti.
To privedlo pekare v pristavu omacku prichutit cesnekem, oreganem, peprem a soli.
Tak vznikla Pizza alla marinara a odtud omacka marinara.
A mas pravdu, morske plody a ryby se casto pripravuji "alla marinara", diky teto omacce.
Na pripravu ryb a morskych plodu existuje jeste marinara bila (bianca), tj. cesnek, bile vino a cerstva petrzelova nat, tedy bez rajcat.
1x bugout
crenai
Cestoviny s morskými plodmi a touto omáčkou majú prívlastok alla Pescatora.
crenai
@dormella (11.1.2022 14:37)

Gratulujem, našla si jeden recept, kde niekto použil morské plody.

Mám sem aj ja teraz pripnúť ďalších 1000, kde nie?



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia