Tuniak so shitaki a enoki s tamarindovou omáčkou

2010 - bez fotky2010, 16. marca 2010
Tuniak so shitaki a enoki s tamarindovou omáčkou
Foto: 2010

Grilovany tuniak so shitaki a enoki hribami na perinke azijskej zeleniny v tamarindovej omacke s pecenymi hranolkami zo sladkych zemiakov.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

4 ks
80  ml
1 lyzica
1 lyzica
1 ks
4  struciky
2  cm
1 lyzica
80  ml
1 lyzica
400  ml
60  g
1 lyzica
70  g
2  lyzice
1 lyzica
1 lyzica
500  g
100  g
100  g
1 ks




Postup

  1. 1

    Tuniakove steaky dame do marinady s oleja drveneho secuanskeho korenia a limetky a odlozime do ladnicky na cca 1 hodinu. do rozohriatej panvice dame orieskovy a sezamovy olej pridame palmovy cukor pockame kym sa rozpusti , pridame cesnak, cibulu a zazvor na drobno nakrajany a prazime na miernom plameni do bledo zlta.Pridame rybaciu omacku , tamrindovu pastu, ryzove vino a cierny ocot , miesame a prevarime cca 2 minuty pridame kuraci vyvar a na miernom plameni varime redukujeme o 1/3 tak 20 minut pred koncom pridame sojovu omacku .( ked sa nam chce precedime alebo premixujeme) ja to mam rad na hrubo.

  2. 2

    Hriby v nasom pripade enoki boli cerstve a tie su hotove za 30 sekund a shitaki boli susene tak sme ich dali najpr do taniera s vodou na pol hodinu.Pripravime si cinsku zeleninu bog choy a choy sum pokrajame na vacsie kusky ( alternativa 1bud ju dame do pary) a nasom pripade do rozhriateho woku dame olej troska cesnaku a prve dame shitaki plus hrubsie casti zeleniny pridame 2 lyzice vyvaru premiesame pridame listy a na poslednu chvilu pridame enoki a koriandrovu vnat plus 2 lyzice vyvaru a rychlo premiesame.

  3. 3

    Na rozhriaty grill dame marinovane tuniakove steaky , pripravime podla objednavky ako komu chuti ci rare, medium alebo well done potrierame pri grilovani marinadou.

  4. 4

    Sladke zemiaky ocistime a nakrajame na brubsie hranolky v miske poolejujeme 2 lyzicami oleja premiesame pridame v maziary drvenu zmes secuanskeho korenia a morskej soli a poriadne premiesame. Dame na plech s pekarenskym papierom a pecieme cca 15 min. na jednej strane potom pootacame hranolky a dopecieme... ( lepsie ako vo v oleji plus dietne)

Diskusia k receptu

2010
Mna nikdo nepozval do Emanualla Riddiho tak sme varili .( no bola to osobna testovacia porcia -teraz by sa to malo precedit, preriedit ,nasusorit, zmensit a dat na vacsi tanier...)
Je to pre tych pre ktorych je tuniak moc suchy.
Inak tie pecene hranolky su bez konkurencie
jarco
Asi vyskúšam. Aj pre mňa je tepelne upravený tuniak príliš suchý, najviac mi chutí surový.
babidka
mna zaujali tie hranolky zo sladkych zemiakov . Uz som jedla tie zemaky v roznej uprave ale ani ma nenapadlo urobit hranolky. velmi si ma potesil , milujem hranolky...
uz minule si mal v jednom recepte rybiu omacku /aj ini/ .u nas som nenasla nic co by malo taky nazov . myslel si Oyster sauce ?- lebo v tom recepte som pouzila tu , ked som nikde nenasla rybiu.
celero
pre babidka: neviem odkial si, ale v Bratislave sa da rybia omacka kupit v obchode na Feriencikovej ul. (pozri na www.asiafood.sk)je to v starom meste nedaleko Tesca na Kamennom namesti. Oyster sauce je nieco ine.
bozulka
Dnes sú tu len samé dobré vecičky,Ja osobne surového tuniaka moc nemusím,ale len tak šup sem šup tam ,to áno! Len tie nešťastné príchute,hoci mám doma všeličo /chodím do indickej predajne v Blave alebo v Prahe u Salvatora sa tiež dá kadečo zohnať/ niečo sa dá už aj v marketoch alebo v BIO predajniach, ale nahradiť alebo vynechať to už nieje ono hoci aj to často robím.Niekedy sa dá.Aj tak beriem!
babidka
dakujem @celero , od Bratislavy som najdalej ako sa len da :-) , teda niekolkosto km . ale aspon napis pod akym obchodnym nazvom sa to predava , mozno som bola iba nepozorna . u nas su len "bezne " obchody ako Billa, Lidl a Tesco ...
2010
Babidka,
Pouzili sme "originalne" prisady , lenze to je uplne normalne len zopar ludi to necha v povodnom stave vacsina takychto receptov je prisposobene rozlicnym chutiam a dostupnosti surovin. Ta rybacia omacka je dost tazko nahraditelna hlavne preto lebo ked ju clovek kupi si mysli ze je pokazena....( je vyrobena z fermentovanych ryb) takze velmi silna aroma na prvy raz smrad ktory varenim prida originalnu zaujmavu chut juzno aziskej kuchyni.
Asi jedina nahrada by boli tepelne rozmiesane ancovicky ktore sa uplne rozplynu pri vareni.( v googli sa presne dakdo pytal tuto istu otazku cim nahradit).Da sa kupit aj vegetarianska varianta s fermentovanou sojou.
babidka
dakujem . zvyknuta som na azijsku kuchynu a hned ma tak neprekvapia tie ich chute a vone .takze tu omacku mi donesu z azie ...pockam do jula . skusim to teda s ancovickami ...



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia