Talianska fazuľová polievka

tizian1cat - fotkatizian1cat, 9. decembra 2010

Keď má človek tú smolu, že má psa, ktorý berie lieky na srdce a musí ísť von 4xdenne, pochopíte, prečo som zúfalo potrebovala uvariť Zobraziť celý popisKeď má človek tú smolu, že má psa, ktorý berie lieky na srdce a musí ísť von 4xdenne, pochopíte, prečo som zúfalo potrebovala uvariť nejaké teplúčke potešenie, aby sme už úplne nezmrzli v tomto pobláznenom počasí, keď teplotný rozdiel medzi 2 dňami bežne môže predstavovať 18-20 stupňov. Milujem fazuľovicu, pamätám sa ešte na tú z Kryštál baru, kam sme na ňu chodili ako študenti. Preto som trochu zaexperimentovala s pôvodným receptom Pauly Butturini - Zuppa di fagioli -a tu je výsledok.

4
porcie
90 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g, suchá
750 ml
2 ks, čerstvá
1 ks
3 ks, - strúčiky
1/2 ks
500 ml olúpané a rozdrvené
2 stonky
400 g
2 ks
1 ks
 cerstva
  čerstvý lístky




Postup

  1. 1

    V širšom hrnci necháme zovrieť 500ml vody, pridáme suchú bielu fazuľu, po 5 minútach odstavíme, prikryjeme pokrievkou a necháme stáť 1 a pol hodiny. Medzitým si pripravíme zeleninu -nakrájame nadrobno cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlen a zelerové stonky.

  2. 2

    Na lyžici olivového oleja vo väčšej nádobe orestujeme postupne cibuľu, cesnak, mrkvu a petržlen. Restujeme asi 5 minút, pridáme chudú údenú krkovičku pokrájanú na širšie pásiky, zelerové stonky a restujeme za častého miešania asi 10minút. Pridáme polotovar olúpané a nakrájané rajčiny a bobkové listy. Na miernom ohni necháme bublať cca 10min. Pridáme fazuľu aj s vodou, v ktorej sa varila, dolejeme ešte podľa potreby 250ml vody, privedieme do varu, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni necháme variť asi hodinu. Podľa potreby môžme podliať vodou.

  3. 3

    Ked je už všetka zelenina mäkká, nakrájame na malé kúsky mäsko a vložíme naspäť do polievky, posypeme hodne čerstvou petržlenovou vňatkou, ja pridávam aj trochu koriandrovej vňate. Solím až nakoniec, lebo dosť soli pustí údená krkovička. Pridám čerstvo namleté čierne korenie a môžme podávať. Ak chcete omdlieť blahom, posypte ešte nahrubo nastrúhaným parmezánom

Diskusia k receptu

pivonka
Krásne vyzerá. zakladám. Ako viariacia by asi mohlo byť aj údené kolienko.
tizian1cat
juuuj, áno, mladučké kolienko, to ako tá moja chudá krkovička...:-)))
evanaaa
Dobre vyzerajúca polievočka, fazuľovú robievam často, ale zaujalo ma to namáčanie - povariť, odstaviť. Potom ju netreba máčať celú noc? Nie je tvrdá? Ale asi nie, inak to nerobíš tak ako píšeš. Ráno pripravím a potom už len uvariť, to si musím zaznačiť. A do Kryštal baru som síce nechodila ale asi 1,2 krát som tam bola tuším na tej fazuľovici ( ešte za čias BSP ).
tizian1cat
To je na tom to najkrajšie, že ju nebolo treba namáčať celú noc. Nechala som ju vriet asi 5 minut a ani som neotvorila pokrievku, nechala som to nasakovať asi hodinu a pol. Trik je asi v tom.
ajan16
Výborná fazuľová polievočka,ja si k nej pripravím halušky,aby sa
lyžica mala o čo oprieť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia