Thajská arašidová omáčka fotorecept

lucylee - bez fotkylucylee, 21. mája 2011
Thajská arašidová omáčka (fotorecept)
Foto: lucylee

Naša grilovačka bola slovensko-thajská fúzia jedál. Ponúkam vám dve verzie thajskej arašidovej omáčky. Jednu miernu-Laied (Thajčanka) ju pripravila špeciálne pre mňa, pretože nemám rada Zobraziť celý popisNaša grilovačka bola slovensko-thajská fúzia jedál. Ponúkam vám dve verzie thajskej arašidovej omáčky. Jednu miernu-Laied (Thajčanka) ju pripravila špeciálne pre mňa, pretože nemám rada príliš pikantné a nejem ryby, takže bez rybej omáčky. Keďže sa chystáme budúci rok do Thajska a oni dávajú rybaciu omáčku úplne všade, opýtala som sa, či je možné poprosiť ich, aby mi ju do jedla nedali. Odpoveď znela: Impossible (Nemožné). Druhá verzia bola klasika, ako ju má rada ona.

Suroviny

2-3 hrste pražené solené
1 KL/ks /vločky
1-2 strúčiky
1 PL
podľa chuti
podľa chuti
štipka
podľa potreby
1 ks thajský
2. verzia pre odvážnych:
2-3 hrste pražené solené
2-3 PL /papričky
1-2 strúčiky
1-2 PL
podľa chuti
1-2 PL
štipka




Postup

  1. 1

    V mažiari podrvíme arašidy. Podľa potreby pridávame väčšie množstvo. Mne tam podrvila ešte sladkú tyčinku, vyzeralo to ako náš turecký med. Boli tam oriešky (rôzne druhy) a karamel.

    Thajská arašidová omáčka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme chilli vločky a trocha vody, najlepšie teplej. Úplne najlepšie je, keď dáte čerstvé chilli papričky, ale my sme mali iba chilli vločky. Tak isto naj je teplá voda, ale mali sme bojové podmienky na záhrade a pridávali sme minerálku. Stále miešame a drvíme.

    Thajská arašidová omáčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme cesnak a rozdrvíme ho, opäť prilejeme vodu a miešame tĺčikom. Ochutíme citrónovou šťavou a ochutnáme. Pridáme soľ a cukor a opäť ochutnáme. Jednoducho drvíme, pridávame, chutnáme. Soľ, voda a cukor tu plnili funkciu rybacej omáčky, ktorú sme nepridali.

    Thajská arašidová omáčka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz k tomu glutamanu. Bol to biely prášok v sklenej fľaške. Laied povedala, že sa pridáva iba štipka na ochutenie. Nevedela presne povedať v angličtine presný názov. Mne sa marí, že keď to mala v originál balení, bolo na obale napísané, že glutaman sodný. V Ázii sa pridáva do jedál na ochutenie. Nemusíte ho samozrejme pridávať. Vznikne nám sladko-kyslá exotická omáčka, do ktorej si máčame grilované mäsko.

  5. 5

    Druhú verziu robíme podobne. V mažiari drvíme arašidy a chilli.

    Thajská arašidová omáčka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme cesnak, cukor, vodu, rybiu omáčku, citrónovú šťavu. Ochutnávame, miešame a dochucujeme.

    Thajská arašidová omáčka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keďže sme pridali viac chilli, má tmavšiu farbu.

    Thajská arašidová omáčka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

babidka
mam chut to vyskusat - teda tu verziu bez tej rybacej omacky/ktoru tiez nemusim:-)/ pretoze planujem robit kuracinu ku ktorej ide taka omacka...
janger
Tak ja by som si tiez radsej vybrala tu jemnejsiu verziu :-). Moc stiplave nemam rada. Ten glutaman, to je E621.
folkon
Mnam, take satay mozem, aj ked ja kupujem uz hotovu pre lenivcov. Rybacia omacka to osoli, ryby z vysledku ani nie je citit.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia