Foto: vavan
stará klasika,tento recept robievala moja babka ako rezy ja som ich prerobila na tortu je síce náročná na vajíčka ale Zobraziť celý popisstará klasika,tento recept robievala moja babka ako rezy ja som ich prerobila na tortu je síce náročná na vajíčka ale chutí fantasticky.
na 170 °C
Postup
-
1
Pripravíme si tortovú formu vyloženú papierom na pečenie,(boky nemastíme) s priemerom 26 cm.Najprv si vyšľaháme s 12 bielkov so štipkou soli tuhý sneh. Vyšľaháme žĺtky s cukrom,potom pridávame už len jemne varechou mleté orechy zmiešané s kakaom a múkou striedavo s ušľahaným snehom.
-
2
Nalejeme do formy priemer 26 cm.Pečieme pri teplote 170°C asi 40 minút.Či je upečený zistíme špajdlou ak sa nelepí na špajdlu tak je upečený ak sa lepí tak ešte dopečieme. Upečenú necháme chvíľu vo forme vychladnúť, boky odlepíme príborovým nožíkom potom vyberieme na mriežku, kde vychladne.Najlepšie je piecť korpus deň vopred,potom sa lepšie prerezáva
-
3
Tortový korpus prerežeme na 3 časti,z vrchnej časti olúpeme kôru,pomôžeme si nožíkom.
-
4
Plnka:Uvarené precedenú kávu varíme na miernom ohni s čokoládou do zhustnutia. Necháme vychladnúť.Maslo vyšľaháme a pridáme vychladnutý čokoládový krém. POZOR! Čokoládový krém nesmie byť moc vychladený, musia mať rovnakú teplotu s maslom inak by sa vám krém zrazil ak sa to stane treba zohriať trochu cery asi vo veľkosti orecha a takú horúcu po troške zašľahávať do krému až kým ostane hladký.
- 5
Plnku si rozdelíme na tri časti Rozkrojený prvý korpus natrieme ríbezľovým džemom plnkou,priložíme druhú časť korpusu,pokropíme rumom,pre deti ovocnou šťavou potrieme džemom,druhou časťou plnky a priklopíme treťou časťou korpusu.Mierne zaťažíme a dáme stuhnúť do chladničky.
- 6
Po stuhnutí natrieme celú tortu zvyšným krémom a boky potrieme posekanými orechami opäť dáme stuhnúť do chladničky.
- 7
Pripravíme si polevu nad parou rozpustíme čokoládu s cerou a nakoniec polejeme vrch torty.Aby nám nestekala po bokoch bo obvode celej torty si pripevníme alobal a polejeme.Keď aj trochu stečie po stuhnutí ešte boky upravíme aby torta vyzerala úhladne.A nakoniec vrch ozdobíme podľa svojej fantázie.
- 8
Sladkú dobrú chuť!
- 5
našich čokoholikov som musela dať navrch aj polevu ;-)
Ďakujem všetkým za milé komentáre je to stará klasika ktorá nikdy
nesklame a nikdy sa s ňou nedá nič pokaziť.
@monika456 @medovnicek @hannah22 @orchidea Ešte raz všetkým srdečne ďakujem za milé komentáre.
varecha.pravda.sk/recepty/marcipanky/20156-recept.html...
či sa vydarila.