Tropická makrela

2010 - bez fotky2010, 8. apríla 2011
Tropická makrela
Foto: 2010

S tradicne robenou omackou v maziary.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g filety
 -šťava
tropicka omacka:
10
1.5 cm nakrajany nadrobno
1.5 cm
1.5 cm cerstvy
1
2 struciky
2 /feferónka/
2 lyzice rozdrvene
2 lyzice thajska
2 lyzice  čerstvý lístky
1lyzica
1
podla potreby
1hrncek




Postup

  1. 1

    Pomocou internetu sa mi podarili vyfiletovat makrelu ja som vzdy len klasicky krajal na podkovicky.Filety som dal na kratko do jednoduchej marinady stava z limetky troska soli korenie olivovy olej , a rychlo ugriloval z obidvoch stran na grille.

    Tropická makrela - obrázok 1
  2. 2

    Omacka vyzera super prekomplikovana ale take su omacky juznej azie kde sa rozlicne chute spoja . Da sa robit v mixery ale my mame radsej tradicne robenu v maziary je menej cistenia... Zacal som s najtvrdsimi surovinami Ako burske oriesky a postupne pridal citronovu travu ( da sa nahradit struhanou supou z limetky), galangal ovocne chutiaci zazvor ( nemusi byt). tumeric cerstvy ( nahradit susenym )chilli papricky potom salotku a cesnak.Ked treba pridajte olej ako pri vyrobe talianskeho pesta aby to islo lahsie.

    Tropická makrela - obrázok 2
  3. 3

    Do woku som pridal trosku oleja a roztlacenu zmes som pri stalom miesani oprazil pokial nezacala vonat cca 2 minuty. Pridal nakrajane cherry paradajky trocha podlial pridal thajsku sladku chilli omacku a dusil cca 5 minut. Pridal cerstve bylinky ( cast nechal na ozdobu ) a prilial maly hrncek kokosoveho mlieka a nechal prevarit.

    Tropická makrela - obrázok 3
  4. 4

    Ked uz exotika tak poriadna , servirovali sme s cierno ryzou , ale pozor na tu potvoru treba ju nechat napucat cez noc alebo robit v tlakovom hrnci. Cast cerstvych byliniek a burskych orieskov sa pouzilo na dekoraciu

Diskusia k receptu

2010
Mal som skor napisat Thajska makrela..a tam sa pouziva ako zaklad minimalne 11 surovin , a ja mam "len" 14. cha,cha ,
michsamant
krasa...galangal som u nas vobec nevidela :-/ v poslednej dobe som hrozne zatazena na omacky kam idu orechy.....kesu, arasidy, mandle...
lucylee
@2010 veľmi sa mi páčia tieto tvoje marinády, čo dávaš na ryby..ryby nejem, ale všetky suroviny mám, myslíš, že by sa dali použiť aj na hydinu napríklad?
jody
Pripájam sa k @lucylee , dalo by sa to použiť na hydinu? Ja tiež ryby nejem. A ešte, naozaj nechcem rýpať, len mi to vyklalo oči - v mixéri a v mažiari...
2010
@jody , nerypes , len neviem ako by som tu "omacku " popisal ,je to skor priloha podobna nasej tatarke alebo v taliansku pestu alebo tepenade z oliv , ryba nie je v tom varena je len dana na stranu ako priloha.Thajska kuchyna je tradicne taka kde sa spajaju vsetky chute , sladka, slana,kysla a stiplava a plus vona ( vela byliniek ) a vsetky suroviny su cerstve.
jody
:-)))))))))))))))))))) Prepac, @2010 , ale ja som nerypala do omacky, ale do pravopisu.
2010
@ jody, ja uz som dakoval eraserhead ze mi zachranil zivot,( slovensky slovnik ) lebo naozaj pisem strasne som vonku 30 rokov, dobre ze moja mama necita varechu lebo by dostala infarkt ako som osprostel ked mi davala diktaty a daako sa to na mna nenalepilo.
lucylee
@2010 u teba je to pochopiteľné, 30 rokov von a nekomunikuješ v slovenčine predpokladám..my to tu všetci chápeme, hlavne, že máš super recepty :)
bozulka
Už sa teším,včera som grilovala lososa tak musím chvilku počkať.Zatial uložím.
babidka
grilovanu makrelu milujem , s takou omackou bude urcite celkom vynimocna :-)))



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia