AJ RECEPTY AJ FOTKY KRADNUT JE NEPRIPUSTNE. REDAKCIA. Tento recept som si dovolila ukradnúť od Evky A. :-)
na 170 °C
Postup
-
1
deň vopred si uvaríme salko - varíme dve hodiny, stále ponorené vo vode (ten papier sa variť nemusel:)
-
2
Takže ideme na cesto. Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo, med....
-
3
... a cukor.
-
4
Potom zmiešame polievkovú lyžicu sódy bokarbóny..
-
5
.. s kávovou lyžičkou octu a pridáme k do hrnca
-
6
Zmes nám začne trochu kypieť. Potom primiešame vajcia a stále miešame, aby sme nemali z toho praženicu:) keď vznikne hnedá pena, odstavíme z ohňa.
-
7
Takáto hnedá pena:)
-
8
Potom primiešame múku zmešanú s kakaom.
-
9
ak by sa cesto nechcelo pekne vymiesiť, môžte pridať trochu vody alebo mlieka.
-
10
Cesto nenecháme oddychovať, ale hneď s ním pracujeme (keby oddychovalo, ako pri vaľkaní by sa trhalo a praskalo)
-
11
keď je už cesto oddýchnuté, rozdelíme si ho na 6 rovnakých častí.
-
12
Vyvaľkané ho prenesieme na Cerou vymastenú a hladkou múkou posypanú opačnú stranu plechu a radielkom odrežeme okrajky. Najlepšie sa to robí tak, že si zvolíte nejakú formu - akýkoľvek kartón alebo forma vystrihnutá z výkresu, je to na vás, treba improvizovať:) A okrajky dáme taktiež upiecť, pretože postrúhanými sa bude posýpať hotová marlenka. Predtým, ako cesto šupneme do rúry, šparátkom alebo vidličkou doň spravíme asi 10 dierok. Pečieme pri teplote 170C 5-7 minút, treba dávať na cesto pozor, lebo je tenké a aby nezhorelo:) Rovnako si upečieme aj ostatné pláty.
-
13
Pripravíme si plnku - z týchto ingrediencií si uvaríme puding a necháme ho vychaldnúť.
-
14
Medzitým ako puding vychladá vyšľaháme maslo....
-
15
.. a potom doň postupne všľaháme uvarené Salko.
-
16
Puding ešte stále chladne a tak postrúhame asi polovicu upečených okrajkov...
-
17
... ktoré potom preosejeme cez vyváračku
-
18
No a keď nám už puding pekne vychladol, elektrickým šľahačom ho prišľaháme k maslu zmiešanému so Salkom.
-
19
Je pred nami posledná časť - plnku si nejakým spôsobom rozdelíme na 6 rovnakých častí.
-
20
Na každý plát rozotrieme až po okraj a pokračujeme až do konca:)
-
21
posledný plát tiež potrieme krémom, ale už len tenučkou vrstvou, a takisto potrieme aj okraje zákusku.
-
22
posledný plát tiež potrieme krémom, ale už len tenučkou vrstvou, a takisto potrieme aj okraje zákusku.
-
23
Nie je to síce najjednoduchší recept, ale myslím, že stojí za to ho vyskúšať:) Tak dúfam, že bude chutiť:)
Diskusia k receptu