Foto: dvorka
Mám rada recepty ak sa nemusím striktne riadiť podľa predpisu surovín. Ak si môžem suroviny striedať podľa ročného obdobia a mojej chuti. A Zobraziť celý popisMám rada recepty ak sa nemusím striktne riadiť podľa predpisu surovín. Ak si môžem suroviny striedať podľa ročného obdobia a mojej chuti. A presne takýto je môj koláč. Cesto je sušienkové, no po hodinke oddýchnutia nasaje tekutinu z plnky a je príjemne rozplývajúce sa. Plnky sa môžu dávať podľa chuti a možnosti.
príprava
na 170 °C
Suroviny
200 g |
|
1 necelá mokka lyžička |
|
2 ks |
|
60 g |
|
Plnka: | |
240 g |
|
|
|
1 ks |
|
1 PL |
|
|
|
Cesto bezlepkové: | |
150 g |
|
50 g |
|
1 necelá mokka lyžička |
|
2 ks |
|
60 g |
|
Postup
-
1
Pôvodný recept je na bezlepkový koláč. Ja som ho niekoľko krát piekla, ale nakoľko múku môžem, urobila som cesto z celozrnnej špaldovej múky. Samozrejme môže sa dať aj hladká pšeničná alebo hladká špaldová. Ako prvé si rozohrejem rúru na 170 °C.
- 2
Suroviny na cesto spracujem postupne: múku so sódou premiešam, (prášok do pečiva nepoužívam, ale môže sa vymeniť za sódu). Maslo nastrúham k múke, pridám vajíčka a rukou spracujem na hladké cesto. Medzi dvoma papiermi na pečenie si cesto rozvaľkám na požadovanú veľkosť. Buď na kruh ak mám kruhovú formu o priemere 28 cm alebo plech menší 25 x 21 cm. Formu kruhovú mám sklenenú, nevymazávam ju. Rovno do nej vložím cesto. Plechovú formu naplním cestom, ktoré si nechám na papieri. Vysteliem formu, upravím rohy a cesto na okrajoch zarovnám, aby bolo rovnomerne vysoko. Dám predpiecť na 10 minút.
- 3
Zatiaľ si pripravím plnku. Dnes som robila tvaroh s vajíčkom a medom. Dobre som všetko premiešala a po predpečení som rozotrela na cesto.
- 4
Navrch som dala čerstvé odkôstkované čerešne a medzery som vyplnila kompótovými višňami v soli. To je moja voľba. Výborné sú marhule, slivky, čučoriedky, to je zatiaľ mnou odskúšané ovocie. Fantázii sa medze nekladú.
- 5
Nakoniec som na vrch nastrúhala horkú čokoládu a dala som dopiecť do rúry na 170 °C 30 minút. Po upečení koláč som nechala vychladnúť.
- 6
K poobedňajšej káve počas práce.
- 7
Koláč s tvarohom a čučoriedkami bez čokolády.
- 8
Asi najlepší je len s kopou nastrúhaných jabĺk ochutených troškou škorice a poprípade lyžicou medu.
- 2
Diskusia k receptu