Šošovicové párky
Šošovicové párky

Vegánsky hot-dog

crenai - fotkacrenai, 5. januára 2022
Vegánsky hot-dog
Foto: crenai

Bezmäsitá verzia hot-dogov. Recept na vhodné pečivo som pridal skôr, stačí si kliknúť na link. ?
Zdroj: Recept na pečivo na hot-dog

8
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

150 g
200 g
1 ks stredná
1 ks stredná
4 strúčiky
4 PL
2 PL
2 ks
1 PL
2 PL
1 KL
1 KL
1 KL
1 KL
1 KL
1 KL
2 PL




Postup

  1. 1

    Šošovicu namočíme do studenej vody aspoň na 2 hodiny. Potom ju uvaríme vo vode ochutenej vegetou a bobkovým listom (cca 20 minút na miernom ohni). Po uvarení vyberieme bobkový list, rozmixujeme a hmotu premiestnime do väčšej misky.

  2. 2

    Ovsené vločky vložíme do mixéra a rozsekáme na menšie kusy. Nepotrebujeme úplne múčku. Posekané vločky pridáme k šošovici.

  3. 3

    Mrkvu, cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame na menšie kúsky a posekáme mixérom. Posekané pridáme k šošovici s vločkami.

  4. 4

    Do mažiara dáme ľanové semienka, horčičné semienka, rascu, korenie, papriku, provensalské bylinky a majorán. Rozdrvíme ich spolu čo najlepšie a pridáme do misky k ostatným surovinám.

  5. 5

    Ako posledné pridáme citrónovú šťavu, pretlak a sójovku. Všetko v miske dobre premiešame, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme na noc do chladničky.

  6. 6

    Z hmoty vytvarujeme "párky", uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180 °C 30 minút. V polovici pečenia otočíme.

  7. 7

    Podávame v obľúbenom pečive a s prílohami podľa chuti. Z tohto množstva surovín vyjde 8 "párkov", ktoré sú vhodné aj pri bezlepkovej diéte.

Diskusia k receptu

crenai
@kimlo (5.1.2022 16:38)

Väčšina klasických prísad sa dá niečím nahradiť a niekedy ani nespoznáš rozdiel. 🙂
kimlo
@crenai (5.1.2022 16:44)

Prísady áno, ale čím nahradíš hlavnú surovinu, párok s aspoň 85% obsahom mäsa... neber to božechráň ako kritiku, ale ako hovorí Zdeněk Pohlreich "všechny nahrážky stojí za hovno"... nič v zlom 😜
crenai
@kimlo (5.1.2022 17:24)

Tie naše párky okolo mäsa ani neprešli, tak by ich ani veľmi nahrádzať nebolo treba. :)

Štruktúru a chuť si vieš nasimulovať veľa spôsobmi. :)
leaela
Urcite tymto nechcem nikoho urazit alebo znevazit,ved nech si kazdy je co chce a co mu chuti,mne sa len nepaci,ze to ma nazov resp.cast nazvu ktory je zavadzajuci....parky su predsa z masa a hotovo! :-)
Ci uz existuje aj vegan bryndza z dakej soje alebo mandloveho mlieka?ale ved to uz nema s bryndzou nic spolocne ani z rychlika.... :-)
Chapem,ze vela ludi sa takto stravovat musi napr.zo zdravotnych dovodov,ale neberte nam vsezravcom nazvy jedal....;-)
Este si to nahodou omylom kupim a zostanem hladny :-)
Pekny vecer vsetkym ;)
crenai
@afataga (5.1.2022 17:53)

Súhlasím s tým, že spišské párky sú u nás jediné jedlé.

Vegan som nejaký čas. Skúšal som to v rámci pokusu kvôli nejakým zdravotným záležitostiam. Neviem, či budem do konca života, ale zatiaľ mi mäso nepýta a aj predtým mi mäso tvorilo maximálne 15% jedálnička.
bugout
Dajú sa kúpiť aj, kvalitná párky netvárme sa, že nie.... Ako konzument aj veganskeho jedla a návštevník aj veganskych podnikov musím povedať:
1. Vo vegan kiosk v BA som jedol excelentný hot dog. Ono to doobloženie omáčkami, syrom a zeleninou schová absenciu párku a určite je to lepšie ako zlý párok (keď je zlý). Takisto som jedol výborný burger z červenej šošovice, falafel mám tiež rád....
2. Niečo sa nahradiť dá chuťov a štruktúrou niečo nie. a) Jedol som rôzne veganske fašírky a boli dobre, ale klasickej sa skrátka nevyrovnaju, b) rezeň nenahradíš ani približne či už chuť alebo štruktúra a steak už vôbec nie c) platí to aj naopak keď mám chuť na falafel tak fašírka ho nenahradí, 😂
3. Variť chutné veganske jedlo je podľa mňa ťažšie ako neveganske (myslím hlavne dlhodobo). Z jednoduchého dôvodu. Majú menej surovín...
crenai
@bugout (5.1.2022 18:05)

Súhlasím po bod 2b).

Pokiaľ sa pozeráš na vegánske a vegetariánske jedlá iba z pohľadu toho, čo vidíš ako polotovary v obchodoch, tak to nenahradíš. Ale ak sa máš čas doma pohrať, tak to zas až taký problém nie je.

A s veľkosťou výberu je to presne naopak.

Už len keď si to vezmeš z praktického pohľadu, ku každému mäsovému jedlu robíš prílohu minimálne z 3 druhov rastlinných ingrediencií. A celkovo je na svete viac druhov ovocia, zeleniny a byliniek, ako druhov mäsa. :)
blissofplants
@bugout (5.1.2022 18:05)

Dnes už sa dajú kúpiť chuťovo 'výborné' vegánske párky, burgery atď..len sú zbytočne predražené a určite nie zdravé takisto ako aj klasické párky.🤷‍♀️Preto je aj lepšie keď človek sa pokúsi si ich vyrobiť sám.
Ja sa napríklad mäso vôbec nesnažím nahradiť lebo mi nechýba.😊
S tým, že je ťažšie variť chutné vegánske jedlo trochu nesúhlasím.
Stačí mať trochu fantázie a už to ide.😍Aj dlhodobo sa to dá bez problémov.😉Ale súhlasím, ľudia, ktorí jedia väčšinou iba mäso, pre nich to je možno ťažšie. Treba len chcieť a skúšať, pretože konzumácia mäsa u nás na SK je až prehnaná podľa mňa.😔
bugout
@blissofplants (5.1.2022 18:27)
Nemá čo dodať, preto sa snažím trocha balansovať a jesť menej mäsa. A áno to, že je to ťažšie som myslel hlavnej k "náhrade" mäsa. Aj také aglio e olio čo som práve jedol je v podstate veganske jedlo, takže naozaj netvrdím, že vegani nemajte čo chutné jesť. Napríklad čo sem tam doma robím je taký môj výmysel trošku redšia hrachová kaša (alebo hustejšia polievka 😂) s krupami a opečený tempeh alebo seitan bol to taký experiment a zachutil mi... Tuším ho aj cez víkend urobím, práve som inšpiroval sám seba 🤣
bugout
A zabrdnem troch do reklamy. Lunter parky sú totálny hnoj. Čo mi však chutilo su tie mäsove nárezy čo sa predávajú v kauflande, ale su vegetarianske nie veganske. Napríklad paprikový je výborných a možno lepší ako podaktoré obdobné produkty mäsové.
bugout
@crenai (5.1.2022 18:16) Jasné, že toho nemäsového je viac ako mäsového ja som to mysleli tak, že ako "všežravec" mám k dispozície všetkou čo aj vegan a navyše všetky živočíšne produkty od mlieka cez vajcia (raz som mal tofu praženicu a už to veru nikdy viac nechcem). Takže "všežravec" ma nepochybne pestrejšie možnosti. A ako som hovoril, sám jem aj veganske veci a navštevujem vegánske reštaurácie. A k tej zložitosti a nahrádam, keďže doma varím tiež všetko či s mäsom alebo bez, dovolím si tvrdiť, že klasické fašírky sa robia ľahšie ako vegánska/vegetarianska náhrada. Skrátka to nemäsove treba lepšie dochutiť ak teda chcem simulovať mäso (keď robím falafel je to rovnako ľahké ako fašírky). Alebo trochu inak, kúpim si filet z ryby (kuracie prsia, ale nie akékoľvek minútkové mäso...) a za pár minút je to opečené a môžem jesť. Každý deň v týždni iný druh mäsa a prílohu samozrejme akú chcem podľa času od zeleninového šalátu cez kuskusu a ryžu až po chlieb... Čo by si takto urobil ako vegan (prílohu rovnakú to je jasné 🤣) ? (nemyslíme to nejakom zle, sám som zvedavý a inšpirácia ma poteší, lebo ako som písal tiež sa snažím menej mäsa) Vystriedaš tempeh, tofu, seitan...?? Len tak na rýchlo opečené tofu naozaj nie je žiaden zázrak. Skrátka to treba podľa mňa náročnejši dokombinovať. A to sám mám pravidelne v ladničke kocku tofu na rýchle polievkove ázijské kombinácie (teda do podoby plnohodnotného jedla na operatívnu večeru nie len ľahká polievka).
crenai
@bugout (5.1.2022 22:28)

Pointa vegánskej stravy ale nie je simulovať mäso. Niekto to nepotrebuje vôbec, niekto to skúša raz za čas.

Suroviny samotné sú chutné aj samé o sebe a ku kope rastlinných produktov stačí iba korenie a soľ, rovnako ako ku mäsu.

Ja napríklad varím iba z vecí, ktoré kúpim v každých dedinských potravinách a za posledný mesiac som nemal ani 1x opakovaný obed.

Celkovo v mojej kuchyni nenájdeš (okrem lahôdkového droždia) nič, čo by si nekúpil hociktorý deň v obchode u babky na dedine.

Tofu jedávam minimálne, seitan a tempeh som ešte nejedol vôbec. "Vegan" polotovary typu burgre, párky, klobásy a podobne som nikdy nekúpil a pravdepodobne ani nekúpim, lebo na to mám svoj názor (rovnaký ale mám aj na takéto produkty z mäsa).

Navyše niektorí ľudia si myslia, že takáto strava je drahšia, čo je tiež úplný nezmysel. Keď sa človek prestane orientovať podľa značiek a nálepiek "bio", tak zistí, že je schopný oprpti klasickej strave ešte aj ušetriť. 🙂
1x bugout
bugout
Ja viem, že pointa nie je simulácia mäsa. Len som to použil ako príklad hlavne kvôli zdroju úplných bielkovín a jednoduchosti v prípade použitia mäsa. Pýtal som sa na to hlavne preto, že sám som sa v istých momentoch snažil obmedziť až vypustiť mäso (zdravotné dôvody). A mal som problém variť tak aby mi chutilo a bolo to dostatočne pestré. Mäso a mliečne výrobky mám navyše rád a chutia mi. Nálepky bio si nevšímam a priam bojkotujem 😂 a polotovary až na výnimky rovnako... Človek čo jedol celý život mäso ako ja a má ho rád sa ho skrátka snaží aj napodobniť keď ho chce obmedziť, resp. vypustiť. Kurací paprikáš mám veľmi rád a neplánujem sa ho vzdať. Vegansku alternatívu si neviem predstaviť. Raz som jedol segedin zo sójového mäsa. Bolo nakrájané na drobné kúsky a kapusta a smotana ako tak zakryla to, že to nie je mäso. Bolo to dobre a nemám problém dať si ho opakovane. V každom prípade vegan nemôže mať tak pestrú stravu ako ja, lebo skrátka matematicky to možné nie je 😂😂
crenai
@bugout (6.1.2022 07:50)

Jediné, čo vegan v strae nedokáže nahradiť je živočíšna bielkovina. Rastlinné ale zas až tak ďaleko nezaostávajú.

Ja som napríklad ešte cca 10 mesiacov vedel uvariť iba čaj a ľad, lebo ma varenie vôbec nebavilo a o vegánskej strave som mal tiež svoje pochybnosti.

Keď som ale začal s varením a presedlal som na vegánsku / vegetariánsku stravu (tiež pokus kvôli zdravotným veciam) zistil som, že tých možností je podstatne viac, ako som si len dokázal predstaviť.

Ja sa v 95% prípadov vôbec nesnažím simulovať živočíšne produkty a ani nepoužívam náhrady vajec, alebo rastlinné mlieka.

A k tej pestrosti:
Z teoretického hľadiska máš pravdu. Z praktického je to ale presne naopak. Predpokladám, že za rok bežne kupuješ tak 5 druhov mäsa (kura, bravčové, morčacie bežne a na lepšie obedy hovädzie a jahňacie). Ja 5 hlavných ingrediencií na hlavný chod na rozdiel od toho vystriedam za týždeň.
1x bugout
crenai
@bugout (6.1.2022 07:50)

A ešte aby som doplnil:

Problém je práve v tom, že ľudia vidia vegetariánsku / vegánsku kichyňu, ako ty. Proste ľudia čo jedia zeleninu a snažia sa napodobniť mäso.

Pri tom je to tak, že vegánska kuchyňa je úplne samostatná kategória a tak sa na ňu treba aj pozerať. Má vlastné postupy, vlastné ingrediencie, vlastné chute. To, že niečo nazvem ako Vegan Hot-Dog je len v rámci pohodlnosti. Keby to nazvem ako "Šošovicová jaternica so zeleninou v pečive s oblohou a kečupom", tak by ten názov nikto ani nedočítal do konca. 😀

Príklad:
Keď si prvý krát jedol morské potvory, predpokladám, že ti ich nikto nepredstavil, ako "morskú náhradu kuraťa". Jednoducho ako južnú špecialitu a tak si to aj hodnotil. 🙂

Príklad z mojich skúseností:
Raz na pracovnej večeri v Káhire nám domáci objednali veľa ich domácich jedál, aby sme chutnali. Niektoré nám chutili, niektoré nie (ja som si odtiaľ napríklad zobral recept na falafel). Na konci nám povedali, že v niektorých z tých jedál bolo mäso z ťavy a zo somára. Do teraz neviem v ktorých, jednoducho mi len niektoré ich jedlá chutili a iné nie.

Neriešil som, ktorá chuť sa mi na čo z domu podobá, jednoducho som si vychutnával úplne inú kuchyňu. 🙂
1x bugout
bugout
Ja to všetko chápem 😂 a z druhmi mäsa máš síce pravdu kupujem kura, morka, bravčové, hovädzie (lenže z každého sa dá kúpiť rôzny druh mäsa a upraviť na kvantum rôznych spôsobov) + ryby a dary mora. A ako hovorím varím aj bez mäsa. Len som chcel poradiť (teda nie ja tebe, ale Ty mne) päť vegánskych rýchlych a ľahkých plnohodnotných obedov. Nechcem aby si mi tu do diskusie písal päť receptov... Len naozaj názvy, ak sa z nich dá vytušiť o čo ide... Falafel, humus + tabulah, dhal + naan... atp. (teda keď nakupuješ v malých potravinách ako píšeš ani jedno z týchto jedál neurobím 😂😂😂 lebo ma napadá pár ingrediencii ktoré skrátka v malých lokálnych potravinách nekúpim ale to som už zasa odbočil).
crenai
@bugout (6.1.2022 11:42)

Rovnako sa aj jeden druh zeleniny dá urobiť na milión spôsobov. 🙂

Nech sa páči:
- karfiol v cesnakovom cestíčku,
- tagliatelle al arrabiata,
- sekaná z červenej šošovice s varenými zemiakmi,
- "bryndzáky" ,
- granatír,
- pasta con broccoli,
- špenátový prívarok so zeleninovými karbonátkami a tarhoňou.

Ľahké menu na celý týždeň, ingrediencie kúpiš hocikde a príprava nezaberie viac, ako hodinu aj vrátane umývania riadu. :)
crenai
@leaela (5.1.2022 18:00)

Kto určuje, že párok môže byť iba z mäsa? Tak isto sú bravčové, kuracie, hovädzie, morčacie. Rovnako aj šunka.

Ktorý je teda ozajstný párok?
bugout
@crenai (7.1.2022 08:41) nemám problém keď vegansky produkt sa nazve podľa jeho "neveganskeho vzoru" kým sa mi nestane, že si objednám bryndzové halušky so slaninkou a bez upozornenia dostanem nejakú vegansku substitúciu 🤣🤣 K párkom predpokladám, že pôvodný párok bol skrátka mäsový tak isto ako aj hamburger a bryndzové halušky a veganske náhrady prišli skrátka neskôr. To isté platí o mlieku, jogurtoch a všetkom ostatnom na ktoré platí mechanizmus prvenstva na trhu.... Aj keď EU nemám dva krát v obľube su veci ktoré sa mi páčia. Napríklad, že keď chce výrobca niečo predávať pod označením maslo má to byť skrátka maslo a taktiež med a čo ja viem čo ešte.... Keď si ako spotrebiteľ kúpim "chrenové nátierkové maslo" a po náročnom študovaní zloženia doma pod lupou zistím, že je to nejaký stužený rastlinný olej a navyše bez chrenu považujem to za podvod na spotrebiteľa. Osobne si myslím, že označovania ne/veganskych produktov je dostatočné. A keď už som pri veganoch ten "biznis" okolo toho je odporný!!! Keď si vezmem, že napríklad topánky z imitácie kože sú kvôli nálepke vegan drahšie ako kožené a kvalita je žumpa (ten plast kvalitu koze nikdy mať nebude) je to do plaču. Ľudia čo to kupujú a podporujú nie sú normálny. Nehovorím o ochrane zvierat a prírody ale o nálepke "vegan". Ale to som odbočil od stravovania jednotlivca k biznisu a politike....
crenai
@bugout (7.1.2022 09:04)

Už som ti vysvetlil, ako to mám s pomenovaním svojich receptov, tak nechápem, čo stále melieš za blbosti. 🙂
blissofplants
@bugout (7.1.2022 09:04)

Nedá mi nereagovať/týždeň v karanténe robí svoje😜🥴😄/..
'Dostala' ma veta 》 "ľudia, čo to kupujú a podporujú nie sú normálni" - opravila som y na i, ak dovolíš.😉
Len preto že nepodporujem týranie a zabíjanie zvierat ti neprídem normálna?!
'Zaujímavý' názor.
To je podobné ako by som ja tvrdila že nie si normálny pretože ješ mäso.
Netvrdím to!!!
Tešilo by ma keby ľudia k sebe boli viac tolerantní, chápaví a nemali potrebu druhých nazvať nenormálnymi len preto že robia niečo ináč ako väčšina.






1x bugout
bugout
@blissofplants (7.1.2022 10:11) počkaj možno som sa zle vyjadril. Píšem za chôdze na telefóne. Preto aj ten singular to autokorekcia. Ja som myslel ten mechanizmus "nálepiek" vegan. Nie ľudí čo z presvedčenia chránia zvieratá. To je veľmi pekné, sám podporujem pár útulkov. Poukazoval som na ten svojský biznis čo sa okolo toho rozbehol za posledné roky. Každý kto z presvedčenia neje mäso má moje uznanie. Takže prepáč naozaj som nechcel uraziť tento hodnotový postoj!!! @crenai ty si tu položil hypotetickú otázku kto určuje, že párok má byť z mäsa. Len som povedal svoj názor.
A úplne na záver sa ešte raz ospravedlňujem ľuďom čo z presvedčenia ochraňujú zvieratá môj predchádzajúci príspevok naozaj nemal byť o tom, že myslím, že nie sú normálni.
crenai
@bugout (7.1.2022 11:07)

Som tu síce len pár dní, ale z toho čo vidím mi je jasné, že u teba by bolo lepšie riadiť sa príslovím "Mlčať je zlato". 🙂
crenai
@bugout (7.1.2022 11:07)

A nepoložil som rečnícku otázku. Položil som konkrétnu otázku konkrétnej osobe a ty si to rozhodne nebol. 🙂
bugout
@crenai (7.1.2022 11:23)

Od niekoho kto mi vysvetľuje, že veganska kuchyňa nie je o napodobňovaní neveganskej a ma tú recepty ako hot dog, bryndzové halušky a sekanú... a vysvetľuje, že opečené tofu marinované v zeleninovom vývare chutí ako slanina je to dobrý postreh. Naozaj sa nebudem vyjadrovať k tvojim receptom ani sa snažiť diskutovať lebo to nemá význam.
leaela
@crenai (7.1.2022 08:41)

 sk.m.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1rok...




Tu mas definiciu co je parok a je uplne jedno z akeho masa.ak by sa mal parok definovat podla tvaru,tak aj banan by v tom pripade mohol byt parok......
Pointa je v tom,ze jedlo treba pomenovat pravdivo a nie zavadzajuco,cize ked do rozku nedam parok tak to nieje hot-dog,ale rozok s sosovicovym sulkom......a takisto bryndza z tofu nieje bryndza.ale uz hadam staci na tuto temu,vela uspechov vo vareni a rozsiruj si gastronomicke obzory aj nadalej! ;-)
Pozdravujem vsetkych! ;-)
1x bugout
crenai
@leaela (7.1.2022 13:04)

Gratulujem k rozšíreniu kulinárskych obzorov. 🙂 Ak si ale pozrieš recept, vždy je "párok" v úvodzovkách, takže ako prirovnanie. 🙂 A rovnako je to aj s "bryndzou".

Ale nevadí, skúsila si. Možno ma nabudúce dostaneš. Aj keď by som bol spokojnejší, aby si sledovala príklad bugouta a nestarala sa do vecí, proti ktorým si zo svojho presvedčenia. 🙂
1x leaela
blissofplants
@bugout (7.1.2022 11:07)

Ďakujem za ospravedlnenie!😊
Tak trochu aj chápem, že niektorí ľudia 'nemajú radi vegánov' ..keď napr. dorazia do reštaurácie s obrázkami umierajúcej kravy, tým dosiahnú pravý opak podľa mňa🤷‍♀️
Moji rodičia, kamaráti jedia mäso a nebudem im predsa hovoriť čo jesť a čo nejesť.😉
Nech sa rozhodne každý sám za seba.😊💜
1x bugout



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia