Jablkový koláč
Jablkový koláč

Zalievaný krehký jablkový koláč fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 25. júna 2023
Zalievaný krehký jablkový koláč (fotorecept)
Foto: helena10

Krehké cesto je rýchle, suroviny sa odmeriavajú 250 ml hrnčekom. Prípravu a pečenie zvládne aj začiatočník.

Suroviny

Krehké cesto:
2 hrnčeky (1 hrnček = 250 ml)
štipka
1 KL
1/2 hrnčeka
1/2 hrnčeka
2 ks domáce
Okrem toho:
 mleté
Jablková zmes:
700-750 g
z 1/2 citróna
2-3 PL
3 PL (13 %)
3-4 PL
Smotanová zálievka:
400 g (16 %)
50 ml (3,5 %)
2 ks domáce
1/2 bal.
3 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Hrozienka namočím v medovine. Ošúpané jablká nakrájam na stredne veľké plátky, polejem citrónovou šťavou a odložím do chladu.

  2. 2

    Zálievku si metličkou vymiešam zo smotany, mlieka, celých vajec, cukrov, Zlatého klasu. Nechám bokom.

  3. 3

    V miske z múky, štipky soli, prášku do pečiva, cukru, oleja a celých vajec vymiešam rukou krehké mäkké cesto.

  4. 4

    Plech 20 x 30 cm vyložím papierom na pečenie a roztlačím naň rukou krehké cesto. Môžete si pomôcť aj malým valčekom. Cesto posypem jemnou strúhankou a mletými orechmi podľa vlastného uváženia. Na cesto rozložím jablká aj so šťavou, posypem ich scedenými hrozienkami (bez medoviny) a vrch posypem škoricovým cukrom podľa vlastnej chuti.

  5. 5

    Vložím do vyhriatej rúry na 175 stupňov a pečiem 8-10 minút. Zapečené cesto s jablkami potom vyberám z rúry a zalievam pripravenou smotanovou zálievkou. Vrátim do rúry a pečiem 20-25 minút na 175 stupňoch. Skontrolujem. Každý sa riadi svojou rúrou.

    Zalievaný krehký jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na noc nechávam v chladničke. Potom koláč nakrájam.

Diskusia k receptu

martamm
Kolacik sa mi veeelmi paci, urcite najde miesto na nasom stole 👍👍👍👍




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia