Zeleninový koktail mliečne kvasený

jozka2 - bez fotkyjozka2, 24. októbra 2014

Tento recept mam od netere Biny a Lacka,ziskali ho v Tatrach od poliakov. Je nabity vitaminami a mineralmi ako aj vsetke napoje mliecne kvasene. Lutujem,ze nemozem Zobraziť celý popisTento recept mam od netere Biny a Lacka,ziskali ho v Tatrach od poliakov. Je nabity vitaminami a mineralmi ako aj vsetke napoje mliecne kvasene. Lutujem,ze nemozem pridat foto,lebo ho este nerobim,ale pre vas,ked este mate plno zeleniny na zahrade ho tu pridavam,aby ste ho mohli vyuzit.

Suroviny

1 kg
2 ks
2 ks
2 ks
2 ks
1 hlávka
1 hrsť
 primerane
2 kopcovité PL
4 l




Postup

  1. 1

    4 L vody prevarit so solou a horcicovymi semienkami. nechat vychladnut.

  2. 2

    Sterilne vymyte dve 5 L flase,alebo jeden 10 L kameninovy sudok do ktoreho na spodok dame suseny kopor,/ako pri nakladani uhoriek/.mozno dat aj tenke kusky chrenu na zvysenie ucinnosti.Tvrdi sa,ze chren je nas zen-sen.

  3. 3

    Vsetku zeleninu vycistit,vyumyvat,pokrajat na stredne velke kusky.Cesnak zbavit supolia a vsetko nepravidelne striedat spolu s cesnakom.

  4. 4

    Vrch upevnit spajlou ako uhorky aby sa zelenina nedvihala hore.Zaliat prevarenou a vychladenou vodou,zakryt a nechat kvasit na kuchynskej doske pri skor teplej ako chladnej izbovej teplote.

  5. 5

    Po 4 dnoch stavu zliat do sterilnych flias,zazatkovat a drzat v chladnej miestnosti.Flase radsej tmave ako svelte. Zeleninu zaliat znovu s prevarenou,vychladenou vodou,zakryt a necha znovu kysnut 4 dni.Zeleninu mozte zjest a stavu dat do tmavych L flias.Tento napoj,je nabity energiou,doda telu I ked je kysly nenormalne mnozstvo zasaditotvornych latok pre nas prekysleny organizmus.

  6. 6

    Moje poznatky.Najlepsie je ho zacat pit tak po 2 tyzdnoch,ked sa chute prepoja a ustalia.Komu nevadi,zapach po cesnaku moze ho pit hned,ale po dvoch tyzdnoch sa cesnakova vona straca a napoj nabera na lahodnosti.Pit mozte kedy sa vam zachce.Ja som ho pila vacsinou po jedle,ci medzi jedlom.Detom mozte dat riedeny vodou.Moj vnuk ho pil neriedeny.Komu vadi kysla chut moze riedit vodou.Ja som neriedila,ani v recepte nebolo,ze je potrebne riedit. Zaiste nech sa kazdy poradi so svojim lekarom.Odporuca sa pit hlavne po chorobach , na posilnenie organizmu. Lekari zaiste vedia o com tento recept je. Velmi by som privitala,kto tento unikatny napoj urobi,aby mi dal vediet jeho poznatky.

Diskusia k receptu

frezia68
A koľko si užívala? 1 dcl,2 dcl....denne ,či po každom jedle? Sú to zaujímavé recepty,venuješ sa tomu a máš vlastné skúsenosti.Ale napr. po jedle sa nemá piť studený nápoj,len teplý.....to súvisí s tukmi.Nuž,bylinky,zelenina,aj ovocie majú mnohé zázračné účinky na zdravie,len si vedieť vybrať.....:-)
jozka2
Frezia68,velmi dobry dotaz.Ja pri jedle pijem pohar vina zriedeny s trohou vody/tak by sa malo vinko pri jedle pit/.Bezprostredne po jedle aspon 1-2 hod.nepijem nic,aby sa neriedli zaludocne kyseliny a nespomalovalo sa rym travenie.Napoje na baze mliecneho kvasenia mozes pit kedy mas chut,vypijem aj pohar-aj dva naraz,no ako pisem,ze kazdy musi byt na vsetko sam sebe lekarom,mozna ludom s povysenou kyselinou to nebude robit problem,ale tieto napoje na baze mliecneho kvasenia su kysle,ale v tele posobia ako zasada.Vypit a blahodarny ucinok ti prinesie stava z uhoriek,ktore sa nakladaju bez octu,iba s pridanim soli.
jozka2
sorry ludom s povysenou zalud.kysekinou mozno -bude-robit problem.
jozka2
Vazeni varechaci,vidim,ze asi tento recept nikoho nezaujal.Mate zeleniny este mnoho,skuste urobit,len na skusku do jednej 4 L flase,ale stavu nechajte postat,neskysne vam na chladom mieste ak je dobre uzavreta a ciste sterilne flase..Ja ju robim stale az teraz na jese,.nemam volne miesto v chladnicke tak ju mozem kludne drzat v garazi.Pred 2 rokmi som na nu zabudla a objavila som ju asi po 3 mesiacoch,nooo to bola dobrota.Je to fantasia,hlavne,ked sa zje nieco tazke,mastne a po takych 2 hod.si dat tento napoj.Travi to ako sialene a v zaludku je blazeny pocit.Ja ked som vypila jeden pohar tak za chvilu som uz nalievala druhy a nikdy nebolo dost.Prajem vsetkym prijemnu dobru noc.
jamaja

Mne sa tento recept páči, len mám 2 dotazy...tej zeleniny sa mi nezdá byť dosť pre naplnenie 4 l fľaše a ešte ako je to pri druhom dolievaní vody? Je potrebné tiež pridať soľ??? Nepísala si nič o tej zelenine. Ako chutí a ako ju udržiavaš pred skonzumovaním???
jozka2
Dobry dotaz,vdaka.Ja som nou naplnila dva pohare 4 L.Jamaja,tie mnozstva su,len orientacne,mozes pridat aj pesternak napr.Ak budes mat malo pridaj.Z obchodu zelenina je mozna vacsia ako pestovana na zahrade.Nepridavaj paradajky ani papriku,to zmeni chut.Jest to mozes ako beznu zeleninu nakladanu,len ked ostane v roztoku roztok potom bude kyslejsi.Nie, sol nepridavaj, iba prevarenu ochladenu vodu,ale osadok na spodku flase aj s troche stavy necha tam a toto podpori znovu mliecne kvasenie.Za dalsich 4-5 dni/zalezi od izbovej teploty/bude znovu vynikajuce na pitie.Je to normalna nalozena zelenina ako nakladaju podla mna bulhari.Ich je tiez mliecne kvasena bez octu a konzervantov.Vsetko je kysle,prijemnej chute nabyte vitaminami zo zeleniny a hlavne ta kyslost obohati telo o zasady,ktore telo velmi potrebuje.Ked to zacnem robit pridam tu aj foto,len musim zavolat @kukuc zase na pomoc,alebo marcela83.
pusta
mne sa to veľmi pozdáva.
na princípe mliečneho kvasenia je založené nakladanie zeleniny, nielen kapusty v bulharskej kuchyni a je to neskutočná lahôdka.
aj na vareche sa nájde zopár pekných receptov, mne sa páči nakladaná zelenina na bulharský spôsob od @helica
oceňujem upozornenie autorky tohto zeleninového koktailu pre ľudí so zvýšenou žalúdočnou kyselinou.
@jozka2 , otázočka, pridávaš výborné recepty tohto druhu, povedz všetky ich piješ, užívaš, kedy? zrejme s prestávkami po jednotlivých kúrach.
evanaaa
problémy so žalúd. kyselinou som mala ale beriem lieky, ktoré mi pomáhajú. Inak, to, že pitie tekutín po jedle riedi šťavy žalúdkové, som si aj ja myslela,a le čítala som článok, v ktorom autor ( asi na základe poznatkov viacerých ľudí) vyvracia niektoré názory a mýty, je tam aj o tom, že piť po jedle by sa práveže malo a aj o riedení žal.štiav, je to vraj ďalší nepodložený mýtus. Bolo to aj vysvetlené v tom článku, lenže ja si niečo prečítam a polovicu z toho zabudnem, ako aj tu, tak to neviem vysvetliť ako to bolo písané.
jozka2
Ano,stale robim medzi vsetkym prestavky,aby si organizmus nezvykol na jednu vec.Aj kefir pijem tak tyzden a potom vysadim na osem dni aj stavy pijem tak po tyzdny,ale aj vsetky caje pijem tyzden iba jeden druh,okrem tych ktore si na urcite liecenie vyzaduju dlhsiu kuru.Ak robim elixir dodrzujem dobu uzivania.Ano kombuchu nepijem stale,ale s prestavkami,moze sa clovek predavkovat.
jozka2
Pusta este ti chcem povedat,ze ani olej do salato nepouzivam ten isty.Striedam aj tie.Za cas davam olivovy cold press,potom lanovy,pinoivy atd.Vetky su velmi liecive.Vyuzijem 100ml flasticku jedneho a potom zacnem druhy,nemiesam ich medzi sebou.Niekedy zaradim ar rakytnikovy atd.
meluza
tieto rychlokvasene zeleninky su uzasne :-) ja si akurat kupujem maly 2-litrovy sudok na ich nakladanie, je aj s tlacitkom a gumickou... skoro ziada robota s tym a bakterie mliecneho kvasenia su take zdrave



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia