Zemiaková polievka domácej pani fotorecept

sracz - fotkasracz, 5. decembra 2014
Zemiaková polievka domácej pani (fotorecept)
Foto: sracz

Raňajkové polievky mojeho detstva, mi vždy vyvolajú nostalgické spomienky a akúsi citovú „triašku“ v duši i slzy v oku! Ďakujúc mojemu „šéfovi“ a zároveň Zobraziť celý popisRaňajkové polievky mojeho detstva, mi vždy vyvolajú nostalgické spomienky a akúsi citovú „triašku“ v duši i slzy v oku! Ďakujúc mojemu „šéfovi“ a zároveň vzácnemu priateľovi Prof. Ing. Víťazoslavovi Krúpovi, DrSc., som zásobený sušenými hubami z okolia Kysaku. Podobne, ako Maruška v rozprávke o 12 mesiačikoch jahody, som teraz v decembri zohnal čerstvé kuriatka. Teplá polievka v týchto dňoch rozbiehajúcej sa zimy padne vhod a tak nie div, že sme ju s mojou lepšou ½, rukou spoločnou, uvarili!

6÷8
porcií
12÷15 minút
príprava
30÷40 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL na zápražku
2 PL na zápražku
2 PL na zápražku
1 500-2 000 ml (alebo voda)
3-4 ks stonkový
1 PL sladká
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1 200-1 500 g
2-3 hrste sušená zmes
250-333 g
1 zväzok čerstvo posekané
1 halúzka sušená (alebo čerstvá)




Postup

  1. 1

    všetko pekne po poriadku; zmes dušených húb (aj z okolia malebnej Svinky za Obišovcami), už skoro hodinu čaká namočená v teplej vode; k stonkom som priložil aj „srdiečko“ stonkového zeleru; tentoraz som mal na výber 3 druhy zemiakov, tak som volil kompromis, 6 tvrdých červených, 2 polotvrdé žlté a jeden väčší „na pečenie“ hnedý, ktorý sa uvarí veľmi rýchlo a polievku zahustí (tento druh často používam, postrúhaný na „syrovom“ strúhadle, potom sa jeho „ihličky“ príjemne rozpadávajú v ústach)

    Zemiaková polievka domácej pani (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    velenie pri šporáku prevzalo moje lepšie a krajšie JA, mne prischla „fcia“ pomocníka „hantlagera“ a fotodokumentaristu, ale vôbec som sa tomu nebránil! Permanentne veliaca „generálka“ pripravila jemne okrovú voňavú zápražku (v horúcej rajnici vymiešala po dve PL oleja, masla a hladkej múky, po získaní požadovanej farby a vône zaliala zeleninovým vývarom, ale spravidla to býva horúca voda; počas nepretržitého miešania, nechala zhustnúť a cez sitko vliala do polievkového hrnca so stonkami zeleru

    Zemiaková polievka domácej pani (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    nasledovala „dvojhrsťová“ zmes sušenýcu húb aj s vodou, v ktorej boli namočené

    Zemiaková polievka domácej pani (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ja som medzitým olúpal a pokrájal zemiaky a hneď ich aj vložil do hrnca

    Zemiaková polievka domácej pani (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    podobný „osud“ čakal aj na čerstvé pokrájané kuriatka (ale aj čerstvé hlívy, pečiarka ovčia „portobello“, či šampiňóny, v tejto polievke chutia fantasticky) a podľa chuti okorenil čerstvo mletým jalovcom_borievkou (~ ½ ML), čiernym korením (~ 1 ML) a zarovnanou PL mletej červenej sladkej papriky,

    Zemiaková polievka domácej pani (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    dolial som zvyšok vývaru, pridal dobrú hrsť pokrájanej petržlenovej vňate, aj s halúzkami a sušený ligurček

    Zemiaková polievka domácej pani (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    sušený ligurček splnil svoju voňavú úlohu, tak som ho v hrnci nahradil hrsťou lístočkov čerstvej petržlenovej vňate, podľa chuti dosolil, ešte raz nechal prevrieť a hotová polievka „po domácky“ rozvoniala celý byt

    Zemiaková polievka domácej pani (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    zajedali sme ju cesnakovou focaccia_ou, ale ja som si strúčik cesnaku pretlačil aj do mojej misky; verte, že nám chutilo! … a veľmi!

    Zemiaková polievka domácej pani (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

zolik
Velmi chutna jesenno-zimna polievka. A "ve dvou se to lepe tahne". Tiez obcas rada varim s mojou horsou polovickou ;-)
frezia68
Každý,kto má rád huby,by si pochutil.Niekedy som tiež podobné jedávala na raňajky,teraz ma čaká bylinkový čaj :-)
frezia
Vyborna polievka, u nas sa varievala tiez. Hribov mam nasusenych aj zamrazenych plno, tak mi nic nebrani ju znova uvarit. Dame si ju ale k obedu, lebo na ranajky pijeme uz tiez radsej tie bylinkove caje ako @frezia68.
helenore
CHutne vyzerajúce a krásne opísané, tvoj komentár povznesie jedlo z obyčajného naplnenia brucha , aj k pohladeniu duše , hlavne v tomto adventnom období.
A hríbov tento rok bolo dosť aj tu v okolí Bratislavy, takže ďakujem za recept.
radost
zemiaková polievka od šikovného domáceho pána..
aj v zemiakoch odborník..
ak chuť mám na dobré čítanie-vtedy rada otváram tvoj nick..
nová pre túto polievkovú v chuti vec-je ten mletý jalovec..
maj dobrý mikulášsky -nielen-deň..:-)
afataga1
Jaj, ake chute robis po obede, dala by som sa ponuknut, este trochu chilli si to pyta...
elixir
Perfektná polievočka, dala by som si. :)
svedka
Taketo-ja volam ,,babickovske´´-polievky su najsamlepsie.
sracz
Veľmi pekne Vám všetkým ďakujem za nahliadnutie, komentáre a milé slová! Želám Vám príjemné dni a vrtké varešky!!!
frezia
Dnes som ju uvarila a je vyborna, cely byt od nej rozvoniava.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia