Domáce žemle
Domáce žemle

Žemľa na burger

crenai - fotkacrenai, 3. januára 2022
Žemľa na burger
Foto: crenai

Klasická žemľa na burgre.

4
porcie
90 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

200 g
120 ml
30 g
1/2 bal.
1 KL
1 KL
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
2 PL




Postup

  1. 1

    Z teplého mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások.

  2. 2

    Všetky suroviny zmiešame, pridáme vzídený kvások a vypracujeme hladké, nelepivé cesto.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na 4 kusy, vytvarujeme z nich guľky a necháme hodinu podkysnúť.

  4. 4

    Potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a dáme do rúry na 200 °C, pečieme 15 minút.

  5. 5

    Pre vegan verziu: Mlieko nahradíme sójovým, maslo rastlinným a vajce trochou mlieka s olejom. Múku tiež môžeme dať 50/50 s celozrnnou.

Diskusia k receptu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia