Perníková chalúpka

Vianoce
231 Perníková chalúpka

Ingrediencie

  • 400 g hladkej múky na perníčky
  • (možno použiť aj klasickú hladkú alebo hladkú špaldovú)
  • 2 vajcia
  • 100 g rozpusteného vlažného masla
  • 100 g tekutého medovicového medu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 2 vrchovaté lyžičky perníkového korenia
  • 1 lyžička holandského kakaa (možno vynechať a robiť perníčky svetlé)

Poleva:

  • 1 bielok
  • štipka soli
  • 150 g jemného preosiateho práškového cukru
  • pár kvapiek šťavy z citróna

Použitá múka

BIO alternativa

Postup

Vajcia sú do cesta najlepšie v izbovej teplote. Preto ich vyberte z chladničky dve hodiny pred prípravou cesta.

Múku a práškový cukor preosejte, aby cesto nemalo zbytočné hrudky. Zo všetkých ingrediencií vypracujte hladké cesto. Je dôležité, aby bol med tekutý. Ak máte doma scukornatený, je lepšie ho vo vodnom kúpeli najprv nechať skvapalnieť. Med ovplyvňuje to, aké mäkké perníčky budú. Cesto na perníčky je dobré nechať odležať v chladničke minimálne 6 hodín, alebo ešte lepšie cez noc.

Po vybratí cesta z chladničky zapnite rúru na 160 °C. Cesto zľahka prepracujte rukami a nechajte ho povoliť. Teplými dlaňami sa cesto zahreje a ľahko sa potom vyvaľká. Nepodsypávajte príliš, alebo ešte lepšie vôbec, aby posledné perníčky neboli príliš múčne.

Vyvaľkajte cesto asi 5 mm vysoké a vykrajujte podľa šablóny jednotlivé časti perníkovej chalúpky. Môžete si vybrať akékoľvek rozmery, podľa toho, akú veľkú chalúpku by ste si priali mať. Vždy je dôležité mať v rovnakom rozmere plochu čelnú a zadnú, boky a strešné panely. Inak sa fantázii medze nekladú.

Pečte asi 8 minút (môže sa mierne líšiť podľa veľkosti tvarov a vašej rúry). Vychladené časti uchovávajte v škatuli v chlade.

Na prípravu polevy rozšľahajte bielok so soľou do polotuha, potom pridajte cukor (pozor, musí byť celkom bez hrudiek, najlepšie je ho preosiať) a pár kvapiek citróna a vyšľahajte hladkú polevu. Zdobte vrecúškom s čo najmenším otvorom.

Zavřít

Kvalita múky Babičkina voľba je našou prioritou

Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.

Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.