jana j. (Janushinka) ID 30839 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov)
Taliansky slivkový džem
[ recept č. 49440 zo dňa 15.8.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg očistených sliviek (bez kôstok), šťava z 1 veľkého citróna, približne 600g cukru, pol hrnčeka vody
POSTUP PRÍPRAVY
Slivky si umyjeme, očistíme a zbavíme kôstok. Očistené slivky dáme do hrnca spolu s vodou, cukrom a citrónovou šťavou a varíme asi 10-15min, kým slivky nezmäknú. Potom hmotu rozmixujeme ponorným mixérom (aby bola hladká) a varíme džem za stáleho miešania na želanú hustotu, orientačne určite hodinu až hodinu a pol. Ja si hustotu vždy otestujem tak, že kvapnem trochu horúceho džemu na tanierik a ak tanierik otočím a džem nesteká, tak je hotový. Ďžem má peknú farbu vďaka citrónovej šťave a zároveň chuť aj oživí. Výborne sa hodí na palacinky, chlebík, či potieranie koláčov. Cukor si samozrejme upravte podľa potreby, my sme nechceli veľmi sladký džem, skôr taký kyselkavejší. Z tohto množstva sú približne 3 trojdecové poháriky džemu. |
Andrea M. (mokruša) ID 116037 (21.8.2012, 21:35) |
Dnes som robila tento džem z 5-tich dávok a môžem iba konštatovať, že je fakt úžasný!!!!!! |
ODPOVEDAŤ |
| jana j. (Janushinka) ID 30839 (22.8.2012, 8:13) |
vau, Andrejka som veľmi rada, že chutí a ďakujem za správu |
ODPOVEDAŤ |
| Lucia F. (Lucka7) ID 22900 (18.8.2012, 21:41) |
|
ODPOVEDAŤ |
| jana j. (Janushinka) ID 30839 (23.8.2012, 8:36) |
vyskúšajte |
ODPOVEDAŤ |
| Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (17.8.2012, 23:57) |
....slivky mám...asi vyskúšam.... |
ODPOVEDAŤ |
| jana j. (Janushinka) ID 30839 (18.8.2012, 11:43) |
vyskúšajte, určite bude chutiť |
ODPOVEDAŤ |
| | | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (18.8.2012, 12:04) |
Janka , už sa varí. Vonia celá kuchyňa. Mala som iba 480 g sliviek, tak som prihodila broskyňu. Robím z 1 / 2 dávky. Paráda. ...Ďakujem. |
ODPOVEDAŤ |
| | | jana j. (Janushinka) ID 30839 (18.8.2012, 12:48) |
super budete mať aspoň malú ochutnávku my ideme tiež ho robiť, opäť |
ODPOVEDAŤ |
| Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (15.8.2012, 20:06) |
nooo, my sme tento týždeň robili tento džem úplne neplánovane, a ani sme nevedeli, že je taliansky pôvodný úmysel bol zavariť slivky, ale vzhľadom na to, že sme zabudli, že máme na variči hrniec so sterilizovanými fľašami so slivkovým kompótom, výsledok bola uvarená slivková hmota asi s polovičným množstvom sirupu vo fľašiach . takže nasledovný postup bol, janka, totožný s tvojím - rozmixovať a variť na hustotu džemu ale potvrdzujem ,že chuťovo džem nemá chybu |
ODPOVEDAŤ |
| jana j. (Janushinka) ID 30839 (15.8.2012, 22:02) |
hehe, ste sa parádne vynašli a myslím, že je úplne jedno čí je to recept alebo kto skôr na neho prišiel, hlavne, že chutí, že? tak príjemné vychutnávanie džemu |
ODPOVEDAŤ |
| Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (15.8.2012, 16:13) |
Janka, už som si ho šupla do receptíkov, a určite ho skúsím. Ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
| jana j. (Janushinka) ID 30839 (15.8.2012, 16:45) |
rado sa stalo hlavne, aby aj vám chutil tá troška námahy si myslím, že stojí za to a viete, že doma máte džem bez chémie |
ODPOVEDAŤ |
| | | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (15.8.2012, 18:39) |
však o to ide ja robievam, ale takto som ešte nerobila |
ODPOVEDAŤ |
| | | jana j. (Janushinka) ID 30839 (15.8.2012, 19:46) |
tak potom dajte vedieť ako to šlo my sme robili vždy len klasický lekvár v kotle vyváraný, tak toto je príjemná zmena |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (17.8.2012, 17:27) |
Jani tak mám hotovo, už sa chladí |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | jana j. (Janushinka) ID 30839 (18.8.2012, 11:43) |
tak už len pochutnávať si na ňom |
ODPOVEDAŤ |