. .. .. .. .. .. .
. .

Veľkonočný kysnutý mazanec - RECEPT 1250

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 633 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 14 návštěvníkov)


Veľkonočný kysnutý mazanec


[ recept č. 1250 zo dňa  ]


Veľkonočný kysnutý mazanec


POTREBNÉ PRÍSADY

500 g polohrubej múky * 150g masla * 100 g práškového cukru * 5 vajec * soľ * citrónová kôra * kocka kvasníc * 1 balíček vanilkového cukru * 200 ml sladkej smotany * 100 g hrozienok * ak jesto, mandle

POSTUP PRÍPRAVY

Troška zložitejší recept, ale za to tradičný, typický, slovenský veľkonočný receptuš.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Ako vždy, pri kysnutom ceste, je prvá moja fotečka s hrnčekom vlažného mlieka, kocky kvasníc a lyžičky kryštálového cukru. Urobíme si skúšku správnosti, či sú kvasnice čerstvé a či vyrazia hore urobiť kuk.
2. V hrnčeku vlažného mlieka dobre rozmiešajte kvasnice s kryštálovým cukrom a nechajte ich v kľude užívať si spoločnú chemickú reakciu.
3. Na dosku si zatiaľ preosejte múku, ak Vám kvások rastie pomalšie, preosejte múku aj druhýkrát. Ak Vám rastú strašne pomaly, preosejte aj tretí krát, ale naozaj netreba. Ak kvások nerastie, musíte si nabudúce kúpiť čerstvé droždie :-)))
4. Do múky preosejte práškový cukor,
5. ... pridajte zmäknuté maslo,
6. kvasnice by už-už mohli olizovať dosku na vaľkanie, tak rýchlo s nimi do múky. V múke si urobte malé korýtko, aby kvasnice nevytiekli až na zem :-)
7. Ku kvasniciam prihoďte vanilkový cukor,
8. ... postrúhanú citrónovú kôru - najlepšie z celého kefkou vydrhnutého citróna,
9. a v miske rozmiešajte 200 ml šľahačkovej smotany s 5 žĺtkami.
10. Šľahačkovo-žĺtkovú zmes vylejte opatrne do cesta, alebo zapracovávajte po častiach, aby Vám zbytočne smotana nevytekala, a pridajte kopeeec hrozienok - v recepte je 100 g, ja som dala niečo vyše 150 g - celé malé balenie. V prípade, že Vám smotana vyteká alebo že sa s cestom zle pracuje, nakoľko je zatiaľ dosť lepkavé, tak si kľudne ponadávajte - môžete aj na mňa, veď sa o tom nedozviem :-)) Rýchlo pracujte a vymieste hladké cesto, pridávajte po trošičkách múku - ale naozaj iba na to, aby sa Vám cesto nelepilo. Čím menej múky pridáte, tým mazanicovo lepšie.
11. Cesto nechajte nakysnúť, v miske-kyske kyslo 2,5 hodiny. NO a to je už čo povedať.
12. Po vykysnutí ho preneste na dosku, vytvarujte z neho bochník, preneste na vymastený plech a nechajte ešte 20 minút trocha nakysnúť.
13. Bochník narežte superostrým nožom do kríža, najlepšie rýchlym jedným ťahom, nič neupravujte, ako ho rozkrojíte, tak ho nechajte.
14. Potrite 2x rozšľahaným vajíčkom. Prvú vrstvu nechajte uschnúť a potom "prelakujte" druhou vrstvou. Potom posypte mandľami nakrájanými na slížiky. Keby som mandle mala, určite ich pridám, ale u nás šéfoval David Copperfield, mandle samé od seba zmizli do večných lovíšť a nikto o nich nič nevedel. Pečieme opatrne na 180 stupňoch. Upiecť mazanec je troška náročné. Treba dávať pozor, aby vrch nezhorel a vo vnútri neostal surový. Je to ťažšie maslové cesto, takže mu trvá dlhšie sa upiecť. Keď začne vrch chytať hnedú farbu, prikryte ho papierom na pečenie alebo alobalom a sledujte špáratkom, či nie je už upečený. Dávajte pozor, aby sa dlho nepiekol, pretože by sa vysušil. PIekla som ho niečo vyše jednej hodinky. POtom ho nechajte úplne vychladnúť a pocukrujte práškovým cukrom - najlepšie cez sitko, aby bol posypaný rovnomerne.
15. Výýýýýýborne chutí s maslom a džemom.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Výborné šunkovo-syrové kolieska | Veľkonočný kysnutý mazanec | Veľkonočné raňajky na čaptavých nohách :-)) >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (8.4.2009, 8:00)
(velikonoce) tak tento bude v nedelu na stole na Velkonočnu nedelu vybrala som tento, už mi teraz teču slinky ;-) dik za receptik (velikonoce16) (velikonoce7) (velikonoce5)
ODPOVEDAŤ
Anna M. (Anika 2) ID 5424 (14.4.2007, 18:07)
Marcelka tento koláčik je jednoducho super, dnes som ho upiekla už druhý krát za tento týždeň, fakt je dobručký nevieme sa ho dojesť. Vďaka za receptík už ho mám medzi obľúbenými. :-) :-) :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu