Miinka K. (miinka) ID 45774 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)
Pohorelské guľky
[ recept č. 18644 zo dňa 6.10.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg zemiakov, 300-400 g vareného údeného masa, 1 hlávka cesnaku, 2 vajcia, 2 PL strúhanky, hladká múka podľa potreby(ja som dala asi 100 - 150 g), rasca, majorán, trochu vegety, mleté čierne korenie, soľ, opražená údená slanina a cibuľa, kyslá kapusta, smotana
POSTUP PRÍPRAVY
POSTUP: polovicu v šupke uvarených a vychladnutých zemiakov prelisujeme, ostatné najmeno postrúhame. Vodu z nastrúhaných zemiakov zlejeme. Do uvarených a surových zemiakov, ktoré zmiešame, pridáme na drobučko pokrájané údené maso, prelisovaný cesnak, vajcia, strúhanku, všetky koreniny a toľko múky, aby cesto bolo tak husté, aby sa z neho dali robiť guľky. Z cesta rukou formujeme guľky, dobré je mať ruky mokré. Varíme 8/10 minút v osolenej vriacej vode. uvarené guľky scedíme, rozdelíme na taniere a posypame opraženou údenou slaninou a cibuľou. ja som ale robila kapustovú zmes - opražila som si slaninu, cibuľu a pridala som asi 1 kg kyslej kapusty a dusila do polomakka.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Uvarené aj surové zemiaky postrúhame a zmiešame. |
|
Cesnak prelisujeme a pridáme do zmesi. |
|
Pridáme všetky ostatné suroviny. |
|
Uvarené údené maso nadrobno pokrájame. |
|
Tiež zamiešame do zmesi. |
|
Pokrájame slaninu a cibuľu. |
|
slaninu, cibuľu opražíme, pridáme kyslú kapustu, osolíme a podusíme. |
|
Varíme do 8 minút a potom sitkom vyberieme. moje majú nepravidelný tvar, nerobila osm guľky, ale naberala som cesto veľkou lyžicou, a z nej som okkrajovala priamo do vriacej vody malou lyžičkou - jedna "haluška" asi tak polovica z nabratej veľkej lyžice. |
|
Veľmi nám chutilo! a navrch ešte smotana alebo jogurt :-) |
|
Bačove bryndzové guličky
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=26360 |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
| Jozefína K. (Ďoďa) ID 45910 (29.10.2009, 18:07) |
kamarátka Andrea H.(dadam) to robila bolo to veľmi veľmi CHUTNÉ Aj ja to budem robiť... |
ODPOVEDAŤ |
| Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (8.10.2009, 10:49) |
Mňam ...mňam, len ten môj žlčník chudáčik.... .... |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (stanča) ID 20275, mimibazar.sk/stanca (8.10.2009, 5:41) |
tak bezmasite to veru nie je ale URCITE vyskusame |
ODPOVEDAŤ |
| Iveta S. (yvett) ID 11052 (7.10.2009, 16:47) |
vyzerá to ako náromná mňamka |
ODPOVEDAŤ |
Mária S. (slobodka) ID 81076 (6.10.2009, 19:17) |
jedla som plnené gulky v seneckej kolibe,chutili mi tak to asi vyskušam,smotanu k tomu nepodávali ale može byt |
ODPOVEDAŤ |
| Martina Z. (matazero) ID 5422, mimibazar.sk/matazero (6.10.2009, 19:03) |
ja toto jedlo milujeeem len starka mis tale povedala ze to od oka robi.. |
ODPOVEDAŤ |
| | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (upravené 29.10.2010, 21:11) |
áno, aj mne stále tak |
ODPOVEDAŤ |
| | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (6.10.2009, 19:01) |
často sme mávali v sobotu bryndzové halušky, teraz budeme mávať iné "kolibovské" papanie veľmi chutný recept! už som skúšala na guľky aj iné, ale tento je super! |
ODPOVEDAŤ |