. .. .. .. .. .. .
. .

Marhuľový lekvár - RECEPT 230

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

ZAVÁRANINY

ID 633 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 21 návštěvníkov)


Marhuľový lekvár


[ recept č. 230 zo dňa  ]


Marhuľový lekvár


POTREBNÉ PRÍSADY

Na 9 ks 3 dcl pohárov asi 4 kg marhúľ * 2 kg cukru – z toho 1 kg kryštálový obyčajný, 1 kg želírovací cukor * 1 kávová lyžička kyseliny citrónovej

POSTUP PRÍPRAVY

Dozrel čas marhúľ, tak rýýýýchlo pridávam návod na zaváranie marhúľ a marhuľového džemu. No a priznajme si, mamičky, čo by sme tak robili, keď sa ochladilo, pedikérka zrušila termín a kaderníčka tiež dovolenkuje, gelový nechtík sa mi nezlomil žiadny, na kozmetike som bola pred 2 týždňami, jedna sestra sa vyvaľuje pri mori, druhá na chalupe, babička pracuje, susedia oddychujú.....
Strašne milujem vôňu marhuľového džemu, keď sa varí. Vždy mi pripomenie letné prázdniny u babičky, keď sme ho varievali spolu, miešali v panviciach a nakladali do pohárov. Babička ho robievala úctyhodné množstvo okolo 50 pohárov a do ďalšieho leta sa stihli pojesť. Džem je vynikajúci na palacinky, do pečenia a „enem tak“.
Samostatné jadro varenia lekváru je jednoduché, ak si predtým umyjete poháre, vysterilizujete
viečka, naoberáte a načistíte marhule. Potom to už ide ako po masle.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Zrelé, umyté a očistené prekrojené marhule umyjeme pod tečúcou vodou.
2. Pokrájame ich na drobné kúsky.
3. Šupneme ich do väčšieho hrnca - ja používam 3 litrový, a troška ich ešte pomačkám - buď rukou alebo "premačkávadlom".
4. Do marhúľ vsypem 1 kg želírovacieho cukru a 1 kg obyčajného cukru. Záleží to od Vašej chuti a kyslosti marhúľ, keď sú moc kyslé, pridám cukru tak do dvoch kíl, keď sú sladučké, postačí aj 1,5 kg.
5. Pridám zo decáčik vody a varíme na miernom ohni za občasného miešania.
6. Pridám jednu malú lyžičku kyseliny citrónovej, príjemne zdôrazní chuť a varíme a varíme a varíme.
7. Počas varenia vyberáme z hrnca penu, aby ostal džem číry a správne sklovitý.
8. Džem som varila asi 1,5 hodinu, potom som ho rozmixovala ponorným ručným šľahačom dohladka. Ak máte radi kúsky ovocia v džeme, nemixujte ho.
9. Varte ďalšiu polhodinku, pričom stále vyberajte penu, ktorá iba ničí dojem :-))
10. Umyte si zatiaľ poháre pod horúcou vodou, vysterilizujte viečka - ja ich vyváram v hrnci a poutierajte dosucha.
11. Poháre naplňte po okraj. Džem nikdy nesterilizujem.
12. Namiesto sterilizovania ho dobre uzatvorte, obráťte dole hlavou a nechajte poháre v tejto polohe do úplného vychladnutia - týmto spôsobom sa "zasterilizujú" samé, viečka sa lepšie chytia a nedostane sa do nich vzduch.
13. POháre ešte prikryjem utierkou a do úplného vychladnutia ich nechám prikryté. Skladujeme v tmavej chladnej miestnosti.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< BÁBOVKA | Marhuľový lekvár | Marhuľový kompót alebo Ako stráviť pol dňa a celú noc pri plotni >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Viera R. (viera52) ID 206986 (12.7.2012, 21:49)
Dakujem za receptík
. Zajtra ráno sa idem do toho pustiť.
ODPOVEDAŤ
Iveta D. (ivulkad) ID 4357, mimibazar.sk/ivulkad (15.7.2011, 22:27)
dobry den
prosim vas a nie je ten dzem takto dost riedky? zhustne to? lebo uz som videla takyto podobny postup na videu a ked ho zacali liat do poharov tak sa mi to zdalo velmi riedke, dakujem za odpoved
ODPOVEDAŤ
Jana K. (novinka) ID 49043, mimibazar.sk/novinka (10.8.2009, 10:08)
Váš manžel musí byť pyšný že má takú krásnu, šikovnú, aktívnu a atraktívnu ženu! (clamp)
Raz Váš receptík vyskúšam, teraz nám dala svokra veľa veľa marhuľového džemu (C)
(L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Zuzana Š. (hnilo) ID 90791 (20.7.2009, 14:38)
8o|
ODPOVEDAŤ
Erika L. (ej-mi) ID 10258 (10.7.2009, 14:04)
..no dnes to čaká aj mňa,ďakujem za tip (Y) :-) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Lucia S. (Lusisia) ID 32108 (9.7.2009, 14:01)
Supisko, idem sa pustit do prace :) Mamina mi doniesla marhulky, som z nich urobila kolacik a do dzemu sa mi moc nechelo pustat, ale tvoj receptik ma inspiroval :) Tak ideme na to ;) Dakujeeem :)
ODPOVEDAŤ
Martina C. (mg6683) ID 13550, mimibazar.sk/mg6683 (upravené 8.7.2008, 18:46)
Marcelka, práve varím svoj prvý džem v živote, a podľa Tvojho receptu, tak dúfam, že nič nepokazím :-D *-) Zatiaľ sa mi zdá, že sa blížim k úspešnému koncu |:o) (clamp) (D)
Tušíííím sa podarilo, jupíííí !!!
ODPOVEDAŤ
Alexandra A. (Alexandra10) ID 11176 (upravené 4.7.2008, 14:01)
vyzera to dobre :)
ODPOVEDAŤ
Denisa T. (Asined) ID 1681, mimibazar.sk/asined (17.7.2006, 20:44)
Ahoj Marcelka, viem o com tu pises. Ja som varila marhulovy dzem v 8 mesiaci tehotenstva a v tieni bolo tak 38 stupnov. To bola pohodicka. Ale, hold domaci dzem je domaci. (Y) :-P
Ja tie marhule na dzem najprv zomeliem, lahsie sa potom rozvaria. (Y)
ODPOVEDAŤ
Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (17.7.2006, 22:30)
Ahoj Deniska, ja by som ich tiež mlela, ale nemám mlynček na ovocie. To je ten mlynček so sosáčikom na konci? Vraj je vynikajúci na drobné ovocie.... Každopádne máš pravdu, domáci POCTIVÝ džem je domáci džem :-)
ODPOVEDAŤ
Mária P. (Mayka) ID 13577 (3.7.2007, 9:51)
No takze receptik mam vytlaceny a vo stvrtok budem varit dzemik. Este taky dotaz. Vy ten cukor davate nejaku dobu vopred na marhulky alebo tesne predtym ako idete varit dzem?
Niekto totiz marhulky pocukruje vecer a rano vari dzemik. Ako to rovbite vy?
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu