Eva H. (Evitchka) ID 26145 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)
...svedske Semlor...
[ recept č. 23625 zo dňa 16.2.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
7,5 dl hladkej muky * 75 g masla * 2,5 dl mlieka * stipka soli * 25 g kvasnic * 0,5 dl cukru * lyzicka mleteho kardamonu * na plnku: 300 g madlovej masy * cukor * mlieko alebo voda * slahackova smotana
POSTUP PRÍPRAVY
Semlor sa tu podavaju na tucny utorok, pred zahajenim postu. Je to najoblubenejsia sladkost Svedov, nieco medzi zakuskom a buchtou. Vyrazna chut kardamonu robi z inak obycajneho kysnuteho cesta pochutku, bezne sa pridava takmer do vsetkych kolacov z kysnuteho cesta. Mandlovu masu si jednoducho vyrobite aj doma, v pripade, ze ju nedostanete kupit. Je to inymi slovami vlacnejsi, redsi marcipan. Recept na madlovu masu vkladam ako "vsuvku" do tohto receptu...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
1. kysnute cesticko si pripravte podla osvedceneho postupu, mne sa najviac osvedcila priprava v pekarnicke..ak pekarnicku nemate, mozete postupovat aj takto: kvasnice rozmrvte alebo nasypte do misy, do mlieka vlozte maslo a cukor a zohrievajte kym sa maslo nerozpusti..ked ma maslo s mliekom teplotu 37 stupnov (skuska prstom :) vlejte trosku na kvasnice a poriadne vymiesajte. dolejte zvysok a pridajte muku zmiesanu so stipkou soli a kardamonom. poriadne vymieste a nechajte na teplom mieste kysnut takych 40 minut kym sa objem cesta nedzvojnasobi. malo by to fungovat, pokial som nemala pekarnicku, robila som kysnute cesto presne takymto sposobom. |
|
2. z cesta vyformujte zemlicky priblizne rovnakej velkosti a tvaru, ako sa vam podari..pocet zavisi od toho, ake velke ich budete robit. mne vyslo tolkoto...:) poukladajte ich dalej od seba na plech vystlany papierom na pecenie, zakryte utierkou a nechajte este 30 minut kysnut. toto je obrazok uz po tej polhodinke kysnutia, pred cestou do rury. |
|
3. ruru si vyhrejte na 225 stupnov, zemlicky potrite vodou alebo rozslahanym vajickom a pecte ich v strede rury 10 minut. upecene nechajte chladnut na mriezke zakryte utierkou.. |
|
4. z vychladnutych zemliciek vyrezeme vrch tak, ze spravime niekolko hlbsich zarezov. kusok vydlabeme, spravime si tak miesto na mandlovu plnku. vrchnacik odlozime a takisto aj striedku. |
|
5. madlovu masu vlozime do misy a rozriedime ju vodou alebo mliekom. pridame cukor podla chuti, omrvinky striedky a dobre vymiesame. plnka nema byt prilis husta ani riedka, takze vodu ci mlieko pridavame opatrne. *recept na madlovu masu: 200 g madli (osupanych) * 1 dl praskoveho cukru * 1 dl jemneho krystaloveho cukru * trosku vody alebo smotany - osupane madle spolu s cukrom pomelieme v kuchynskom robote, na zjemnenie konzistencie pridame trosku vody alebo slahackovej smotany. hotovo! :) |
|
6. madlovou plnkou naplnime zemlicky... |
|
7. vyslahame slahacku alebo pouzijeme slahacku v spreji...ozdobime vrch zemlicky a prikryjeme vrchnacikom. posnezime cukrom a hotovo! *prijemne mlsanie* |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
| Maria S. (Majuska46) ID 151429 (14.2.2012, 17:02) |
takto toto vyzera neskutocne... |
ODPOVEDAŤ |
| kristína s. (nigina) ID 32120 (8.10.2011, 11:45) |
Evka, naďabila som náhodne na tento tvoj receptuš a skoro mi padla sánka a hneď som musela začať pregĺgať Vyzerá to perfiš, hneď by som sa zahryzla . S kysnutým cestom nemám problém, len vôbec neviem, čo je kardamon... korenie, isto, ale nepoznám to.. Takže bez neho to asi nemá zmysel, však? Je to niečo výrazne aromatické alebo chuťovo výrazné? Všetky ingrediencie okrem tejto mám, tak rozmýšľam, či by sa to dalo nejako nahradiť? |
ODPOVEDAŤ |
| Eva H. (Evitchka) ID 26145 (13.10.2011, 14:24) |
Ahoj Kristinka, prepac ze odpovedam asi uz dost neskoro, no skor som sa sem nepozrela kardamon mozes vynechat, nic sa nestane, len chut cesta bude taka, ako si zvyknuta, taka slovenska - buchtova ak niekedy na kardamon narazis, odporucam, ma velke vyuzitie, chuti exoticky, trosku sladko, korenisto..pridava sa napriklad aj do do vianocnych pernikov, do ovocnych omaciek, kludne aj do polievok a podobne..dufam ze semlicky chutili, ak si vyskusala, je to velka mnamka - papa |
ODPOVEDAŤ |
| sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (14.2.2011, 22:24) |
slinky mi tečú úžasné |
ODPOVEDAŤ |
| Eva H. (Evitchka) ID 26145 (15.2.2011, 11:24) |
aj mne tecu Sylvi |
ODPOVEDAŤ |
| hana h. (hankazk) ID 90615 (17.2.2010, 19:03) |
mňam...evička to vyzerá super....a určite aj chutí..určite vyskušam... |
ODPOVEDAŤ |
| Eva H. (Evitchka) ID 26145 (17.2.2010, 19:16) |
jej Hani, si mila, verim, ze budes mat z ochutnavky pozitok ak vyskusas |
ODPOVEDAŤ |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (17.2.2010, 18:50) |
o tomto som počula, teším sa receptu |
ODPOVEDAŤ |
| Eva H. (Evitchka) ID 26145 (17.2.2010, 19:16) |
tesim sa Iren, dufam ta tato severska specialitka nadchne ako mna |
ODPOVEDAŤ |
| Gabriela T. (nogate) ID 22107 (17.2.2010, 0:13) |
ďalšia švédska dobrota Evi no ten môj tatik - švedik doma bude celý bez seba určite vyskúúúšam , to bude radostiiii |
ODPOVEDAŤ |
| Eva H. (Evitchka) ID 26145 (17.2.2010, 11:06) |
Gabi to sa tesim, verim ze si pochutite cela rodinka |
ODPOVEDAŤ |
| Darina B. (danda3) ID 104195 (16.2.2010, 21:56) |
Teda, Evička, tie musia byť !!! Kardamon som ešte neskúšala ani ho nemám doma, musím sa poobzerať po obchodoch a s tou plnkou mňam, mňam... |
ODPOVEDAŤ |
| Eva H. (Evitchka) ID 26145 (17.2.2010, 11:01) |
dakujem Dari, stoja za vyskusanie |
ODPOVEDAŤ |
Eva K. (evekei) ID 31604 (16.2.2010, 20:01) |
Evinka, no riadnu "ritilahosť" si tu zase pridala vyzerá to super, super to je také pošteklenie pred pôstom, všakže inak tieto buchtičky mi silno pripomínajú nejaký dezertík, len si neviem spomenúť aký zavolala som aj drahého nech sa kukne a on zahlásil že šamrole som ho vyhrešila, že nerozozná ani kysnuté od lístkového každopádne semlorky s marcipánikom vyzerajú na |
ODPOVEDAŤ |
| Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 20:22) |
Evulik, som sa pobavila zlaty ten tvoj drahy, ze si spomenul na samrole veru, to su typicke svedske madlove chute, a v spojeni s kysnutym cestom a slahackou riadne syte |
ODPOVEDAŤ |
| martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (16.2.2010, 19:58) |
no,tak tu mame tie svedske specie Evulik,ani som nepochybovala,ze by sa ti nevydarili.... a vysledok je uplne paradny ohmm,s tym marcipanovym kremom to musi byt lahodka lahodkovitaaaaaa a ja som este kardamon ani neskusala,jedine v cokoladke... |
ODPOVEDAŤ |
| Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 20:19) |
juj Matka, az sa hanbim, od takej kucharocky ako ty dostat pochvalu tak rada by som vas ponukla snad raz no a kardamon v cokoladke som zase ja nejedla, musi to byt zaujimava chut |
ODPOVEDAŤ |
| Slavka H. (Archaa) ID 84161 (16.2.2010, 18:51) |
mnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam |
ODPOVEDAŤ |
| Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 19:02) |
hned by som ta ponukla Slavka, mame ich este dost |
ODPOVEDAŤ |
| andrea o. (hillary) ID 61659 (16.2.2010, 18:38) |
Krásna šištička Evka tá chuť musí byť úžasná mám rada karamom a tiež ho dosť často používam ...a teším sa aj na tú vsuvku PS: tak ste riadne hodovali pred pôstom ja som ani šišky nestihla napiecť |
ODPOVEDAŤ |
| Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 19:01) |
dakujem Andrejka, to sa tesim, ze aj ty oblubujes karadamon, ja ho az tak casto nevyuzivam, len do niektorych kysnutych kolacov a tie nerobim zase az tak casto...no je to prijemne osviezenie... no a dali sme si, to je pravda tento rok som si na semlor nasla cas, zvycajne ich kupujeme uz hotove, takze to bola fuska, spravit aspon take dobre ako z pekarne a ty toho stihas neurekom Andrejka!!!!! |
ODPOVEDAŤ |
| Martina P. (Mata406) ID 48300 (16.2.2010, 18:33) |
jeemine Evička... |
ODPOVEDAŤ |
| Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 18:58) |
Matka, stalo to zato |
ODPOVEDAŤ |
| Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (16.2.2010, 18:32) |
ake provokacie....vypinam MMB uzasne, krasne |
ODPOVEDAŤ |
| Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 18:57) |
no len tak tak som to stihla pred postom, uff |
ODPOVEDAŤ |
| | | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (16.2.2010, 18:57) |
my sme dnes mali sisky.ale priznam sa,bola to nahoda, ani ma nenapadlo,ze ide post |
ODPOVEDAŤ |
| | | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 19:10) |
to vazne?? taka nahoda, ja som sa prave obavala, ze toto uz do postu nestihnem no ale tak premohla som sa niezeby som sa chystala nemlsat odzajtra, no len tak s mierou, dietne |
ODPOVEDAŤ |