. .. .. .. .. .. .
. .

...svedske Semlor... - RECEPT 23625

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 26145 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)


...svedske Semlor...


[ recept č. 23625 zo dňa  ]


...svedske Semlor...


POTREBNÉ PRÍSADY

7,5 dl hladkej muky * 75 g masla * 2,5 dl mlieka * stipka soli * 25 g kvasnic * 0,5 dl cukru * lyzicka mleteho kardamonu * na plnku: 300 g madlovej masy * cukor * mlieko alebo voda * slahackova smotana

POSTUP PRÍPRAVY

Semlor sa tu podavaju na tucny utorok, pred zahajenim postu. Je to najoblubenejsia sladkost Svedov, nieco medzi zakuskom a buchtou. Vyrazna chut kardamonu robi z inak obycajneho kysnuteho cesta pochutku, bezne sa pridava takmer do vsetkych kolacov z kysnuteho cesta. Mandlovu masu si jednoducho vyrobite aj doma, v pripade, ze ju nedostanete kupit. Je to inymi slovami vlacnejsi, redsi marcipan. Recept na madlovu masu vkladam ako "vsuvku" do tohto receptu...

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. kysnute cesticko si pripravte podla osvedceneho postupu, mne sa najviac osvedcila priprava v pekarnicke..ak pekarnicku nemate, mozete postupovat aj takto: kvasnice rozmrvte alebo nasypte do misy, do mlieka vlozte maslo a cukor a zohrievajte kym sa maslo nerozpusti..ked ma maslo s mliekom teplotu 37 stupnov (skuska prstom :) vlejte trosku na kvasnice a poriadne vymiesajte. dolejte zvysok a pridajte muku zmiesanu so stipkou soli a kardamonom. poriadne vymieste a nechajte na teplom mieste kysnut takych 40 minut kym sa objem cesta nedzvojnasobi. malo by to fungovat, pokial som nemala pekarnicku, robila som kysnute cesto presne takymto sposobom.
2. z cesta vyformujte zemlicky priblizne rovnakej velkosti a tvaru, ako sa vam podari..pocet zavisi od toho, ake velke ich budete robit. mne vyslo tolkoto...:) poukladajte ich dalej od seba na plech vystlany papierom na pecenie, zakryte utierkou a nechajte este 30 minut kysnut. toto je obrazok uz po tej polhodinke kysnutia, pred cestou do rury.
3. ruru si vyhrejte na 225 stupnov, zemlicky potrite vodou alebo rozslahanym vajickom a pecte ich v strede rury 10 minut. upecene nechajte chladnut na mriezke zakryte utierkou..
4. z vychladnutych zemliciek vyrezeme vrch tak, ze spravime niekolko hlbsich zarezov. kusok vydlabeme, spravime si tak miesto na mandlovu plnku. vrchnacik odlozime a takisto aj striedku.
5. madlovu masu vlozime do misy a rozriedime ju vodou alebo mliekom. pridame cukor podla chuti, omrvinky striedky a dobre vymiesame. plnka nema byt prilis husta ani riedka, takze vodu ci mlieko pridavame opatrne. *recept na madlovu masu: 200 g madli (osupanych) * 1 dl praskoveho cukru * 1 dl jemneho krystaloveho cukru * trosku vody alebo smotany - osupane madle spolu s cukrom pomelieme v kuchynskom robote, na zjemnenie konzistencie pridame trosku vody alebo slahackovej smotany. hotovo! :)
6. madlovou plnkou naplnime zemlicky...
7. vyslahame slahacku alebo pouzijeme slahacku v spreji...ozdobime vrch zemlicky a prikryjeme vrchnacikom. posnezime cukrom a hotovo! *prijemne mlsanie*


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Kuracie rolky plnené lučinou | ...svedske Semlor... | Kopačky >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Maria S. (Majuska46) ID 151429 (14.2.2012, 17:02)
takto toto vyzera neskutocne... (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (8.10.2011, 11:45)
Evka, naďabila som náhodne na tento tvoj receptuš a skoro mi padla sánka ,-) a hneď som musela začať pregĺgať ,-) Vyzerá to perfiš, hneď by som sa zahryzla (zajic). S kysnutým cestom nemám problém, len vôbec neviem, čo je kardamon... korenie, isto, ale nepoznám to.. *-) Takže bez neho to asi nemá zmysel, však? Je to niečo výrazne aromatické alebo chuťovo výrazné? Všetky ingrediencie okrem tejto mám, tak rozmýšľam, či by sa to dalo nejako nahradiť? *-) 8o| (smich)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (13.10.2011, 14:24)
Ahoj Kristinka, prepac ze odpovedam asi uz dost neskoro, no skor som sa sem nepozrela :) kardamon mozes vynechat, nic sa nestane, len chut cesta bude taka, ako si zvyknuta, taka slovenska - buchtova :) ak niekedy na kardamon narazis, odporucam, ma velke vyuzitie, chuti exoticky, trosku sladko, korenisto..pridava sa napriklad aj do do vianocnych pernikov, do ovocnych omaciek, kludne aj do polievok a podobne..dufam ze semlicky chutili, ak si vyskusala, je to velka mnamka - papa (hello) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (14.2.2011, 22:24)
(comp) :-@slinky mi tečú ,-)úžasné (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (15.2.2011, 11:24)
:-) :-) aj mne tecu Sylvi ,-) ,-) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
hana h. (hankazk) ID 90615 (17.2.2010, 19:03)
(zajic)mňam...evička to vyzerá super....a určite aj chutí..určite vyskušam... (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (17.2.2010, 19:16)
:-) :-) :-) jej Hani, si mila, verim, ze budes mat z ochutnavky pozitok ak vyskusas (Y) (Y) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Irena W. (irmuska) ID 105511 (17.2.2010, 18:50)
o tomto som počula, teším sa receptu (Y) (clamp) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (17.2.2010, 19:16)
:-) :-) tesim sa Iren, dufam ta tato severska specialitka nadchne ako mna :-) :-) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Gabriela T. (nogate) ID 22107 (17.2.2010, 0:13)
(zajic) (zajic) ďalšia švédska dobrota Evi (L) (L) (L) (L) no ten môj tatik - švedik doma bude celý bez seba (radost) (radost) určite vyskúúúšam , to bude radostiiii (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (17.2.2010, 11:06)
Gabi :-) :-) :-) to sa tesim, :-) :-) :-) verim ze si pochutite cela rodinka (L) (L) (L) (L) (L) (L) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Darina B. (danda3) ID 104195 (16.2.2010, 21:56)
Teda, Evička, tie musia byť (Y) (Y) (Y) !!! Kardamon som ešte neskúšala ani ho nemám doma, musím sa poobzerať po obchodoch a s tou plnkou mňam, mňam... (clamp) (clamp) (K) (K) (K) (clamp) (clamp) (K) (K) (K) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (17.2.2010, 11:01)
(F) (F) (F) dakujem Dari, stoja za vyskusanie (Y) (Y) (hello) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (16.2.2010, 20:01)
Evinka, no riadnu "ritilahosť" si tu zase pridala ;-) ;-) (zajic) (zajic) vyzerá to super, super (Y) (Y) (Y) to je také pošteklenie pred pôstom, všakže (pirko) :-D inak tieto buchtičky mi silno pripomínajú nejaký dezertík, len si neviem spomenúť aký *-) zavolala som aj drahého nech sa kukne a on zahlásil že šamrole :-D som ho vyhrešila, že nerozozná ani kysnuté od lístkového :-) každopádne semlorky s marcipánikom vyzerajú na (zajic) (zajic) (zajic) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 20:22)
:-D Evulik, som sa pobavila ;-) ;-) zlaty ten tvoj drahy, ze si spomenul na samrole :-) :-) veru, to su typicke svedske madlove chute, a v spojeni s kysnutym cestom a slahackou riadne syte :-p ;-) ;-) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (16.2.2010, 19:58)
no,tak tu mame tie svedske specie (Y) (Y) (Y) (Y)Evulik,ani som nepochybovala,ze by sa ti nevydarili.... :-)a vysledok je uplne paradny |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)ohmm,s tym marcipanovym kremom to musi byt lahodka lahodkovitaaaaaa (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)a ja som este kardamon ani neskusala,jedine v cokoladke... ;-) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 20:19)
:-$ :-$ juj Matka, az sa hanbim, od takej kucharocky ako ty dostat pochvalu :-$ :-$ (L) (L) (L) (L) tak rada by som vas ponukla :-) :-) snad raz :-) :-) no a kardamon v cokoladke som zase ja nejedla, musi to byt zaujimava chut (Y) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Slavka H. (Archaa) ID 84161 (16.2.2010, 18:51)
:-o :-o :-o :-omnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam 8o| 8o| 8o| (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 19:02)
;-) ;-) hned by som ta ponukla Slavka, mame ich este dost 8-| ;-) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
andrea o. (hillary) ID 61659 (16.2.2010, 18:38)
Krásna šištička Evka (Y) tá chuť musí byť úžasná (Y) mám rada karamom a tiež ho dosť často používam :-)...a teším sa aj na tú vsuvku :-)
PS: tak ste riadne hodovali pred pôstom ja som ani šišky nestihla napiecť ;-)
(L) (L) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 19:01)
(F) (F) (F) (F) dakujem Andrejka, (F) (F) to sa tesim, ze aj ty oblubujes karadamon, ja ho az tak casto nevyuzivam, len do niektorych kysnutych kolacov a tie nerobim zase az tak casto...no je to prijemne osviezenie... :-) :-) no a dali sme si, to je pravda :) :) tento rok som si na semlor nasla cas, zvycajne ich kupujeme uz hotove, takze to bola fuska, spravit aspon take dobre ako z pekarne ;-) (L) (L) (L) (L) (L) (L) a ty toho stihas neurekom Andrejka!!!!! (F) (F) (K) (K) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (16.2.2010, 18:33)
jeemine Evička... (zajic) (zajic) (zajic)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 18:58)
:-$ :-$ Matka, stalo to zato :-p (zajic) :-) :-) :-) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (16.2.2010, 18:32)
:-o ake provokacie....vypinam MMB ;-)
uzasne, krasne (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 18:57)
:-) :-) :-) :-) no len tak tak som to stihla pred postom, uff ;-) :-D (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (16.2.2010, 18:57)
;-) my sme dnes mali sisky.ale priznam sa,bola to nahoda, ani ma nenapadlo,ze ide post ;-)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 19:10)
to vazne?? :-) :-) :-) taka nahoda, (Y) (Y) (Y) (Y) ja som sa prave obavala, ze toto uz do postu nestihnem no ale tak premohla som sa :-D niezeby som sa chystala nemlsat odzajtra, no len tak s mierou, dietne ;-) ;-) ;-)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu