Katarína B. (kava4) ID 47637 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov)
Vyprážaný karfiol v syrovo-pivovom cestíčku
[ recept č. 27518 zo dňa 28.5.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 karfiol, šťavu z jedného citróna, olej na fritovanie, 100 g polohrubej múky, 30 g strúhaného tvrdého syra /napr. eidam/, ½ ČL karí korenia, 1 žĺtok, 1 PL roztopeného masla, 1/8 l piva, 2 bielky
POSTUP PRÍPRAVY
Karfiol očistíme, umyjeme a rozdelíme na rovnako veľké ružičky. Medzitým uvedieme do varu dostatočné množstvo osolenej vody a ružičky karfiolu v nej povaríme. Potom ich vyberieme a necháme dobre odkvapkať. Pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme 10 minút odstáť. V miske zmiešame múku, syr, karí korenie a soľ, primiešame žĺtok, roztopené maslo, pivo a nakoniec tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Fritovací olej zohrejeme na 180 stupňov C. Ružičky karfiolu postupne namáčame v cestíčku a v horúcom tuku vyprážame dozlatista. Kúsky zeleniny vyberieme dierkovanou naberačkou a rozložíme na papierovú utierku. Karfiol podávame poliaty tatárskou alebo holandskou omáčkou. P.S. Ak nemáte zrovna po ruke syr, nič sa nedeje, nemusíte ho tam dať. Takýmto spôsobom sa dá obaľovať nielen karfiol, ale aj napr. žampióny alebo tofu nakrájané na plátky. Kto chce, môže do cestíčka pridať pre chuť aj lyžičku horčice. |
| marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (9.4.2012, 16:06) |
tento tyžden sa tešime na dalšiu ochutnavku, a minule to malo velky uspech |
ODPOVEDAŤ |
| Alexandra O. (Alexa11) ID 4164, mimibazar.sk/alexa11 (29.5.2010, 11:31) |
zaujímavý recept, niekedy vyskúšam, lebo vyprážaný karfiol máme veľmi radi doma. Ja ho napr. nikdy nevarím ale ho rozoberiem na stredne veľké ružičky a polovicu smaženia sa smaží na pomalšom ohni a prikrytý. |
ODPOVEDAŤ |
| Katarína B. (kava4) ID 47637 (29.5.2010, 10:26) |
Je to tam trošku cítiť, ale veľa záléží aj na tom, či použiješ svetlé alebo tmavé, každé má totiž svoju špecifickú chuť. Neboj, z tých 125 ml sa určite neopiješ. Väčšia časť sa aj tak odparí pri smažení, a zostane iba taký náznak chuti. Ak si chceš byť 100% istá, tak pivko klasické nahraď tým nealkoholickým. A karfiólik nevar príliš dlho, stačí takých 10 až 15 minút, tak ako pri brokolici, pridlhým varením by sa mohol totiž začať karfiól drobiť a rozpadať a to by ti značne skomplikovalo obaľovanie. A som zástanca názoru, že lepšie je zeleninku variť skôr krátko, tak, aby tam zostalo čo možno najväčšie množstvo vitamínov. Cestíčko je inej konzistencie ako zvyčajne cestá bývajú, povedala by som, že vláčnejšie a nadýchanejšie, a to najmä vďaka snehu z bielkov. Inak vedela si, že v karfióle a brokolici sa nachádza látka sulforafan, ktorá je proti rakovine. V zahraničí dokonca predávajú brokolicové semená ako liek, len škoda, že u nás stále nič. |
ODPOVEDAŤ |
ERIKA P. (erzula26) ID 88881 (29.5.2010, 8:46) |
A mozem sa spytat, lebo ja teda milujem vypr.karfiol,od toho piva to ma inu chut?alebo to cesticko je ine? |
ODPOVEDAŤ |
| marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (28.5.2010, 15:00) |
mnam, isto cez tyžden vyskušame zaujimavy recept |
ODPOVEDAŤ |
| Katarína B. (katka 777) ID 129764 (28.5.2010, 14:58) |
tak toto budeme mať zajtra,karfiolík je v komore.Ďakujem za nápad |
ODPOVEDAŤ |