Eva P. (hugino) ID 14163 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 14 návštěvníkov)
Domáci vanilkový extrakt
[ recept č. 28271 zo dňa 15.6.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Recept na kvalitný vanilkový bio extrakt, ktorý sa svojou vôňou a koncentráciou vyrovná tým kúpnym (podľa mojich skúseností ich aj predčí)- super na pečenie. Potrebujeme: 30 g vanilkových toboliek (strukov) odrody Vanilla planifolia triedy B (často označované aj ako „extraktové tobolky“), tmavú fľašku s pevným uzáverom, 250 ml vodky (37,5 – 40% alkohol), ostrý nôž a podložku na krájanie
POSTUP PRÍPRAVY
Postup v skratke: 1. 30 g posekaných vanilkových toboliek zmiešame s 250 ml vodky. 2. Priebežne pretrepávame. 3. Po 6. mesiacoch prefiltrujeme.
Poznámka: 1. Množstvo vanilkových toboliek na jednotku alkoholu je v USA pri priemyselnej výrobe stanovené zákonom. Upravuje to vyhláška FDA číslo 21CFR169, na základe ktorej po prepočte na naše jednotky je potrebné použiť na 250 ml alkoholu približne 23 gramov vanilkových toboliek. Nakoľko však lúhovanie extraktu vyrábaného priemyselne je o niečo efektívnejšie ako lúhovanie v domácich podmienkach, je potrebné použiť väčšie množstvo toboliek, aby sme dostali porovnateľne silný extrakt. Preto sa odporúča použiť aspoň 30 gramov vanilkových toboliek na 250 ml alkoholu (ja dávam 35-40 gramov). Vyhláška tiež odporúča použiť vanilkové tobolky s obsahom vody menším ako 25%, čo sú práve spomínané tobolky triedy B. 2. Fľaška z hnedého alebo zeleného tmavého skla chráni extrakt pred priamymi slnečnými lúčmi. Fľaška musí mať pevný uzáver, ktorý sa dobre otvára, aby sme mohli extrakt ľahko otvoriť a ovoňať, preto je lepšie použiť fľašku s klasickým uzáverom a nie korkovým. Pred použitím je dobré ju v pare alebo vriacej vode aspoň na 30 minút vysterilizovať. 3. Vodka je najlepší alkohol pre prípravu domáceho vanilkového extraktu, lebo je chuťovo najmenej výrazná. Nekupujte najlacnejšiu vodku, ale radšej aspoň trošku kvalitnejšiu - myslite na to, že takýto extrakt vám môže vydržať aj 10 rokov. Použitie silnejšieho alkoholu nie je vhodné, pretože bolo dokázané, že pri silnejšom alkohole sa vylúhuje do extraktu menej vanilínu a ostatných „voňavých“ látok. Ja používam 38% jemnú vodku.
Na záver: Na webe je možné nájsť mnoho receptov na výrobu vanilkového extraktu. Niektoré radia použiť len 1-2 tobolky na 250 ml alkoholu, či dokonca na viac, iné odporúčajú použiť aj iný alkohol, ako napríklad rum či brandy, ale ľudia bývajú potom často sklamaní, keď extrakt nie je dostatočne silný a voňavý. Tento recept vychádza z oficiálnej normy pre výrobu priemeyselného extraktu a odskúšali ho už mnohí milovníci vanilky. Všetci sa zhodli v tom, že extrakt pripravený podľa tohto receptu je veľmi kvalitný, krásne vonia, je dostatočne silný a predčí aj tie najkvalitnejšie z obchodu. Veľa zdaru!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Potrebujeme |
|
1. Vanilkové tobolky pozdĺžne rozkrojíme. |
|
2. Pomocou hrotu nožíka asi pod 45° uhlom vyškrabeme z tobolky semienka (kaviár) - nožík „ťaháme“ po celej dĺžke tobolky. (Ak máte pocit, že s ostrým nožíkom na rozrezanú plochu tobolky príliš tlačíte a so semienkami odstraňujete aj veľa „kože“, použite radšej menej ostrý nožík, napríklad príborový alebo nožík na maslo.). |
|
3. Tobolky očistené od semienok nakrájame na menšie kúsky (2-3 cm dlhé) – získame tým väčšiu plochu na extrakciu všetkých látok obsiahnutých v tobolkách. Naviac celé alebo rozpolené tobolky majú tendenciu po zatrepaní fľašky sa držať na hladine vodky, malé kúsky to nerobia. |
|
4. Čistú vysterilizovanú fľašku naplníme semienkami a narezanými kúskami toboliek. |
|
5. Zalejeme to vodkou. |
|
6. Dobre premiešame.
1. týždeň - každý deň fľašou dobre silno pretrepeme tak, aby sa kúsky vanilkových toboliek dobre premiešali. Prvý a druhý deň extrakt ešte dosť vonia len po alkohole, ale už na tretí deň začne z neho prerážať vôňa vanilky a pomaly začne tmavnúť.
2., 3. a 4. týždeň - pár krát do týždňa fľašou silno zatrepeme.
5. týždeň – máme vyrobený slabý extrakt, ktorý už môžeme použiť pri pečení. Ak chceme mať v koláči aj semienka, fľašou pred použitím dobre pretrepeme.
2. – 6. mesiac – občas extrakt premiešame a ovoniame jeho úžasnú vôňu. Extrakt skladujeme na tmavom chladnejšom mieste, najlepšie v špajzi. |
|
7. Po 6. mesiacoch od lúhovanie je čas na filtráciu extraktu. Ak vo vanilkovom extrakte chceme mať aj vanilkové semienka, tak stačí extrakt prefiltrovať len cez čisté sitko – to zachytí kúsky toboliek, ale semienka prepustí. |
|
8. Ak však semienka v extrakte nechceme mať, potom na filtráciu použijeme filter do kávovaru (alebo filtračný papier), ktorý dáme do lievika a cez to to filtrujeme. |
|
9. Prefiltrovaný extrakt prelejeme do čistej fľaše a skladujeme na suchom chladnom mieste. Nezabúdajme na to, že extrakt po takejto dobe je naozaj dosť silný, takže na pečenie stačí použiť 1-2 lyžičky. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Jana Z. (Jaduna) ID 33194 (20.5.2011, 22:21) |
Evi, ja tiez prosim o info ...kde zohnat vanilku...dakujem! |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva P. (hugino) ID 14163, mimibazar.sk/hugino (23.5.2011, 12:04) |
Jani, napis mi cez odkazy - napisem Ti viac. |
ODPOVEDAŤ |
| Eva P. (hugino) ID 14163, mimibazar.sk/hugino (14.1.2011, 11:50) |
Do aukcii som pridala vanilku na vyrobu tohto extraktu - tak ak by mal niekto zaujem, moze si vydrazit |
ODPOVEDAŤ |
Lucia S. (cuculik1) ID 137566 (24.10.2010, 18:51) |
Tak sa mi extrakt luhuje uz 4 mesiace a neskutocne krasne vonia. Uz sa tesim na vianocne pecenie. Este raz velka vdaka za tento super recept i vanilku od teba. |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva P. (hugino) ID 14163, mimibazar.sk/hugino (25.10.2010, 9:08) |
TO SOM RADA, ZE SI SPOKOJNA. AJ JA SA UZ TESIM NA VIANOCNE PECENIE |
ODPOVEDAŤ |
| lucia p. (lucka30) ID 55422, mimibazar.sk/lucka30 (7.7.2010, 18:33) |
Evi, aj ja poprosim o info kde by som zohnala tu vanilku, flasu a vodka moze byt akakolvek? - lucia.palugyay@gmail.com dakujem |
ODPOVEDAŤ |
Renata T. (Kokcinela) ID 115143 (6.7.2010, 14:41) |
Dobry den, tiez Vas poprosim o info o strukoch. rmesiarikova@gmail.com |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva P. (hugino) ID 14163, mimibazar.sk/hugino (8.7.2010, 11:04) |
Renatka, info som poslala... |
ODPOVEDAŤ |
| | Renata T. (Kokcinela) ID 115143 (9.8.2010, 12:44) |
Evka, dnes vanilka prisla, krasne vonia, uz sa tesim, kedy poskusam receptiky. Odporucam nakup u Vas, prebehol presne podla dohody Dakujem |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Eva P. (hugino) ID 14163, mimibazar.sk/hugino (9.8.2010, 13:15) |
Dakujem, som rada, ze ste spokojna. Eva |
ODPOVEDAŤ |
Miriam P. (mimapa) ID 84018 (21.6.2010, 9:40) |
Dobry den, chcela by som Vas poprosit o info, co stoja tie vanilkove tobolky a kolko ich je. Dakujem. Info prosim poslat na e-mail: mimipa@centrum.sk Dakujem a prajem vsetko dobre. Miriam |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva P. (hugino) ID 14163, mimibazar.sk/hugino (21.6.2010, 14:26) |
Info poslane |
ODPOVEDAŤ |
| Janka P. (Joanne) ID 6922 (20.6.2010, 9:57) |
vyzera to perfektne,len neviem,kde kupim tie vanilkove struky . |
ODPOVEDAŤ |
| andrea o. (hillary) ID 61659 (18.6.2010, 21:03) |
Evka vďaka za vanilku už sa extrakt lúhuje |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva P. (hugino) ID 14163, mimibazar.sk/hugino (20.6.2010, 9:29) |
Uvidíš tak o 2-3 dni, ako už bude krásne voňať. |
ODPOVEDAŤ |
| sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (18.6.2010, 12:08) |
super,už sa teším.Už len ísť do Pn na poštu po vanilku A dá sa prosím ťa,tento extrakt použiť aj na miesto vanilkového cukru? |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva P. (hugino) ID 14163, mimibazar.sk/hugino (20.6.2010, 9:33) |
Sylvinka, v niektorých receptoch áno, ale vo všeobecnosti by som povedala, že všade, kde píše použiť do pečenia rum alebo vanilkovú esenciu (ktorá má mimochodom ďaleko od pravej vône vanilky), tak tam môžeš použiť vanilkový extrakt. A vanilkový cukor môžeš použiť všade tam, kde píše použiť obyčajný cukor... |
ODPOVEDAŤ |
| | | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (20.6.2010, 16:18) |
hm..ďakujem Evička za rady,aj za vanilku |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Eva P. (hugino) ID 14163, mimibazar.sk/hugino (20.6.2010, 19:53) |
sylvinka, tak už ju mate doma? |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (20.6.2010, 22:43) |
Nie Evička,ešte som nebola v PN.Asi až vo štvrtok mi to vyjde Ale už sa nemôžem dočkať |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | | Eva P. (hugino) ID 14163, mimibazar.sk/hugino (21.6.2010, 9:15) |
Tak to verim |
ODPOVEDAŤ |
Lucia S. (cuculik1) ID 137566 (17.6.2010, 14:14) |
Extrakt sa už lúhuje, teším sa na vianočné pečenie. ďakujem za vanilku, aj skvelý recept. |
ODPOVEDAŤ |
| Lucia S. (cuculik1) ID 137566 (22.6.2010, 9:08) |
Musím potvrdiť, že už po necelom týždni, čo sa mi extrakt lúhuje, je jeho vôňa úžasnááá. Už sa neviem dočkať, kedy ho začnem používať na pečenie. |
ODPOVEDAŤ |
| | | Eva P. (hugino) ID 14163, mimibazar.sk/hugino (22.6.2010, 13:38) |
Som rada, že si spokojná, extrakt vonia naozaj skvele... |
ODPOVEDAŤ |
Milada K. (milad) ID 54061 (16.6.2010, 17:48) |
Ďakujem za receptík, už som ho našla a teším sa na vanilku.......že tu nie je nejaký smajlík pre pôžitkársky výzor tváre?!? |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva P. (hugino) ID 14163, mimibazar.sk/hugino (16.6.2010, 19:13) |
To teda, lebo voňať pravú vanilku je naozajstný pôžitok |
ODPOVEDAŤ |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (16.6.2010, 14:19) |
naozaj skoro presne ako môj a ešte aj fľašu máme rovnakú . ja som už naložila nový z voňavého balíčka, čo mi prišiel poštou v decembri bude akurát |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva P. (hugino) ID 14163, mimibazar.sk/hugino (16.6.2010, 14:25) |
Irenka, tak som rada, že už sa nový extrakt lúhuje . Toto bola jediná tmavá fľaša, čo som doma našla, lebo u nás sa moc nepije , tak som bola rada, že som vôbec niečo našla No ja môj extrakt ovoniavam pomaly každý deň a vychutnávam si jeho úžasnú vôňu...Mám aj kúpny priamo z Madagaskaru, ale ten sa nedá porovnať s tým domácim...To bude super vianočné pečenie, však? |
ODPOVEDAŤ |
| | Irena W. (irmuska) ID 105511 (17.6.2010, 16:11) |
veru ja som si už tak zvykla na extrakt aj na cukor z pravej vanilky, že mi ten syntetický vôbec nevonia. |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Eva P. (hugino) ID 14163, mimibazar.sk/hugino (17.6.2010, 17:54) |
ja tvrdim, ze vanilka je ako droga, ked ju raz vyskusas, uz ju musis stale mat |
ODPOVEDAŤ |
| Iveta S. (yvett) ID 11052 (16.6.2010, 8:03) |
už aj odkladám, človek nikdy nevie kedy sa mu takýto receptík zíde |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva P. (hugino) ID 14163, mimibazar.sk/hugino (16.6.2010, 9:15) |
Ivetka, ak by ste chceli takyto extrakt pouzit na vianocne pecenie, co sa super hodi, tak je najvyssi cas si ho urobit |
ODPOVEDAŤ |
| Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (15.6.2010, 15:18) |
Super postup, vdaka za inspiraciu. JA som uz extrakt doma vyrabala, ale nie z takeho mnozstva vanilky a vodku som ohrievala tesne pod bod varu ked som nou sla zaliat tobolky. Tento recept vsak vyzera naozaj koncetrovanejsie. Cchem sa opytat, kde sa da zohnat ta spominana extraktova vanilka. JA bezne vidavam iba madagaskarsku bourbon vanilku. JE to to iste, ci nie? Vdaka za odpoved. |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva P. (hugino) ID 14163, mimibazar.sk/hugino (15.6.2010, 17:04) |
Andrejka, tymto ziskate naozaj vonavy koncentrovany extrakt. Mam doma aj kupny z Madagaskaru, vonia pekne, ale domaci uz po tyzdni vonal lepsie. Mamicky, co ho robili, si ho chvalia, lebo uz som ho skor nektorym poslala mailom. Madagaskarska bourbon vanilka je Vanilla planifolia, ale neviem, aku triedu ste mala moznost kupit vy. Je ich totiz viac a nie kazda je vhodna na extrakt. Ja kupujem aj triedu A+, aj B (obe mam momentalne na MMA na drazbu) a je medzi nimi rozdiel. Extraktovane tobolky (trieda B) su suchsie, co je na dosiahnutie kvalitneho extraktu potrebne, tieto mam priamo z Madagaskaru. Ak by ste chcela vediet viac, napisem mail. |
ODPOVEDAŤ |
| | | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (15.6.2010, 22:59) |
vdaka za odpoved |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Eva P. (hugino) ID 14163, mimibazar.sk/hugino (15.6.2010, 23:24) |
nie je za co, ak by ste mala este nejake nejasnosti, kludne mi napiste... |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Stankaa B. (stankaa) ID 54764 (19.7.2015, 20:47) |
Dobry vecer. Nemôžem patriť tiež medzi tie šťastne mamičky, ktorym ste poradili ohladne vanilky? dakujem krasne mail. stankaa@centrum.sk |
ODPOVEDAŤ |