Babkine šišky

emko ~ 3. február 2024 - 14:29

Tieto domáce nadýchané šišky chutia božsky!
Je to starý rodinný recept. Pripravujú sa z kysnutého cesta, s ktorým nie je žiadna veľká práca, nemusíte sa báť.

Šišky plníme tým najlepším domácim džemom, ktorý máme. A vyprážame pekne do zlatista, podobne ako langoše.

Vôňa a chuť týchto šišiek vás jednoducho dostane :)

Suroviny
Sezóna

Kvások na cesto pripravíme tak, že premiešame v mističke droždie, asi deci vlažného mlieka, lyžičku cukru a trocha múky. Zakryjeme a počkáme niekoľko minút, kým začne kvások na povrchu jemne bublinkovať. Potom prelejeme do väčšej misky, pridáme zvyšné mlieko, vajce, 3 žĺtka, cukor a všetko spolu dobre vymiešame. Potom pridáme rum, olej, premiešame a po troške prisýpame múku, do ktorej sme pridali štipku soli a citrónovú kôru na jemno nastrúhanú. Cesto na šišky necháme prikryté utierkou na teplom mieste poriadne vykysnúť.

Keď cesto znásobí objem, vyklopíme ho na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a vykrajujeme z neho pomúčeným pohárikom alebo kovovým kolieskom rovnaké šišky, kto má aké veľké rád. Na každé koliesko cesta dáme lyžičku hustého džemu a položíme druhé koliesko.

Okraje prstami pritlačíme a menším kolieskom znovu vykrojíme koliesko, čím šišku vlastne zlepíme. Prebytočné cesto dáme bokom.

Prebytočné cesto znovu prepracujeme a necháme podkysnúť na ďalšie spracovanie. Pripravené šišky zakryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť.

V hlbšej panvici stredne rozpálime olej. Šišky musia v oleji plávať, dáme ho preto radšej viac, aby sa kúpali ako langoše. Kúskom cesta vyskúšame aký horúci je olej, musí začať syčať. Z oboch strán šišky vypražíme tak, že ich kladieme do oleja vrchnou stranou. Keď sú šišky z jednej strany upečené, otočíme ich z druhej strany. Opatrne, aby sme sa nepopálili, ale dbáme na to, aby neboli vnútri surové.

Odkladáme ich na papierové obrúsky odkvapkať od prebytočného tuku. Zo zbytkov cesta vykrojíme len kolieska, ktoré tiež necháme podkysnúť a vysmažíme. Na tieto šišky dáme džem, a pocukrujeme. Dobré sú aj s jahodovým snehom, alebo nugetou.

Komentáre

EsterH ~ 5. február 2018 - 9:53

Skvely recept, lahucke chutne sisky. Odporucam :)

0

emvar ~ 2. február 2018 - 4:56

Super recept. Zožali úspech u celej rodiny. Akurát som vynechala citrónovú kôru, lebo som nemala doma citrón. Napriek tomu boli mňamkové a zmizli raz dva :)

0

Demko ~ 1. február 2018 - 11:06

Robila som teraz v sobotu. Sú perfektné. Rada pre lenivých ako ja. Cesto som zarábala v pekárničke. Žĺtka+vajíčko som si vymiešala s cukrom v miske a potom šup všetko do pekárničky na program cesto. Ešte pred koncom programu mi chcelo utiecť z pekárničky :) Plnila som marhuľovým a broskyňovým domácim lekvárom. Mňam. Máte nejakú fintu aby sa mi pri smažení v oleji samé neotáčali?

0

insolka ~ 24. január 2017 - 8:33

ďakujem ste mojou inšpiráciou dnes som podľa Vás robila šišky a po niekolkych rokoch slubov že ich spravím dnes som sa odhodlala na tie vaše s čučoriedkovým džemom a čučoriedkovu penu.žiaľ nestihla som fotiť. Su famozne a ja som opať na seba hrdá ako som videla že naozaj sa podarili nielen na pohľad alej aj chuťovo.

0

betinka ~ 31. január 2016 - 3:13

pozdravujem, robila som ich minulý týždeň, až dnes sa dostávam k písaniu, chcela by som sa podeliť s mojou skúsenosťou: robila som podľa uvedeného receptu, šišky sa vydarili, vypekala som ich na kokosovom oleji a po prvom vložení do rozpáleného oleja, hrniec prikryjem, šišky ešte narastú :)

0

jerica ~ 12. január 2016 - 12:46

zas len tieto pečiem o sto šesť, nemajú chybu :-) jediný rozdiel, lekvárik dávam až po upečení :-)

0

danielka123 ~ 16. február 2015 - 10:41

Včera som ich spravila, nemala som už mlieko tak som dala pocuťkovú smotanu,boli fantastické ,dávam 1*

0

Magda ~ 28. február 2014 - 11:47

Tento receptík som našla,teraz som sa zaregisrovala,aby som pridala svoje odporučanie.Presne podľa tohto receptu som piekla šišky pre celú dedinu k fašiangovej zabíjačke.Chutili výborne zajtra pridam aj foto....

0

jerica ~ 22. január 2014 - 9:38

po roku som ich včera znovu robila , výbornéééé , vrele doporučujem :-)Už je po nich,len tak sa za nimi zaprášilo :-) Dík za super recept :-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj