Maki sushi

emko ~ 29. jún 2015 - 5:57

Na prípravu sushi treba okrem kvalitných surovín hlavne správne uvarenú a dochutenú ryžu. Potom už to ide skoro samo.

Rozpis surovín je pre 4 osoby.

Suroviny
Ryža:
 
 
400
ml
400
ml
Ostatné:
 
 
50
g
1
ks

Ryžu odmeriame v odmerke na vodu. Poriadne ju viackrát premyjeme v studenej vode a dáme do hrnca. Odmeriame si rovnaké množstvo vody a prilejeme k ryži. Ryžu na sushi nikdy nesolíme! Hrniec zakryjeme a počas celého varenia máme ryžu zakrytú. Zapneme sporák, prudko privedieme k varu, stíšime plameň a už len slabo varíme asi 15 minút. Potom hrniec odstavíme a ďalších 20 minút necháme ryžu zakrytú dopariť. Správne by mala na dne hrnca ostať ryža trošku prichytená.

Medzi časom si pripravíme octovú zálievku z cukru, soli a ryžového octu. Krátko ohrejeme, aby sa suroviny spojili a necháme vychladnúť. Prilejeme k ryži a premiešame. Ryža by mala byť prirodzene lepkavá, optimálne by mala držať tvar. Ryža s octom by sa mala správne vymiešať na doske, akýmsi prevracaním, aby sa porušila štruktúra jednotlivých zrniek. Nemali by sa používať kovové predmety, miešať drevenou vidlicou.

Keď je ryža pripravená, pripravíme si misku s vodou, do ktorej prilejeme troška ryžového octu. Tam si namáčame prsty (slúži ako dezinfekcia) a zároveň sa voda používa ako lepidlo na riasu. Na bambusovú podložku položíme plátok Nori - morskej riasy lesklou stranou nadol. Na matnú stranu nanesieme tenkú vrstvu ryže. Na bokoch až po okraj a hore necháme miesto. Vrstva ryže by nemala byť silnejšia ako pol centimetra a nemali by byť medzi zrnkami prázdne diery. Na spodnú časť poukladáme čo máme radi. Uhorku očistenú, zbavenú jadier, nakrájanú na tenké plátky. Plátky avokáda namočeného v citróne, aby nestmavlo. Pokrájané tenké plátky surového lososa, plátky nakladaného zázvoru... alebo tuniaka, vajce, strúhanú mrkvu, mango, japonskú nakladanú reďkovku. Skrátka, čo kto chce. Okraj môžeme jemne natrieť aj wasabi pastou.

Potom už príde na rad rolovanie za pomoci bambusovej podložky. Zvinieme valček, ale s citom, aby sa riasa neroztrhla. Prázdny koniec navlhčíme a zlepíme. Dorolujeme do konca a vytvarujeme finálny tvar pevnej sushi rolky. Odložíme bokom a ide sa motať ďalšia.

Hotové rolky necháme aspoň 15 minút odležať, aby do seba riasa natiahla vlhkosť z ryže. Bude sa lepšie krájať. Okraje odkrojíme a pokrájame asi na 6-8 kúskov o šírke 2 cm. Sushi je najchutnejšie čerstvo pripravené. Namáča sa do japonskej sójovej omáčky Kikkoman, v ktorej podľa chuti rozmiešame japonským chrenom wasabi.

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!

Zdielaj