Mliečny marcipán

emko ~ 10. november 2013 - 3:00

Mliečny marcipán je super materiál vhodný na poťahovanie tortičiek, či na modelovanie rôznych kvietkov alebo figúrok.

Hmotu miesime ručne vo väčšej miske. Najskôr dobre preosejeme sušeného mlieko a práškový cukor, lyžicou dobre premiešame. Pridáme mandľovú arómu, celú malú fľaštičku (dobrá je horká mandle). Potom prilejeme ohriaty rozpustený tuk a kukuričný sirup, alebo med.

Lyžicou sa snažíme na tie polotuhé suroviny akoby nabaliť čo najviac suchej zmesi (až sa to podobá drobenke). Po lyžičkách pridávame vodu, ale opatrne. Aj keď sa nám zdá hmota dosť suchá, po pridaní väčšieho množstva vody môže veľmi zrednúť.

Keď už sa hmota začína spájať, navlhčíme si ruky vodou, hmotu preložíme na gumený obrus, alebo silikónovú podložku a snažíme sa vypracovať ju ručne. Po vypracovaní by mala byť hladká a krásne lesklá.

Hmota na mliečny marcipán je hneď po spracovaní od rúk ohriata. Je mäkká a trošku lepí, preto ju necháme volne na podložke odpočinúť a vychladnúť. Ak je hmota stále mäkká, zahustíme ju rovnakým pomerom sušeného mlieka a cukru. Ak sa zdá príliš tuhá, namočíme si ruky a poriadne prepracujeme (to opakujeme aj niekoľkokrát po sebe).

Tortu pred potiahnutím potrieme na povrchu aj po obvode tenkou vrstvou krému, alebo džemu a dám stuhnúť do chladničky. Korpus potretý krémom necháme v chladničke tak dlho, než krém stuhne. Lepšie sa potom poťahuje. Poťahovacia hmota po ňom nekĺže a torta sa nerúca. Mliečny marcipán by sa nemal používať na šľahačkové a tvarohové krémy, pretože tieto marcipán rozpúšťajú.

Poťah by sa mal vyvaľkať na 4 mm. Ak by sme vyvaľkali tenší, môže sa trhať a príliš by nám zvýraznil všetky nerovnosti na torte, ktoré inak hrubší marcipán krásne zamaskuje.

Nevýhodou tejto mliečnej hmoty je, že prírodná nezafarbená má nažltlú farbu od sušeného mlieka. Môže sa ale farbiť farbami práškovými, tekutými i gélovými. Na figúrky a ozdoby treba dať menej vody a hmotu urobiť tuhšiu. Zbytok hmoty treba dobre zabaliť do mikrotenového sáčku, alebo do fólie a uskladniť v chladničke. Po vytiahnutí z chladničky sa zdá hmota tvrdá ako kameň. Treba ju nahriať chvíľočku v mikrovlnke a potom rozpracovať namočenými rukami.

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj