Novozámocké rezy

emko ~ 29. apríl 2017 - 5:23

Je to excelentný pán zákusok. Je v ňom všetko len to naj! Snehová jahodová pena ako v indiánoch, jemný žĺtkový krém s ananásom a korpus ľahučký ako vánok.

Suroviny
Korpus:
 
 
4
ks
50
ml
Krém:
 
 
400
ml
200
g
Sneh:
 
 
 
 

Najskôr pripravíme korpus na veľký plech o rozmere 40 x 40 cm. Žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vyšľaháme do peny a prišľaháme teplú vodu s olejom. Do tejto hmoty stierkou primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom. Pomalými krúživými pohybmi primiešame aj tuhý sneh z bielkov.

Cesto prelejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme do ružova na 180 stupňov. Rúru neotvárame skôr, aby korpus ostal nadýchaný. Pečieme asi 30 - 35 minút. Pre istotu výskúšame špajdľou, či je už cesto upečené. Než korpus vychladne, dáme do hrnca mlieko, cukor, žĺtky a múku a za neustáleho prešľahávania privedieme k varu. Chvíľku prevaríme a necháme vychladnúť. Dobré je občas premiešať, aby puding nechytil kôru, alebo zakryť fóliou. Do vychladnutého krému prišľaháme do peny maslo, pridáme na jemno nasekané kúsky ananásu (dobré je ho cez sitko ešte vytlačiť od šťavy). Ananás len stierkou jemne do krému vmiešame, nešľaháme, aby sa krém nezrazil.

Vychladnutý korpus rozkrojíme pozdĺžne na dva obdĺžniky, naplníme krémom, priložíme druhý plát a potrieme zbytkom krému. Nad parou ušľaháme tuhý sneh z bielkov spolu s cukrom (asi 10 minút) a pridáme roztlačené čerstvé jahody bez šťavy. Odstavíme z pary a po chvíľke ešte raz vyšľaháme do vychladnutia. Sneh musí byť naozaj tuhý, keď vytiahneme metličky, musí sa na snehu vytvoriť špic.

Nakrájame na väčšie štvorce a na každý nastriekame penu. Na vrch peny jemne zvrchu nastrúhame kúsok čokolády, alebo posypeme grankom. Podávame s úsmevom k dobrej kávičke :-)

Komentáre

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj